Toysdaily 玩具日報

查看: 16871|回復: 29

[玩具報告] SHF SUPER ONE

SHF 終於推出了行星開發改造人 SUPER 1 (大喜)
雖然某版主投訴其天線十分之醜...但我覺得還是可以的,頂多是粗了少許擺了。

BOX ART 還是一如已往旳中規中規矩的。

套件十分豐富,領巾有動態和靜態,(大量的)五能手,光是SUPER HAND己經有6對手以供替換,還附有最終使用的稲妻電光剣。

BODY 是昭和系的比例,比較廋。但比時好時壞的平成系比例好多了。

腰帶上色細緻,完全沒有偷雞。

懂得赤心少林拳的SUPER 1 擺起POSE 時比其他的拉打分外有型~

赤心少林拳•梅花陣!

SUPER 1 的基本裝備,SUPER HAND,手套上的鬚鬚也有動態和靜態,所以擺POSE時要很細心,不然搞錯了方向和動靜態時,感覺就會很奇怪了。

身上裝有重力制御裝置,即使在無重力狀態下也可以使出全力的RIDER KICK。

POWER HAND 十分有型,上色很好,而且有平手和握拳可供替換。

冷熱HAND,只有握拳....兩手的設計是不同的。

LASER HAND 只有平手,手上的小火箭可以拆下,不過沒有合心水的EFFECT PARTS 在手,所以沒有展示。

電腦奇俠的絕招~~(大誤)

ELEK HAND 也只有平手,不過上色很好,手套上有細緻的閃電紋~

稲妻電光剣,只在最終回使用,與新1號的劍一樣,很少用,不過有好過冇。

同樣以宇宙開發為題,SUPER 1的手手比較適合作戰過多開發,這方面科蛇好多了。
官方也沒有相關的CROSSOVER...比較可惜。

但論有型的話,SUPER 1 還是壓倒性的型。
大大擺D pose好有動感:71:
隻SHF super 1做得最差就係天線(觸鬚):26:
所以拎起上手最終都放棄左:31:
呢隻 SUPER 1 都算抵玩...不過連把劍都有出...都算有意外驚喜 :35:

當然 CHING D 相影都隻 SUPER 1 咁靚仔...點都應計一功 :71:
樓主擺o的pose真係好正,:shiny:
動感十足,連個背景都好Match,:D
支持一下~:71:
good photo~~~~post is great/
條天線真係好怪. :cool:
佢地話天線奇怪係因為叉得好開而唔係 V 字型向上
但我想講呢 SUPER ONE 個設計根本就係咁囉
關 SHF 咩事啊 ( 雖然你都可以插佢碌野太粗 )
就好似次次昭和一出
次次都有人話又咩頭大 ( 尤其係 STRONGER )
唔該佢地睇真 D 究竟舊式拉打既設計係點樣先啦.................
:38:
回復 7# 玩具

同意,佢地只係見到隻shf少少唔順眼就插,都唔知個原設計就係咁
SUPER ONE 條天線真係粗碌左D
好似V3咁,易折斷呢
SUPER ONE:71:
等低d價入,無就Pass住先:die:
SUPER ONE
等低d價入,無就Pass住先
saga522 發表於 11-11-2012 08:19 PM

始終一號至STRONGER 之七人拉打最經典,應優先入貨(以昭和拉打而言)
我今日都去咗攞!!!:43::43::43:
Good post, Good photo, Support....
支持茂利兄SHF分享~~~~~~~~:)
D 動作真係好正,等我都試下先!

THXS