Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 12月 MG Nu Gundam Ver.Ka(9页stonekeung01兄更新)

我都訂了魂限Extra Fin Pack,模型有Logo台跟,Extra Fin Pack又有,如果要做到12個Fin Fannels齊發,原來係要用到孖台!
(魂shop圖)

不過模型好似冇跟鐳射特效,魂限Extra Fin Pack先至有,不過得6條,如果要齊12條,可能要
不過模型好似冇跟鐳射特效,魂限Extra Fin Pack先至有,不過得6條,如果要齊12條,可能要用MG Hi Nu其中6條:?
(魂shop圖)
MG Hi Nu其中6條 鐳射特效 係橙色..
還有 "籃火"跟!!
頂!!! 同 Hi New 一樣有台送!!!
早知唔用 $240 買那個 Double Fin Pack..
我以為佢冇台送...要買Double F ...
jackwongnt 發表於 5-12-2012 01:09 PM

咁Double Fin Pack最特別係有粉紅色特效件?
頭像被屏蔽
Wa , so good. the back pack is wonderful.

"Дユヵияみу / Psycho Frame / 精神感應框體" 發動...

型的確係型左~

88年劇場版真的有這個畫面的 ...
人仔貓 發表於 26-11-2012 04:34 PM

冇爆甲,不過設定就話駕駛倉四周及各個驅動部份都有落サイコフレーム.
呢個唔係爆唔爆的問題,係夾硬改設定嘅問題,對喜歡原作的我來說十分討厭。
要玩新嘢&#22 ...
bananaman 發表於 28-11-2012 12:51 PM

對呀,CCA馬沙之亂早早完結,所以聯邦軍同AE即CUT成本,都冇再搞フルサイコフレーム化.一直至RX-0先實現.

不過BANDAI學梁書記話齋.
記憶中我從來冇講過Nu冇得爆甲...
我唔係改設定,而係你地一直冇問,所以我冇特別講Nu都可以爆甲...
我地BANDAI設定從來都係咁開誠布公.
回復  takeshi

其實開頭佢個設計好好.但最近加左呢個"爆甲"之後
為左要令"變型"後唔誇張地大,未變之 ...
leawong 發表於 28-11-2012 03:34 PM

改設定係有兩種,1係機體設定,2係世界觀設定.
Nu係搞機體,但影響了timeline,所以有fans反感係理解.

好似00七劍,加多把槍,唔岩使唔好拎上手,都不過係MSV手法.
再講變化大,好似EW隻Wing Zero變左天使翼一樣,
但係,呢一點都只係影響機體外觀.並冇影響成個世界觀.
但Nu的精神框架可是連小惑星都推得郁的科技.
而家推前左幾年出現呢種高技術,喂又真係影響到成個UC世界.

不過咁講,好在佢係用Ver.Ka label.
咁單純當作為Katoki自己作品,唔係故事入面部MS,咁會唔會冇咁難消化呢?
所以個人都幾期待睇KA版說明書,佢點重新解釋.
因為當初係話機倉加驅動部件有P.F.
究竟邊忽係驅動部件,呢D係有解釋空間.

其實買件模型返來,都唔係拎住D設定去玩,
D甲唔爆,都可以當係超細緻的雕刻線.
尤其係佢學似RG咁加左D灰色小甲,令D層次感加多左好多.
所以,我覺得有朋友話,唔LIKE可以唔爆甲,又真係冇乜問題.
其實,不如問番自己,呢隻野外型LIKE唔LIKE先.
呢樣都唔中O既話,佢爆甲又好,爆腸,爆肛都與我地冇關啦係咪?

講多句啦,玩30幾年高達,乜都化啦.
BANDAI先唔會好似fans咁緊張設定.
佢只係想令年尾件最大item單價再貴d而已.
咁樣搞一搞,D件多左好多,先可以叫價5千幾yen.
加埋魂WEB限定,迫玩家年尾使7千幾8千yen,
亦覺得呢個有爭議的設定,唔多唔少引起到話題,
讚/彈係一件事,BANDAI又真係再一次戰術成功.
回復 235# Toro

Yeah!!!如果單純睇外型,我係鍾意的,
因為真係加左好多DETAILS,有D耳目一新既感覺

但設定上,我都係期待佢說明書點去解釋呢件事.

又唔會話因為佢呢個新設定而完全否定呢個DESIGN.

我自己會半爆甲囉,以玩既角度黎睇,有D位爆甲出黎係靚D.
想問係咪這個星期派貨?
差不多年年聖誕都出隻ver ka 等我地買隻做聖誕禮物

其實nu ver ka mg 未就系 nu ver ka mg 囉,當佢做獨立一樣野大家會吾會好過d?
最根本一樣野:点解一定要跟設定,点解吾可以跳出框框
當然,我絕對理解有些玩家對產品追求"設定上的合理性"
如果"設定上不合理"就好少人買件產品既話,如果我系bandai高層我咪系件產品整件特典入面交代番機設or作個故事(2分鐘dvd or 5頁漫畫)應儔大家咁就皆大歡喜
佢而家唔係全身精神骨架呀,
所以獨角獸仲係第一隻全身精神骨架既高達。
:66: