Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 反洗腦大集會之我見(非常敏感,版主無需通融)

個節目會唔會太過份 !!!???
就算攻擊任何政治立場的人
都不會有個節目係無證據齋抹黑
起碼會同你講佢以 ...
玩具 發表於 4-9-2012 01:50 AM

玩具兄!
你唔咁話得人架!

一同你意見唔同,你就話人痴x線!
你係一言堂!
你無言論自由!
你叻哂羅聰明人!
個節目會唔會太過份 !!!???
就算攻擊任何政治立場的人
都不會有個節目係無證據齋抹黑
起碼會同你講佢以前做錯 D 乜搵位入啦

有咩可能亞視堂堂香港電視台可以拍個節目出黎毫無理據 100% 抹黑呀
乜野破壞香港有英國影子
同北韓 D 電視仲抹黑緊美國想侵略全世界有乜野分別 ?
係咪痴能左線呀
頂點解香港搞成咁架

玩具 發表於 4-9-2012 01:50 AM

回歸後已經變成中共頻道了!!! SAD
哈哈……估唔到TD出產咗一啲屎撈人同烏蠅人,又話人洗腦,有講唔到邊一篇課文洗佢腦,口口聲聲話保護子女免被中共洗腦,小弟諗有人問佢中共點洗佢哋腦,咪就只識答中共想用國民教育洗佢哋腦囉,再問根本就答唔到,正如當年學校洗我腦一樣,底乘高除二就係三角形嘅面積,sin over cos就等如tan,點解就唔知嘞,學者話啱,人哋話啱,咪就係啱囉,人哋話錯咪就係錯囉。再問,咪左右而言他囉,佢要開account去監察丫嘛…個交流團有以下嘅洗腦題目丫嘛(全部喺國教網頁底copy,唔需解釋,人哋參加完返嚟話比佢聽全部都係洗人腦嘅,咪就係洗人腦囉…慳水慳力)
哈哈……估唔到TD出產咗一啲屎撈人同烏蠅人,又話人洗腦,有講唔到邊一篇課文洗佢腦,口口聲聲 ...
七國咁亂 發表於 4-9-2012 03:37 AM

我講你聽咩叫比喻不淪。

你用科學可以驗證到既野,去比喻「國民教育」,就係比喻不良。

國民教育鼓勵學生情感,要好感動去愛國。
請問感情,熱誠點評分?
(我有貼教育局既課程指引!我有拎出證據。)

請問點樣無解釋?

但你呢?
剩係單打…你既論點呢?論據呢?

成日話人一言堂,你就真係一言堂啦!
我講你聽咩叫比喻不淪。

你用科學可以驗證到既野,去比喻「國民教育」,就係比喻不良。

國 ...
原罪 發表於 4-9-2012 04:13 AM

其實同一D己俾洗腦的人去討論, 會唔會嘥氣左D呀! 我就冇睇過 D 乜差課程呀, 國民教育完全与我無關, 因為我 D 仔女都係同班硬推國民教育高官一樣, 唔會係香港讀書.  呢度 D 洋鬼子教學真係冇咁無聊要教 D 細路愛國呀!

回復 34# 原罪

阿呢位會員,你同其他人成日指責人哋係一言堂,話小弟對人哋嘅言論咬住唔放,咁你哋對小弟嘅言論以近乎一群癲狗式圍攻,你哋嗰種就係你哋所謂嘅包容同廣開言路?小弟真係眼界大開,你認為小弟唔啱作出指責,小弟亦認為你哋太以偏概全反指責你哋,公平、公開,當你對人作出指責,要人認同你哋講嘅嘢先係啱,唔比鬧番轉頭,呢類形式就正正係你哋滿口大仁大義嘅人所講嘅洗腦,就算你哋想洗我腦,小弟都唔會被洗,因為每個人都有思想,除非佢無……

好,講番你所quot嘅嗰篇嘢,你自己都話係節錄自課程指引,而唔係課程內容,而裏面所講嘅應該係交流團嘅所謂成果,個成果內容係有啲偏頗,小弟又用你哋認為「比喻不良」嘅方法去睇呢個成果。麻煩你哋打開任何一份旅行社嘅旅遊單張,有邊一份會話比你聽去參觀啲乜乜七七係好鬼悶、唔好睇,啲團友個個釣馬拆蟹?一定會講點鬼樣精彩、團友點興奮……

小弟都想轉載全本「中國模式 - 國情專題教學手冊」去同大家互X一吓,可惜發現該網站已被「有識之士」轟斃,不過唔緊要,小弟喺另一部電腦睇過,可能搵得番,之後再轉貼
其實係td道...我一早認定有幾位係會避開盡量小接觸的.對住果幾位你比意見都會無lala被插的.擺明唔會有好下場..還是少碰為妙:43:
回復 35# hondacl7

係囉,我比中共洗咗腦,你比美狗洗咗腦,快啲奔向自由嘅國度啦,攞埋佢哋嘅護照,你就會自由快活架啦…
回復 37# 老文

回復 37# 老文

哈哈……呢位會員真係左又得、右又得,得咗…「聰明」

回復 39# 七國咁亂

不錯..美源髮彩..唔止可以染髮..仲可以染紅髮..另加強洗頭功能..或再加深層洗腦組織...無得彈:34:

回復 40# 老文

小弟唔鐘意染紅,不過小弟真係為我國強大而高興,唔駛好似以往吓吓受國際警察欺壓。但有太多人嚮往佢所謂嘅「自由」,小弟唔反對,但唔認同變膚色…

閣下請勿再覆,小弟認為喺呢個位停,大家都好…
回復 41# 七國咁亂

好呀..就聽你話...不回你就是了...:34:
回復  老文

小弟唔鐘意染紅,不過小弟真係為我國強大而高興,唔駛好似以往吓吓受國際警察欺 ...
七國咁亂 發表於 4-9-2012 11:45 AM

香港真的很自由。但時移世易,回歸了就是回歸了,我們要仍然珍惜維護自由,但同時要慢慢接受改變,這個是現實。并快一步從這個現實中,把握機會,我們香港人以前不是出名變通快的嗎?

我過來幾年平日大陸打工、週末回港的生活。上面的事情都看透了,那裡是有很多pk事,我都有”燒數簿“,而報紙媒體也有對這些事情大肆放大,但大陸也有比香港好的事,你們有機會在那裡生活就知道。那裡也有東西進步中,最近跟些工作上的專業人事吃飯,他們還以為大陸一線城市現在還到處有搶劫殺人。:38:畢竟,地方太大,要改變進步是需要時間,大陸老一輩沒法改變了,有些富二代很pk,但身邊也有不少思想積極有良心的大陸同事和年輕人。

有人批評我“染紅”了。。。。,是吧。我的孩子都會被“染紅”,無所謂,現在“染紅”生活好多賺錢,就“染紅”;第日流行“染藍”,就改“染藍”了,我又不是政客。以前已“染綠”的政客,就不能回頭“染紅”了,所以他們只能繼續為”保綠“幹事情。他們也沒有不對,什麽位置的人做什麽事情,賺錢開飯而已。
討論區有兩條這樣的post。看罷知道出聲反對的人占大多數,但要知道,不出聲的不代表他們也反 ...
gazza1211 發表於 3-9-2012 11:30 AM
支持同意, 香港唔係仲有好多個5年
回復  老文

小弟唔鐘意染紅,不過小弟真係為我國強大而高興,唔駛好似以往吓吓受國際警察欺 ...
七國咁亂 發表於 4-9-2012 11:45 AM
SUPPORT讚, 美國千方百計唔想中國強, 包括亂港