Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 12月 MG Nu Gundam Ver.Ka(9页stonekeung01兄更新)

:64: :64:
其實我都係覺得......
既然笨記有得比你揀爆定唔爆......
你可以揀爆, 可以揀唔爆......

的確, 我同意影響咗原設, 但係笨記今次改設定, 無話一定要係硬食佢既改動喎......
嗱你講「下次出隻可變海陸空三個型態,背後加飛翼,心口放粒子炮,再十五機合體嘅NU GUNDAM又得? 」咁就唔啱啦......:64:
僭建到咁樣, 加一D唔兼容, 返唔到轉頭既改動落去, 我唸大部份既高達迷都接受唔到......

但係佢而家出隻高達又唔係得爆甲既樣, 如果你真係咁討厭爆甲既話, 我都係O個句:64:, 咪唔好爆lo......將d透明綠色既零件油返哂黑色, 再唔係用膠水痴返實d甲啦......:64:

如果保留, 還原到隻高達本身, 原設既形態, 我覺得無問題......
純粹個人觀點......

個人覺得其實吾鍾意爆甲...表達下..吾覺有乜問題...又吾係不理性狂鬧....

點解吾可以體諒下真係愛/執著原著設定ge人,係可以吾爆甲,但甘個設定本身吾要爆甲ge,個design係咪有機會吾同左呢?可能果條Gap位亦吾雖要有..etc...

吾想改設定..可以理解,想多個gimmick玩爆甲..亦可以明白。

感覺TD越來越一言堂,figure區已經係甘(當然有些係不理性狂鬧),ACG區又係甘,一有D吾like就好似有問題,總之就乜都要like...

不喜請插~
回復 182# takeshi

其實開頭佢個設計好好.但最近加左呢個"爆甲"之後
為左要令"變型"後唔誇張地大,未變之前反而多左份不完整既感覺.

原設NU係有精神骨架但唔係放全身,所以假如佢淨係身體爆甲我會覺得佢好正
但而家手腳都有,咁係咪推翻晒"RX-0 係第一部用全身精神感應骨架"既設定呢?

高達既其中一樣有趣之處就係一堆架空但又扮有實際理論既機械設定.如果可以隨時將D時序搞亂,咁我不如玩勇者算啦,有咩唔岩咪勇氣搭救囉.

PS : 我都同意呢度越黎越一言堂.其實唔係一定係乜都要唔LIKE
只要係同眾人意見相反就有問題,例如EX一輝,個個鬧既話你唔跟就唔得...

而且而家好多時都係問價POST....
呢個唔係爆唔爆的問題,係夾硬改設定嘅問題,對喜歡原作的我來說十分討厭。
要玩新嘢&#22 ...
bananaman 發表於 28-11-2012 12:51 PM

吾好買就得
等2.0版...:78:
回復  takeshi

其實開頭佢個設計好好.但最近加左呢個"爆甲"之後
為左要令"變型"後唔誇張地大,未變之 ...
leawong 發表於 28-11-2012 03:34 PM

我都係忠於原設者的一群,在我來說,喜歡高達不是僅限於機械人設計,正如你說的實際理論的機械設定外;再加上那種科幻原素但沈有如現實軍事資料的設定,龐大的歷史設定背景,故事內容等等也是吸引我的地方。我相信有些高達迷也是被此吸引著…

所以改理論設定係會影響以此為樂的高達迷,應該吾難理解,但甘無可否認爆甲look亦係型…我亦知有人玩高達只玩外形.. 連一套劇都無睇過,所以各有各讚/不滿…吾覺有問題…

同眾人意見相反就有問題---同意yes…所以我都少左發言~
其實我都係覺得......
既然笨記有得比你揀爆定唔爆......
你可以揀爆, 可以揀唔爆......

