Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 12月 MG Nu Gundam Ver.Ka(9页stonekeung01兄更新)

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽

睇左說明書啦,呢款KA版冇特別用篇幅介紹部機於UC世界內的設定
反而有KATOKI一篇人訪
當佢接到order要重設Nu Gundam,佢第一時間想,其實上一款MG都係佢跟,
如果只係公式地"KA版"同埋"MG化"加下細位,
更新下新一代關節技術,隻野可以話係冇IMPACT.
所以佢就想起當初搞G-DOME設定時(即GFT內的天幕電影)
點樣搵GUNDAM EVOLVE 5導演幫手.將舊版CG片改成新設定,
成為左大家O係台場高達館睇片時見到的Nu Gundam.

但係,MG唔想太超越動畫原設定,
所以KATOKI想到將兩者混合並取得平衡,
起因為佢見到近日的RG技術,可以將D甲分到好精細
於是想到學UNICORN咁玩爆甲.又照顧左UC世界內的年份,唔影響原設定
呢個只係爆甲MODE前身,katoki稱佢為發動MODE
發動者,D爆甲爆開左就裝唔番埋,代表當時技術冇UNICORN咁高完成度
只可以畀阿寶用一次,亦即係當時推走阿古捷斯,全新發綠光時的模式.

即可以話呢款MG KA係G-Dome的淡口味版
同時照顧喜歡新外型,同埋原作外型的用家.
所以,喜歡設定的朋友,都唔好太介意.

睇左說明書啦,呢款KA版冇特別用篇幅介紹部機於UC世界內的設定
當佢接到order要重設Nu Gundam,佢第一時間想,其實上一款MG都係佢跟,
如果只係公式地"KA版"同埋"MG化"加下細位,
更新下新一代關節技術,隻野可以話係冇IMPACT.
所以佢就想起當初搞G-DOME設定時(即GFT內的天幕電影)
點樣搵GUNDAM EVOLVE 5導演幫手.將舊版CG片改成新設定,
成為左大家O係台場高達館睇片時見到的Nu Gundam.

但係,MG唔想太超越動畫原設定,
而另一方面,佢留意到近日RG裝甲已精細到可以做出細細片灰色分件,
於是想到以爆甲變型將動畫版+GFT版混合,取得平衡,
因為年份比Unicorn前,為左唔影響原設定,呢個只係爆甲MODE前身,katoki稱佢為發動MODE
發動者,D爆甲爆開左就裝唔番埋,代表當時技術冇UNICORN咁高完成度
只可以畀阿寶用一次,亦即係當時推走阿古捷斯,全新發綠光時的模式.

即可以話呢款MG KA係G-Dome的淡口味版
同時照顧喜歡新外型,同埋原作外型的用家.
所以,喜歡設定的朋友,都唔好太介意.
當佢接到order要重設 ...
Toro 發表於 13-12-2012 14:02

THX 詳細解說~
係,我都岩岩睇左份說明書
咁樣我又覺得OK喎
初時以為佢係變身,但如果以"一次性"發動,
咁就合理好多.
入手了今晚開工 (素組派)
應該兩日搞掂!
Toro 發表於 13-12-2012 02:03 PM

Thanks!!!:64:

SUPER thanks. 感謝.

多謝師兄分析及介紹:71:
回復 259# Toro

謝大大詳細解說,如果真係當時推走阿古捷斯mode的話,相信他朝有機會重新制作馬沙之反擊時可以睇到呢個設定:handshake: ..... 希望啦
回復  Toro

謝大大詳細解說,如果真係當時推走阿古捷斯mode的話,相信他朝有機會重新制作馬沙之反 ...
katsumoto 發表於 13-12-2012 05:22 PM

再畫CCA唔知有冇機會呢?我反而期待佢會update埋MG版沙撒比.
沙撒比Robot魂賣得好差,一來佢條腰做得衰啦,二來BANDAI連Hi-Nu都出,但係死都唔出夜鶯模型,究竟沙撒比本身係咪人氣一向麻麻呢?
入手了今晚開工 (素組派)
應該兩日搞掂!
leawong 發表於 13-12-2012 04:23 PM

我就用噴罐上色,買齊左幾隻主角,連支架噴,之後砌埋一齊.
再噴一次光油,滲線,最後再落消光.
希望星期六日起到貨.
想請問有冇雷射特效膠片?