Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 國文教育感想

睇到依度
我特登拉返上去睇清楚
quote你 但唔係同你講野
我真係笑左出聲
果汁先生 發表於 7-9-2012 12:28 AM

佢仲要補多句野架…原本無架…:38:

我諗緊,使唔使玩到CAP圖呢?
無必要嘛?
佢仲要補多句野架…原本無架…

我諗緊,使唔使玩到CAP圖呢?
無必要嘛?
原罪 發表於 7-9-2012 12:33 AM

講粗口嗎?
這裡反反國民的「義士」都好爛口的噢。
講粗口嗎?
這裡反反國民的「義士」都好爛口的噢。
果汁先生 發表於 7-9-2012 02:21 AM

唔係,你睇返我引用返佢既句子,
係少咁一句,同埋少兩隻字…

唉~
玩到小學雞咁…
:76:

粗口就我呢d無文化先講既,人地咁有學識,應該唔會羅~
回復 43# (^3^)
回復 53# Code
回復 47# what
回復 46# hk小文
回復 64# Keroro軍曹
回復 71# 冬暖夏涼小恐龍
回復 63# simpsons
回復 77# 原罪
回復 76# 果汁先生
我只是昨晚放工就無上過來,今早就多3頁啦!! :^  
當然,首先應該講多謝,因為我都好like多頁,有成功感ma..........haha...
有人晚上3,4點還開火,正所謂返工吾見你兩禁勤力 (Sorry, 講笑,吾好打頭:p)
又有人又不段cap文上來, 再多的都吾是自己的思想,只同自己的理念相同而已
又有些人一見我有少少同意國教, 就飛身出來話點話點,有啲重話我變能左(因為我同時有放上我的FB:(), 請不要將自己變成呀公,交流吓,多想吓,無壞呀?

我寫出來是希望大家現在再抽出來,看返全個形, 是誰在推件事,是誰最影響我地?
大專話要試罷課,有須要嗎? 罷課就行出政府總部又或者自修就可啦!那下次會吾會又要起公屋又罷課,見到Miss吾靚又罷課呀!"罷課" is not the only one way! 重有好多方法, 罷課是用不得已的法門,可殺之,但自己都會受傷, 第二時啲小學雞為小小事就罷課,我地就無能力話吾比.

怕洗腦?早就被洗?只是我地早已接受左西式洗腦

其實呢。。。。

真心一問,國民教育是要保留或徹回,難道不是從研究科目內容,教程指引,教材,教育局如何評價學校推行狀況等實則內容,才能得出的結論嗎?

學民思潮係乜水,係16歲定63歲, 搞的行動資金係米足夠,同國民教育教學內容有乜關係,同係咪徹回有乜關系?

林鄭全家係咪係英國,同國民教育教學內容有乜關係,同係咪徹回有乜關係?

CY的其他政策,同國民教育教學內容有乜關係,同係咪徹回有乜關係?

日後有無人就其他事情絕食罷課,同國民教育教學內容有乜關係,同係咪徹回有乜關係?

討論的焦點唔係課程本身,反而是對課程展開討論的各色人類,同一個記者想去影演唱會,但佢最後無影表演者,反而影晒d觀眾一樣,呢種討論,都幾得意

有無ching可以解答下?
其實呢。。。。

真心一問,國民教育是要保留或徹回,難道不是從研究科目內容,教程指引,教材,教育局如 ...
toycoffe 發表於 7-9-2012 12:15 PM

(呂明才)校方早前要求教師簽署保密協議,禁止向外披露教材。面對外間劣評,校方昨讓傳媒參閱已完成、將於未來兩月教導的「責任感」部份。小二其中一課「我學會唱國歌」,將唱國歌列為學生責任,教師需引導學生思考,唱國歌時會否如得獎運動員一樣「以身為中國人為榮,有感動流淚的感覺」。
課程並利用教育局製作教案「中華好兒女第一步」工作紙,透過回應中國人口和面積等問題,及認識國歌《義勇軍進行曲》創作背景,加強國民身份認同,要求學生如認同「我為自己是一個中國人而高興」,便要大聲讀出,沒有負面國情成份。
其實呢。。。。

真心一問,國民教育是要保留或徹回,難道不是從研究科目內容,教程指引,教材,教育局如 ...
toycoffe 發表於 7-9-2012 12:15 PM

:71:中肯!
心水清!

各位大大小弟要道歉了
重看樓主頭post, 佢根本不是想講國民教育,佢想講的係今曰罷課對曰後罷課的人的影響。
所以如上面小弟所言,此post 同國民�文教育是無關的,可能各位同小弟一樣,見到標題是國民�文教育感想先入為主,忽略了頭post內容,於是回了有關國民教育的意見。
真正的命題是,”罷課之影響”
所以某程度上,以上的討論其實大部份都離題,包括小弟的post, 無論支持或反對國民教育,其實都是離題的....
各位大大小弟要道歉了
重看樓主頭post, 佢根本不是想講國民教育,佢想講的係今曰罷課對曰後罷課的人的影響 ...
toycoffe 發表於 7-9-2012 03:19 PM

:DD咁…一齊去有十幾頁果邊啦!
回復 84# toycoffe

:71:......好在重有人去扒文:36:
現在大部份的朋友仔都好喜歡吾想清楚就先片死你:69:
回復  toycoffe

......好在重有人去扒文
現在大部份的朋友仔都好喜歡吾想清楚就先片死你
mkyfk 發表於 7-9-2012 03:48 PM

係喔,睇返轉頭,係講緊罷課既影響:DD
頂!咁遲先發覺對錯題!

打攪哂!:77:

第個post吹過水~
回復 86# mkyfk

原來大家關注重點完全不同.....打攪了:77:
回復  (^3^)
回復  Code
回復  what
回復  hk小文
回復  Keroro軍曹
回復  冬暖夏涼小恐龍
回復 ...
mkyfk 發表於 7-9-2012 10:37 AM

點解td個提醒無show比我知你有reply...

btw呢句有意思   "罷課" is not the only one way! 重有好多方法,"
講遠少少,其實由上街、集會、絕食、通宵瞓政總,
行動一步步向上升,呢個政府究竟重要莫視民意到幾時....
分享我同身邊朋友既睇法,大家都無人想行到"罷課"呢步,
作為大專生,學費又貴,上少一堂又要追番學過既野,課程又忙
有得簡,邊會行"罷課"呢步,難道真係貪好玩...唉
另外,大部分學生哥唔會真係咁幼稚的(純呻下)

香港要看看外國何為公民教育

人家叫 公民教育 不是 國民教育
分別很大
話說中學一向都有公民教育
點解要搞多一壇野出黎心知肚明