Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 國文教育感想

回復 16# bbdaishogun

那結果?......咪不了了之lo.....點解?因為我地對這些更能接受,更容易去接受,
大家只會說現今是這樣,無法啦!但它對我地影響更深,:67:
回復  冬暖夏涼小恐龍
回復  不喜勿插
回復  歪不正
回復  gt3ian
回復  原罪
回復  what
回復 ...
mkyfk 發表於 6-9-2012 10:26 AM

層次有少少不同,因為TVB節目點,
敎壞細路都好,家長可以轉台及教導子女,
另外,呢個CASE應該睇成gender conflict,不能同國教比較
回復 18# Code
家長可以轉台及教導子女? 有幾多份報紙,雜志裏裏外外都一定有大波妹,一定要show事業線呀!
just gender conflict?是對性的開放,是影響將來對性的價觀呀!中學生話做就做呀!3P, 4P 也是作easy呀!至影響將來家庭結構,影響社會

可能我是老野,我吾夠open, 但點解同樣影響禁大的問題,政冶我地就一定要它死,另一邊就樂得看見呢?
我都知呀公想點,但我覺得我地慢慢無左停一停,想一想的能力,返而被媒體慢慢改變我地:67:
回復  Code
家長可以轉台及教導子女? 有幾多份報紙,雜志裏裏外外都一定有大波妹,一定要show事業線呀!
ju ...
mkyfk 發表於 6-9-2012 02:02 PM

可以揀同無得揀呀師兄!

電視等傳媒…你唔睇可以睇世界名著…

學校你無得唔返。
just gender conflict?是對性的開放,是影響將來對性的價觀呀!中學生話做就做呀!3P, 4P 也是作easy呀!至影響將來家庭結構,影響社會

可能我是老野,我吾夠open, 但點解同樣影響禁大的問題,政冶我地就一定要它死,另一邊就樂得看見呢?
我都知呀公想點,但我覺得我地慢慢無左停一停,想一想的能力,返而被媒體慢慢改變我地]

第一,  要知道你講緊既係TVB,別拉埋報紙,雜志來講
第二,  就算係報紙雜志,家長一樣可以教導子女
第三,  gender conflict是指男性偏向支持而女性偏向反對,同性的開放完全係兩回事
第四,  請問大波妹點引申去3P,4P??留意你既邏緝謬誤
第五,  政冶問題(國教)係一個(國家)既問題,對性的開放係文化既改變(全球化)
第六,  所謂"對性的開放"其實無一個好確定的定位
最後,  並非樂得看見,得閒請留意多d時事、投訴.
回復 20# 原罪

可以睇世界名著?........haha.........其實同返學無分別,日日在吾同地方都會有,無得吾睇,
大家細心想吓,媒體對我地的影響絕對大過學校:38:
是我地已經慢慢接受左它,覺得無物野,我地早就是青蛙啦!:36:
回復  原罪

可以睇世界名著?........haha.........其實同返學無分別,日日在吾同地方都會有,無得吾睇,
...
mkyfk 發表於 6-9-2012 02:26 PM

唔好諗住兩樣野混埋黎講,就會將國民教育合理化…
回復 21# Code

我講緊的TVB只是其中一事,可能我講得吾好,sorry:64: 是成個媒體,是風氣,大波妹只是其中一事
gender conflict只是表面,實在是,我地覺得影波波也沒問題,女孩子可以為錢去影相也吾覺是什麼,一歩歩改變
而且無關國家定全球,兩件事都是正在影響我地,一樣要理

當然,我也吾太想有國教,但我想講的是,洗腦?我地一早就被洗腦,而只是賊叫捉賊:73:
回復 23# 原罪

no, sure not.........heehee:34:
回復  原罪

...
mkyfk 發表於 6-9-2012 02:26 PM
支持師兄, 不過有些人覺得反政府反中國好形, 要朋輩認同就要一齊反, 好似幾年前要合群就要用IPHONE一樣, 但佢地有無諗過佢地點解要反對呢?反洗腦?傳媒唔洗腦咩?(正如師兄所講) 民主無敵論又唔洗腦? (有民主就無問題無爭吵, 美國無人操縱選舉?所有人聲音都有代表?)
其實今次唔係啟發大家思考好機會嗎? 點解學民班人不接受意見只識批鬥異己呢? 點解教栛班人為人師表只懂玩政治吓吓要用罷課做要脅呢?
支持師兄, 不過有些人覺得反政府反中國好形, 要朋輩認同就要一齊反, 好似幾年前要合群就要用IPHONE一樣, 但佢地有無諗過佢地點解要反對呢?反洗腦?傳媒唔洗腦咩?(正如師兄所講) 民主無敵論又唔洗腦? (有民主就無問題無爭吵, 美國無人操縱選舉?所有人聲音都有代表?)
其實今次唔係啟發大家思考好機會嗎? 點解學民班人不接受意見只識批鬥異己呢? 點解教栛班人為人師表只懂玩政治吓吓要用罷課做要脅呢?

你全段野都好有道理,但最後兩句,卻已有立場。
而且妄顧事實。
1.學民思潮無批鬥異己,一直只是要求轍回,不要少修少補。

2.就係教協唔罷課,扭扭擰擰…已經被人串佢教怯…

你指責之前,唔該做少少功課。
回復 26# what

國教內的自我吹,是非不分的部份是吾好,我也覺得吾一定比分,但我地一定要認識自己的國家,無什不對
同時我重點要講的是,媒體以經變質,完全以魔來形容國教,一見相反意見就圍,那同呀公無分別
回復  what

國教內的自我吹,是非不分的部份是吾好,我也覺得吾一定比分,但我地一定要認識自己的國家,無什 ...
mkyfk 發表於 6-9-2012 03:31 PM

兩睇啦…
撐國教既……好多真係獻醜…
根本唔知自己撐緊乜…好難唔笑佢既…

例如下面呢段…

https://www.youtube.com/watch?v= ... ure=player_embedded
回復 27# 原罪

教協一早就話要罷課,正扑街來的,完全只為自己的政冶立場,
但後來見罷課得吾到支持才推遲
回復 29# 原罪

總之罷課是下下之法,可殺敵,但自身也重傷,非不得以,不能用之!
國教並非一定要死,只是名字改得差,又出本底能書,比分更可笑,正白X也!
我個人覺得認識自己的國家絕對正確,它吾是魔,吾好比一面到紅流充走,要有自己的思想