Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[其他] (玩具九型人格) 從你玩具使用的武器, 代表是那類人格

"弱者"同"鳳者"呢兩個真係笑左~~~

不過有少少意見希望大大唔好介意...
就係有關"智者" o個part.... ...
Kamineko 發表於 11-8-2012 05:09 PM

謝謝大大, 你看得很透徹, 連我也不好意思了,
"智者"一題的確是想得不太好,
因為所有心機都花在其他"x者"身上,
"智者"一題事後我也想得不夠深入.

以上"各者"本是是帶有諷刺一些形式化現像,
即是以為手上拿著什麽東西, 就模仿是那類人物,
"智者"一題是有點"狐假虎威"的含意,
可惜功力問題, 我的表達不太好.
回復  cliffordchan107

所以有錢人好慘...我地都要多些體諒d大有錢佬.....閃
老文 發表於 16-8-2012 11:55 AM

其實最慘的不是大有錢佬, 而是一些中間的人, 卻想過大富豪的生活,
心有餘而力不足, 這樣才痛苦......

:71:正!有意思...............
謝謝, 有時候影玩具劇場就好像"煮一頓飯一樣", 最怕的不是煮得辛苦, 因為煮得好吃是值得的, 而且 ...
cliffordchan107 發表於 16-8-2012 10:54 AM

就是嘛, 玩具一多起來的話要找出來拍照已經很花時間, 一想到拍完要把它們放回原位就感到很脫力...

因此我很佩服TD的各位不辭勞苦, 持續開帖分享:shy:
就是嘛, 玩具一多起來的話要找出來拍照已經很花時間, 一想到拍完要把它們放回原位就感到很脫力...

因此 ...
手榴蛋包飯 發表於 16-8-2012 02:58 PM

大大你也是值得我佩服的人, 因為平時你也發了很多有心的玩具分享, 我也要謝謝你~~
老兄,見到你個黑人公仔就認為係你d post,keep住好有創意,多謝.
回復 34# 老文

有一句我都覺得好正,(我只係路過的仮面騎士)我們何嘗又唔係一個路人呢!
回復 67# T_A_I

大大這句好似好灰..但諗深一層.即使我們只是"過路人".不多不少也會留下一些足跡,影響著身邊或多或少的生命和環境.而呢D可能是美好/痛苦的回憶/影響.即使最後留不住生命,我們也會活在某些人的記憶中..而是美好的回憶好,或是痛苦的回憶又好,當下我們是可以自由地去選擇行一條甚樣的路,影響往後........那管"即使我只是一個路過的騎士":77:
回復 68# 老文

可能我個人本身灰d掛…雖然本來我想表達的不是負面情緒,點知咁岩又畀你講中我的內心深處…我本來只係想講我地來到依個世界,每一個人都只是依個世界的過客,所以應該好好遊覽周圍的風光,人情,得快樂時且快樂,遇到唔如意,唔開心的事也不用太執著,因為都只係一個行程的一少部份…
但見到你的回覆又好似畀你feel到另一樣野………
死啦!好似離題得過份…………

[quote]回復  老文
    有一句我都覺得好正,(我只係路過的
[編輯mode]
同道中人, 同是路人  (系統又食字...  )
[/編輯mode]
鳯者是故意寫錯的, 原意真的是"鳯姐", 初時我還担心大家會誤會, 看來大家比我 ...
cliffordchan107 發表於 16-8-2012 10:51 AM

能夠聯想到九+1型武器人格已經很神了:64:
哈哈哈哈哈哈哈哈∼∼ 笑死人咩:x

故事GOOD!!!!!!!!!!!!
正呀!!!! 笑到GAP GAP聲!!!!
:DD:DD:DD:DD:DD
回復 69# T_A_I

係"cliffordchan107"大大既POST入面..離題是很重耍和必須的了..相信他也不會太介意吧...:34: