Toysdaily 玩具日報

查看: 19804|回復: 36

[玩具報告] 火上加油 Hasbro Movie Hulk VS Toybiz Hulk VS Marvel Select + Spiderhulk

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.447270838662359.101148.100001383413606&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.449904408399002.101722.100001383413606&type=3
(以防PICASA看不到)

最近中了很深的美玩毒,加上鐘意HULK下(細細個老豆健身時時講佢同阿諾邊個科D),敗家地追了兩隻: Hasbro Walmart version 同 Toybiz Faceoff version.  再一次火上加油吧~ :*

先來個大合照~ SMILE~ :love:

1. HASBRO WALMART VERSION,網上看非常OK,但近看我扣了些分。

主要要彈是上色層次感不足,舊化不夠,再加河豚急屎頭... :( 不過都接近電影的設定~ :78:

正手瓜~~~ :46:

2. 到MARVEL SELECT了,可能由其中一款雕象改做過來,所以可動性是三隻中最差的 (尤其是雙腳) :oh: 當雕象就無所謂了...

真正沙煲咁大O既拳頭~ 

3. 終於到"賣飛佛" Toybiz Faceoff。 不是隻隻TOYBIZ都好,有些款個樣像白痴低能兒,這個很有原漫畫和早年電視劇的神緒,也只有他有手指/掌關節呢!

美手瓜~~~

好了,來做多小小比較吧:

a. 來個大鵬展翼~ Hasbro 張得最大,MARVEL SELECT和Toybiz 麻麻地,但Toybiz勝在夠自然。

b. 來個左二頭肌彎舉,大家都差不多,都係大隻累事~

c. 那來個 "肛男" STYLE,蹲一下身吧~ (屈膝)
Marvel Select 只可呆呆站著,屈膝幅度細外,屈了也站不住腳。 Hasbro Toybiz WIN!!!

d. 跳舞跳到累了,坐下休息下。 想不到Hasbro的關節非常好,甚致同Toybiz一樣有腳踝 (之前只有前後; 今同樣有左右關節),坐下的動作比Toybiz更自然。 Marvel Select... 算了吧...

e. 面相
HASBRO河"童"LOOK~

TOYBIZ LOOK~ 超喜歡叫喊樣呢~~~

MARVEL SELECT 就似八兩金,放大都免了...

就面相(個人喜好) Toybiz > Hasbro > Marvel Select

小結: HASBRO 關節比想像中好,有很大進步,三者中靈活度最佳。 但有辣有唔辣,靈活度高下,關節間的空隙也最大。 而TOYBIZ 隱藏關節得很好,尤其對比兩者二頭肌/手上臂和肩膀接位可見一二。 若對兩者可動性有疑問,可去YOUTUBE, 大把鬼佬做REVIEW呢~  不過三隻我都各有所好,TOYBIZ 雖然最舊,但上色面相一流,so my cup of tea~
---------
隻揪篇~
"望咪呀望??????"

Toybiz先一巴出手

Toybiz勝之不武, 但HULK無所謂: "Wah Wah Wah~~~~ Smash Smash Smash~~~"

勢不繞人~~~  

Spidy: "Hey, what's up man? U guys are bro, fight no more~"

Hulk: "Little man, Smash!!!!"

In a split second!

唔夠時間唔打住。 推介下先 (我唔係炒家,我都係炒家的水魚~)

Good biceps~

面相沒了鼻+唐X年下巴,算了吧...

隻spiderhulk最正係全十隻可動手指呢~

中指在FACEBOOK...

COOL Urban Legends Spidy

Thanks for watching
Toybiz, 一個永遠懷念的品牌!:$
蜘蛛浩克超棒!算的上是美系的魂作!:43:
回復 2# Mcfarlane

AMEN~~~~~~~ RIP ~~~~ :60:
回復 3# hhbto

那十隻可動手指, 加隱藏極佳, 真是上上品, 只是那可有可無的背後GIMMICK影響整體外觀....:ice:
回復  hhbto

那十隻可動手指, 加隱藏極佳, 真是上上品, 只是那可有可無的背後GIMMICK影響整體外觀.. ...
darknight 發表於 10-11-2012 01:48 PM

marvel select 電影版hulk系好正嫁
我都買左  可動很好    你鐘意hulk 就要買隻
faceoff 嗰隻真係最好的∼

河豚頭?係咪想話似河童?
最唔like select 果隻,大隻係大隻,但造型,可動都麻麻 ,而且舊化功夫好流,一達達好似甩色。
復仇者電影果隻自己做下舊化其實都唔錯架:71:

回復 9# 拍嘉

我唔識亦唔敢舊化,請出教學,如用嘜高達油色再去油?:shiny:
河豚頭?係咪想話似河童?
最唔like select 果隻,大隻係大隻,但造型,可動都麻麻 ,而且舊化功夫好流,一 ...
avengers2012 發表於 10-11-2012 05:42 PM

玩過呢隻MS HULK, 我唔會入!!
ching真係好落本 宜家入唔平呀:71::71:
我就鍾意avengers個隻多d 可動唔錯
反而覺得face off個隻d頭髮太長:56:
回復 7# ilovetoys

Yes~~~~~~~~~ 合口版太多了, MARK 大口版真係極品~~~ :shy:
回復 8# avengers2012

河童 + 海豚 = 河豚~  講笑, 你O岩~~~~ :love:
回復  拍嘉

我唔識亦唔敢舊化,請出教學,如用嘜高達油色再去油?
darknight 發表於 10-11-2012 07:46 PM

其實之前有位大大都出過post教過.,如果怕哭仔d軟膠部份(列 )開,要先幫軟膠位噴小小保護漆色eg拳頭同小腿,不過小弟果隻無,因為我覺得有d傷痕有型d XD
首先用雙星XF9(方型瓶子)加雙星X20開稀再油全隻,之後再用棉花棒點X20卒走XF9,跟手