Toysdaily 玩具日報

查看: 12085|回復: 12

[改造交流] 超能膠...白化...有冇辦法搞搞佢?

:80:

唔知係咪呢排濕度重?

白到一撻撻:56:是否已報銷?
有無相睇下??
其實最簡單方法...
係用光油噴幾下就無事...
但如果本來是啞面...
咁就等到光油乾透....
再噴啞油...
就是這樣了

回復 1# ky92
補充多一句....
超能膠發揮作用時,
係會產生熱力和白煙,
所以和濕度無關的

回復 1# ky92
但本來係半透膠板

用模型膠水痴極都痴唔實
貪快就用左超能膠
咁就出事了...

另一邊仲奇怪,白左少少之餘仲有少少幻彩:56:

有諗過索性噴一層半透明啞啞地色既油遮晒佢,但又怕油太厚會遮晒d光 (因為上面係LED燈)...

定係就咁噴光油都會有效果?:help:
要用沙紙 1000…………1200…………
其實你現在如果貪方便, 就咁噴光油就ok....
但先要把膠片取出來,兩面都要噴,
因為現在唔知白化的地方在前或後...
其實如果你有心機和時間,
用砂紙都係好方法,但之後要再用磨沙膏再磨...
而且要全塊做,唔可以只做一part
我都係建議噴光油....唔駛煩,
但之後又要再念辦法按返上去.....
good luck..:71:

回復 4# ky92
其實你現在如果貪方便, 就咁噴光油就ok....
但先要把膠片取出來,兩面都要噴,
因為現在唔知白化的地方在前 ...
power_moon 發表於 4-11-2012 10:29 PM

應該係入面,因為膠水喺中間

按返上去唔難,搵隻唔怕白化既膠水算了...

反而驚拆塊板出黎時候會整爆佢...因為d亞加力板好脆:die:

唔該師兄先!:handshake:
應該買支底白化的超能膠:76:
點解唔用UV膠水痴:?
底白化的超能膠
謝謝...又學多一樣嘢,
想問下是否大部份模型店都有???
要多少錢???
因為我平時用開果隻是在五金舖買的,
18蚊...有20g.....好底嫁..但當然不會底白化,
如果粗用都唔錯...
又或者配合爽身份用更好....

回復 10# mkyfk
回復 11# power_moon

大部份模型店都吾會有的,我在楷旺樓上買的,好似$40~50一包,一包有3支
照圖看應該是頂端的照明設施。
在實質上對光的照明質量(光度)沒有什麼影響,可以不作理會。
如清理這些白化痕跡,有可能進一步加大影響面積和使光照減弱。