Toysdaily 玩具日報

查看: 9508|回復: 87

[分享討論] 玩具對我の意義

首先同大家share幾張今年買既hottoys figure既相先:

玩具既真正意義其實係咩呢?對於我黎講~玩具當然係買黎玩架啦~亦都係見證住時代既進步~陪住我長大既玩伴之一~想當年細個除左係咁求爸爸媽媽買玩具之外~一係就要自己慳埋慳埋d零用錢幾經辛苦儲好耐先買得到自己既心頭好~個種興奮係冇辦法形容既~但隨住人愈大搵既錢愈多~玩具得來變得容易既時候~玩具就於人黎講就變質啦~買玩具開始變得毫無目的~為買而買~人有我有既心態~但講真~有時放工之後~返到屋企可以見到自己鐘意既玩具~真係可以有鼓勵既作用架~

加入呢個論壇有1年多啦~真係愈來愈灰心~見到太多既針鋒相對~玩具既分享愈來愈少~變黎愈來愈多既批評~陰謀論~其實好希望大家可以重新諗諗細個既時候個種玩玩具既心態~重新再去感受玩具帶俾我地既歡樂吧~

再者~玩具係永遠冇完美既~時代會不停向前走~figure會愈來愈靚~愈來愈進步~有時批評之前停一停~諗一諗~咁樣做~會開心d嗎?再一句~玩具係冇完美架~自己諗下~點樣做~先可以令自己開心d啦~

玩具係黎帶歡樂俾大家既~願每一位brother都可以開開心心咁玩玩具~~~~
玩具係黎帶歡樂俾大家<--------:71::71::71:
take it easy,世界冇完美~~~:77::77::77:
12吋figures再好,都只係玩具,大家唔洗太認真:77:
睇得通 , 想得透 , 無論對待玩具 , 或者做人做事 , 都係一樣 ! 嘈完之後 , 回頭已是百年身 , 都吾知為乜 :38:
願每一位brother都可以開開心心咁玩玩具 x 2 !
支持!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

回復 3# dvddvdhk

師兄你講得o岩~

而且有時對待玩具唔需要過份認真~更加唔應該俾玩具佔據生命太大部分~

玩具~合則來~不合則去~
回復 6# 膠樽

同意 , 有錢就買 , 無錢就算 , 鍾意就訂 , 無愛就skip , &#25886;貨要快 , 玩左先算 , 別人評語 ? 可以不理 , 玩得開心 , 係你自己 , 嘈完&#38297;完 , 傷身傷心 , 咁又何苦 , 笑看人生 , 及時行樂 , 先為上策 , 說話太多 , 吾好見怪 , 如不喜歡 , 隨便抽插 !!!
依傢上&#22175;都係睇&#21523;相算~!連字都好小睇~!!吹水就更小~!!:38:
你上&#22175;年幾就灰.....咁依傢個TD個氣氛一定好冇得頂............:71:
回復 7# dvddvdhk

不能同意更多!!!!
回復 8# trumanso

我覺得現時12"討論區既氣氛真係唔係太好~所以我先話希望大家重新諗諗玩具既意義係咩~~
首先同大家share幾張今年買既hottoys figure既相先:

玩具既真正意義其實係咩呢?對於我黎講~玩 ...
膠樽 發表於 11-11-2012 10:08 PM

:71:

最可悲是某種無聊人士, 根本不屬於玩具圈一份子
沒有玩具但還是要跳進來鬧, 被其他人看穿了還要強辯
回復 7# dvddvdhk

十分同意dvd大所說,總之買完唔好後悔就得:71:最緊要玩得開心
回復 11# Ayumiwill12

其實冇買個件玩具既~都可以評論既~但係要持平~因為我絕對認為件figure拎上手之後既感覺係絕對同睇相唔同既~
所以我鐘意先分享後批評. 不是單向的批, 有份玩, 玩完才批先公道嘛~ :o
回復 14# darknight

同埋一隻figure真係好難有完美~~會有缺點亦會有優點既~~而且~往往同人一樣~缺點永遠係容易搵過優點既~