Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "老餅時光 by CombattraV": Popy DX超合金---六神合體

舊款不論塗裝
其樸實設計反應時代令人神往
0944 發表於 20-9-2012 05:34 PM

Yea, 舊design外型雖然無咁靚但嗰份揆實亦係而家新版無辦法比嘅:67:
我個肚[0個]舊豬腩肉亦都合體左,在下尚算嫩餅未經歷過80年代,純支持LZ。上一代合體機械人之後先到我玩0既勇 ...
jiantanguang 發表於 20-9-2012 05:54 PM

勇者系列到咗今時今日亦已成為經典lu.................:73:
細過在人家屋企玩的時候,當然覺得正!不過那時候並沒有理會重唔重,油油好唔好。

到了今日,超合金魂出就入手。  

發覺設計係進步左,心思亦有,只係花在成本上的誠意就無細過以前那些咁多,主要是電鍍的成本吧...........鐵就唔知係唔係,因為都有師兄話,太重唔得.......

另外一樣不同的感覺是,係人大了,對玩具沒有那種要成日玩的感覺。
勇者系列到咗今時今日亦已成為經典lu.................
CombattraV 發表於 20-9-2012 08:35 PM
細過在人家屋企玩的時候,當然覺得正!不過那時候並沒有理會重唔重,油油好唔好。

到了今日,超合金魂出 ...
mushroom 發表於 21-9-2012 11:02 AM

現在雖然買得番件玩具,但一齊玩0既朋友就變晒大人,希望第時仔仔會鍾意玩,咁我就有番個對象可以同佢分享玩具:36::65:

到了今日,超合金魂出 ...
mushroom 發表於 21-9-2012 11:02 AM

講真合金魂做得好好ga la已經, 但分別就在於以前啲合金真係一件"玩具"嚟, 但而家好多新合金只適合display, 你攪多兩攪分分鐘又整花什之乎斷parts...
再者雖然舊合金呆呆版版但正正呢啲就我嘅"那些年"童年回憶, 係無價嘅:43:
現在雖然買得番件玩具,但一齊玩0既朋友就變晒大人,希望第時仔仔會鍾意玩,咁我就有番個對象可以同佢分 ...
jiantanguang 發表於 21-9-2012 01:52 PM

不過而家啲小朋友LIKE ipad much more lu:42:
{:1_201:}三合.............
我拉車邊都係一個70後, 對呢部作品都有D印象, 呢隻超合金我都喺朋友屋企玩過, 真係唔錯:$
最正出動時石頭爆出嚟,海底浮出黎,隻隻都'late'埋喺D古文明遺跡D窿窿lala喥!勁神秘!
古文明Crossover,做兄弟嘅立場相異的無奈,超合金結合了老蓮咁成座山咁大,重Dup Dup兩隻手仔都拎唔哂!真是重量級兒時恩物!小忌廉,山吹老師,山T女福星,美達露,都要行埋一邊!
三合.............
wing0boy 發表於 3-10-2013 10:25 AM

多謝大佬支持小弟嘅post,因為最早期先入美版,另外一盒中古日版因為見到太平啦當時(兩隻PS3 game價錢度),唔入對唔住自己,最後嗰盒同全新無異,但只係內蓋有破損及缺說明書及基因一粒部件但價錢係一盒齊件全新嘅一半。
我拉車邊都係一個70後, 對呢部作品都有D印象, 呢隻超合金我都喺朋友屋企玩過, 真係唔錯
Nu-RX93 發表於 3-10-2013 10:56 AM

係呀,直情可以話係70後嘅集體回憶...
最正出動時石頭爆出嚟,海底浮出黎,隻隻都'late'埋喺D古文明遺跡D窿窿lala喥!勁神秘!
古文 ...
快快 發表於 3-10-2013 11:14 AM

魂展曾經見過笨大自製咗一系列嘅古文明遺跡基地,如果真係出的話又係死得。
回復 57# CombattraV

缓年前看過b照片,可惜最後冇咗下文,若配埋情境真的一流啊!
回復  CombattraV

缓年前看過b照片,可惜最後冇咗下文,若配埋情境真的一流啊!
快快 發表於 3-10-2013 12:49 PM

不過真係出又未必太多人會買...........不過我一定會買:73:
回復 59# CombattraV

V大真的是勇者無懼!話時話都好難想像魂shop出六舊石頭,合金魂出六神時就話食住個勢,過了時刻開模有風險。若將來有機會出可借用套在舊版合金度您都咪話唔盞鬼盞鬼,可能有高手自已DIY都可以用發泡膠整到石頭質感....,