Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 反洗腦大集會之我見(非常敏感,版主無需通融)

以我所知果班家長組織 ( 恕我唔記得佢地組織全名 )
的確承認過佢地每一位成員都有睇過全份綱要
所以我敢問 ...
玩具 發表於 3-9-2012 00:38

ok,小弟無睇過,玩具會員有睇過丫嘛,咁多位嚟自同一界別嘅會員,麻煩你哋將整篇你認為有問題嘅內容貼出嚟等大家學吓嘢,唔該晒……
回復 5# 原罪

小弟無話我係中肯,亦無扮中肯,原罪會員話碟飯有屎,你咪撩啲屎比大家睇吓啲屎喺邊囉,你撩唔出,咁咪有目的囉……
回復 11# gazza1211

gazza會員,今時今日,你講:「香港以前都是多做經濟發展的事才有今天的繁榮」呢句嘢好有問題,因為現今好多人認為香港資本主意造就好多大商家、大財團嚟蠶食小市民嘅根本利益,你呢句說話犯禁忌,說不得。大部份市民都認為應該還富於民,最好將香港嘅財產share,將貧富懸殊情況消失,小弟奇豬,真係咁的話,小弟覺得全港市民咪走向佢哋最驚嗰樣嘢度囉……
七國咁亂!!拿!屎呀!你要既屎呀!!

學校已經收到教育局通知,學生出席「國民教育活動」,要將資料上傳教育局。
每個學生都會有「國民教育檔案」…
而你唔夠愛國會點呢?
你地仲係覺得無問題?

「國民教育內地學習及交流活動資料庫」資訊(節錄):
教育局已於WebSAMS系統新增功能供學校提供資料給「國民教育內地學習及交流活動資料庫」。國民教育內地學習及交流活動包括以下各項:
「同根同心」(41)
「赤子情 中國心資助計劃」(43)
「中華文化探索與承傳」(44)
「同行萬里高中學生內地交流」(45)
「香港領袖生獎勵計劃:國情教育課程」(46)
「京港澳學生交流夏令營」(47)
「國民教育中心計劃」(48)
「國民教育服務中心計劃」(4A)
「優質教育基金資助的計劃」(4B)
「民政事務局資助的計劃」(4C)
「其他內地學習交流活動」(4Z)
學生參加上述活動,學校會將參與此活動的學生資料交予教育局。教育局可能會將上述資料轉送給學生將來轉讀的中、小學,以幫助該學校瞭解學生參與內地學習及交流活動的情況。
http://cdr.websams.edb.gov.hk/Fi ... %20Guidelines_C.pdf
回復 2# simpsons

simpsons,你喺隔離台所講嘅嘢,小弟唔係好認同,你只將經中其中一段抽出嚟講,其實同反洗腦者嘅做法無乜分別,其實…經中有好多可取嘅地方……不過,小弟表明…我係現代法利賽人…

Hk 小文大大
繁榮穩定就係有飯食有水飲有屎拉

呢尐係有賴當權者比幾多
可以係有屎食有尿飲
同埋一個佔大多數人的議會人多蝦人少
你怪人去搞破壞,咁大多數
又有咩建設?

社會主義理念無問題,外國都有分享社會資源的政黨
果尐係社會黨
但強國係一黨專政,唔同架
同埋強國真係同人民分享???
選舉年係咁架啦!下下都六四劏房老掉牙,跑出隻靚蝦王仲唔係咁出賽咩,仲要迪拜打吡大賽喎!一句講曬,眾曲不能直。七國兄,咪嘥口水,過左9號,靚蝦王自然退役!明就明,要插插飽佢,不屑某d始作俑者推d老弱婦嬬出黎,更不滿有心人用激進手法去達成一己私利。
話無政治目的嗰班人,完全係馬會目「目標顧客」。
回復  gazza1211

其實,你真的覺得,當所有人收聲(或無得出聲),便會真的會得到繁榮?這就是你 ...
hk小文 發表於 3-9-2012 12:12 PM

呢D咪河蟹LOR
選舉年係咁架啦!下下都六四劏房老掉牙,跑出隻靚蝦王仲唔係咁出賽咩,仲要迪拜打吡大賽喎!一 ...
yabuki_joe 發表於 3-9-2012 10:47 PM

http://www.youtube.com/watch?v=zhqJ_cziG5g
同你地同聲同氣架!

亞視黎既?
在下讀過中六中七,所以讀過中國文化科這種洗腦課程
該科內容完全是中國人思想上自慰,教師講解主觀,沒有多方面客觀分析!
大多教師都是打份工,完全無使命心的!
所以若果將來真的有國民教育真是不得了
在下完全支持反洗腦教育:!
同你地同聲同氣架!

亞視黎既?
原罪 發表於 4-9-2012 01:20 AM

師兄
你都無謂多講啦
依個「高人」每次開尐post出黎講到自己廣納意見,講到自己明知一定畀人插到暈,都要畀個空間大家討論咁款,但只要一有人持反對意見就起晒槓想咬人。
仲要扮晒深明大義,慷慨就義咁款。
你同佢講都浪費心機。
今日開學,同學生傾依個問題。
我用左個簡單比喻,國民教育好似學校飯堂既一碟飯咁,上面有好多烏蠅係度飛,你唔肯定係唔係真係有烏蠅企過上去,但你選唔選擇去食依碟飯呢?
為自己為後代積下陰德, 比D咁既洗腦教育去毒害下一代對香港有咩好處??? :67:
同你地同聲同氣架!

亞視黎既?
原罪 發表於 4-9-2012 01:20 AM

個節目會唔會太過份 !!!???
就算攻擊任何政治立場的人
都不會有個節目係無證據齋抹黑
起碼會同你講佢以前做錯 D 乜搵位入啦

有咩可能亞視堂堂香港電視台
可以拍個節目出黎毫無理據 100% 抹黑呀
乜野破壞香港有英國影子
同北韓 D 電視仲抹黑緊美國想侵略全世界有乜野分別 ?
係咪痴能左線呀
頂點解香港搞成咁架
:@
師兄
你都無謂多講啦
依個「高人」每次開尐post出黎講到自己廣納意見,講到自己明知一定畀人插 ...
果汁先生 發表於 4-9-2012 01:43 AM

我明白,多謝關心:77:

佢睇唔睇到,或者睇唔睇得明係一件事。

但有時打左出黎,或者多個人睇清楚件事,都係好事!