的 ...
豬潤 發表於 28-11-2012 13:13

乜唔硬食?佢砌嗰陣係咪可以唔砌透明綠啲骨架先?
「下次出隻可變海陸空三個型態,背後加飛翼,心口放粒子炮,再十五機合體嘅NU GUNDAM又得? 」←至於呢個,可能真係寫得誇張咗,但:

三個型態→STRIKE
背後加飛翼→SUPER GUNDAM(GUNDAM MK-II+G DEFENSER)、OO
心口放粒子砲→STRIKE FREEDOM
四機合體→MASTER GUNDAM

唔係無可能。

而且佢咁改個設定,係連UNICORN係第一部全PSYCHO FRAME的設定都影響埋。
你就當我係設定控啦,我真係接受唔到。

吾好買就得
等2.0版...
ockbt1997 發表於 28-11-2012 16:10

之前滿心歡喜等佢出,宜家可能真係唔會買,等3.0
不過唔LIKE就唔可以俾意見,唔可以討論,只可以唔買?

爆左甲 會影響活動能力 獨角獸就係例子 :77:
佢部機重貴過獨角獸 真係要停一停 諗一諗 買唔買好呢:34:
重有就係大家可以放心:36:  遲D BANDAI 會補番套爆甲版 NEW 高達漫畫版或者外傳 點解咁講 唔係大家邊到會進貢比BANDAI  BANDAI實冇死錯人
個故事大約發生係0093 馬沙反擊之後 搵個阿寶再世(好似弗爾 伏郎托)  跟手出部爆甲版NEW高達試驗機 :76:
喜歡 Nu Gundam, 所以之前 1987 ver 1:100、MG、HG 也有買、這隻 MG ver.ka 和之前的不同, 所以也會買.....

回復 186# bananaman

同意...

可能有一批人真係由SEED先開始接觸高達.
唔明白UC果種嚴格既"正統性"同"歷史性"

例如果隻PERFECT STRIKE咁,你當MSV咁出無乜問題,但REMASTER版又捉佢出黎用,不過我諗大部份人都唔覺得係問題...但,諗下當初佢返定既目的係乜?唔同戰場唔同用法既裝備,結果又放晒上身.唉.

其實我唔覺得我地係屬於設定控,
只係呢個設定係將另一個設定抹煞.

例如MG既GP03S加左架核戰機,無影響其他故事設定,又可以選擇砌定唔砌,無問題
但係而家NU呢單野係影響埋UNICORN既背景.

買我就一定會買架喇,因為外型討好到我.
我都明又要買又要話都係犯賤架喇.
但講下意見唔係又唔得下話?

之不過係拎出黎質疑下者.
希望之後BANDAI同SUNRISE諗下點樣去自圓其說.
回復  bananaman

同意...

可能有一批人真係由SEED先開始接觸高達.
唔明白UC果種嚴格既"正統性"同"歷 ...
leawong 發表於 28-11-2012 05:28 PM

你又或者咁睇 唔好當佢係高達 當佢係一部機械人模型 就好似著衫咁 隨着時代不同不繼改變  唔同年代有唔同款式 而爆甲版NEW高達正正代表現在
Nu Gundam 原設定成 22 m 高, 但無變型 又無分體合體 核戰機都無隻

Bandai 加啲嘢落去都無可厚非嘅, 爆甲 Psycho frame 可以唔 show 出嚟啫, 等於 Z Gundam 我都絕少變 wave rider喇, 唔喜歡就唔整囉

伏爾泰曾被認為說過這樣一句名言:「我並不同意你的觀點,但是我誓死捍衛你說話的權利。」
大家也有自己觀點, 我也尊重各位師兄, 可能我喜歡 EW 版的 Wing Gundum 系列多於 TV 版的系列, 所以覺得這 ver. Ka 我也可以接受。
乜唔硬食?佢砌嗰陣係咪可以唔砌透明綠啲骨架先?
「下次出隻可變海陸空三個型態,背後加 ...
bananaman 發表於 28-11-2012 05:06 PM

冇人話過唔LIKE就唔可以俾意見lor...
:64: :64: :64: :64:
各位大大, 是小的錯了......

不過我支持爆甲版!!! :!

希望笨記可以給所有高達迷一個滿意的交代......:26:

人地都改晒名做Nu Gundam "Ver. ka",又唔係Ver. 出淵裕或Movie Ver.
你話之佢爆甲定爆肛啦⋯