Toysdaily 玩具日報

查看: 21234|回復: 37

[玩具攝影] <一年後的定位>S.R.合金系列- 超能加爾(by:sumsum)

<一年後的定位>S.R.合金系列- 超能加爾(by:sumsum)

小弟以前入手一款機械人玩具必定考慮對該角色喜愛及了解程度而決定入手與否...但自從Bandal於一年前推出這個「S.R.合金系列」之後,開始改變了我這個習慣。昨晚再看看我上年九月至今所入手的S.R.合金機械人角色,基本上有一半數是我未曾真正欣賞過其原作動畫(甚至看一眼)的,純粹欣賞其可動、外形設計、結構及擺姿勢的可塑性~ 如果閣下想看介紹?勇者特急- 超能加爾?動畫的話...小弟無能為力了~ 請上網搜尋一下資料吧。

動輪劍!

超級動輪劍!

超能加爾 VS Space Godzilla(我對它情有獨鐘,所以它經常出現其他玩具分享中客串)

VS Mech-Godzilla!!!

一年前「S.R.合金系列」給我的印象是...
純粹是「超合金魂系列」的縮小版本,只是不可以變形、強調可擺放很多姿勢的高可動性。相信主要是看到市場上出現較小型又方便收藏的機械人figure需求原來這麼受歡迎。(如山口式、群雄系列、robot魂等...)純粹想再分一杯羹。
到了中期,它給我的感覺是...高質素量產化的上色、巿場是偏向較為近代歷史的機械人角色、選擇作品角色較「超合金魂系列」更大膽及廣範。其高可動性又帶原動畫中外型高還原度的路線更明確及定位更穩固!
到了今時今日拆開了這款?勇者特急- 超能加爾?研究一輪之後,再看看我之前所入手到所有「S.R.合金系列」...我覺得,Bandal這系列真的是很恐怖!再回望過去所有我入手的角色再研究一番後...小弟終於較具體地了解為什麼這系列那麼受歡迎...「S.R.合金系列」經過一年後的進化已經令我有了以下的產品定位觀念,已經不再是如一年前「超合金魂系列的縮小版本」那麼簡單...

因為它根本是一款擁有首辦模型外形體態及氣勢,但卻擁有高可動性關節設計的產品。假如閣下是欣賞首辦模型外形但又嫌棄首辦模型完全欠缺可動性及需要自行上色的玩家...「S.R.合金系列」合適你!只差在推出的角色令你中不中...

因為它根本是一款擁有高質素量產化上色的Bandal 模型(我覺得結構上根本是介於HG與MG級別之間)。看看近幾款「S.R.合金系列」已留意到Bandal已經積極把某些模型結構技術溶入此系列之中。欣賞Bandal模型系列,但又沒有心力去慢慢砌模型、又沒有心力或技術去自行重塗上色的人,「S.R.合金系列」合適你!只差在推出的角色令你中不中...

因為它體積小,方便收藏及陳列、方便隨時欣賞或把玩一番。具備欣賞性的外形、又同時具備高可玩性,就是集觀賞性及可玩性具備一身。「S.R.合金系列」合適你!又是一句...只差在推出的角色令你中不中...

如閣下中了以上三項其中一項的話,你已難逃Bandal魔掌了...假如中了兩項或以上的話,相信要有心理準備為Bandal「打工」吧~
我自上年九月至今已經有12款「S.R.合金系列」了...還尚有1款?恐龍戰隊- 大獸神?未派貨...
如果要我挑選未來「S.R.合金系列」的題材的話,我真的很希望出?天威勇士?系列。

More pictures...my blog~
http://blog.yahoo.com/_B6O7XPSPR ... ticles/756644/index
Very very good!!!
nice report and photo.. thx
Very very good!!!
玩具日報記者 發表於 19-8-2012 02:04 AM

多謝!:65:

nice report and photo.. thx
moodyblues 發表於 19-8-2012 02:05 AM

你有冇入到?好嘢嚟吖。:65:

原來我已經中毒
原本打算要特典賣主體
依家已經有動搖:63:
原來我已經中毒
原本打算要特典賣主體
依家已經有動搖
thomas01072005 發表於 19-8-2012 02:31 AM

其實我拍攝嘅圖並未完全發揮佢擺pose嘅可能性,你拎上手研究下的話就知佢可動及外形設計上嘅利害之處。:65:

Sumsum兄真係影得好靚!!謝謝你的靚圖~~
Sumsum兄真係影得好靚!!謝謝你的靚圖~~
TD玩具老師 發表於 19-8-2012 09:22 AM

謝謝老師~:65:
大家分享交流下。

BANDAI呢一步確實走得唔錯
拉埋SCMEX個班變態可動嚟出呢條SR LINE, 真係好殺食, 價錢又無超合金魂咁貴, 齋玩真係唔錯。
另一就係ROBOT魂定價越嚟越高, 同SR合金呢條LINE開始相沖了
不過如果係玩角色的話, 咁就無問題了
支持大大,支持SR合金呢條line
頭像被屏蔽
Scmex 變態可動班友去左嗎?
咁樣真係件件有心機喎。
我希望今次反日行動唔好影響bandai或其他廠牌供港的貨期。
最緊要有得玩,其他都係次要。
good pics pal,ROBOT魂同SR合金呢條LINE唔會相沖,

ROBOT魂主要出真實糸機體, e.g. Gundam, FMP,

SR合金主要出超級糸機體, e.g 戰隊卡通,勇者卡通, SRW OG...

除非SR合金出Gundam series 否則應該唔會相沖.
Scmex 變態可動班友去左嗎?
咁樣真係件件有心機喎。
我希望今次反日行動唔好影響bandai或其他廠牌供港的 ...
劉波 發表於 19-8-2012 11:51 AM

什麼反日反乜,其實間中就會有,已經冇咩出奇。
絕冇可能影響供貨,始終係一門生意,賺錢至上。

good pics pal,ROBOT魂同SR合金呢條LINE唔會相沖,

ROBOT魂主要出真實糸機體, e.g. Gundam, FMP,

S ...
taken 發表於 19-8-2012 12:14 PM

我覺得S.R.合金系列係喺結構設計及用料、量産上色方面較強。