Toysdaily 玩具日報

查看: 12183|回復: 20

[其他] figma silver crow 入手

拖左幾個月終於出啦

相遲d先影
比大家睇下shf同figma的造型對比吧

邊個比較好唔洗講啦:78:
Nice sharing man~
Figma wins with a T.K.O.! :71:
figma身形比例完勝
shf果隻一比真係笑話黎 好彩之前忍到手冇買:(

Figma is the Best :$

bro, no need to pay for SHF la

buy more Figma play with Silver Crow la ~

Ps . where is your BL ? :he: :he:
figma silver crow 身型及關節設計完美原汁原味~!
figma未出果時真系5知兩個身型差甘遠:26:
其實我o個只figma有一只翼背光時係透光的(即係原件係用透明料製造...),另一只係不透光, 平時觀察毫無分別...

好Q奇怪...

有冇CHING同樣情況? 如果兩只翼都係用透明料製造, 其實洗甩o的翼邊邊上o既油就同SHF有差唔多效果啦~
回復 11# 82462288

緊係要經專人指導, 家中小朋友切勿模仿啦... PS... 我唔係專業人員...
figma勝在人形,但我認為那對翼才是silver crow的精華賣點。可惜figma在翼的製作上明顯輸洩過shf好多,一來比例太細、二來紋理刻劃不及shf精緻、三來沒有附帶透光效果。因此我們不能完全埋沒shf的存在價值,各有各的賣點~:78:(我覺得shf的人形失敗在於素體擺脫不了神話素體的影子,關節過份刻意地分割(腰部),腳粗等,顯得整體非常格格不入:(
回復 14# 花少爺

根本上, SHF已經偏離左原設o既美型線條. 只看玩具不理原造型則無關係了.

所以我一直認為figma原汁原味~
未買SHF之前我都覺得FIGMA身材完全好過SHF,雖然事實真係咁,但係如果隻擺起POSS嘅話又唔多覺佢個身材渣喔~~而且講起細節啊關節耐磨度啊,當然SHF好好多啦。至於邊隻好真係見仁見智咯。:36:
I am thinking to buy shf because of the wings
其實都透透地光,都係用透明件做
有技術不妨一試,洗左銀油自己噴

再追加一下SHF同FIGMA的翼對比
SHF係造得比較好
不過關節個人認為FIGMA的比較好
SHF難調整好多
其實都透透地光,都係用透明件做
有技術不妨一試,洗左銀油自己噴

再追加一下SHF同FIGMA的翼對比
SHF係造 ...
dhk34 發表於 12-12-2012 08:07 PM

which one is which?? top is SHF's wings? thx Ching