Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[其他] (玩具九型人格) 從你玩具使用的武器, 代表是那類人格

在此很感謝以上回覆的每一位朋友,  ...
cliffordchan107 發表於 14-8-2012 11:45 AM

:DD唔好誤會呀!
我唔係彈你d post唔正,係讚埋留言既版友。
同時讚兩樣野,唔好混淆:64:
好正ar
一字馬!林保怡!?
勁推
好正ar
一字馬!林保怡!?
勁推
Suzy 發表於 15-8-2012 11:09 PM

謝謝, 每次我為玩具擺一字馬post, 都想起這首歌~~

唔好誤會呀!
我唔係彈你d post唔正,係讚埋留言既版友。
同時讚兩樣野,唔好混淆
原罪 發表於 15-8-2012 03:25 AM

唔洗解釋, 解釋就係掩飾!
你講ge每一句說話, 都係錯, 都係罪!
鬼叫你叫"原罪"咩~~~(哈哈, 講笑, 借咗原罪兄你個名來借題發揮~)
不過我覺得你講的好有道理, 好多時大家都係只留意到開的post,
而忽略咗post入面的回覆留言, 也是很有價值的~~
睇黎我家玩具只能做到1同2,買返黎既玩具唔知解就係十隻有九隻都係極限近接型
唔理拉打,連GUNDAM同各類各動 ...
Nightwing 發表於 14-8-2012 09:26 PM

因為刀劍槍是大路兵器, 雖然中國武術有很多其他兵器, 如戟, 茅, 箭, 拐, 鏢, 勾等等,
可是給人帥氣的程度和易用, 總不及刀劍, 所以很多都忽略了.
睇頭兩個仲以為會繼續好正經咁出其他武器添,
點知跟住就黎料... 非常有趣有深度
鳯姐→鳳姐?哪個 ...
BRS 發表於 13-8-2012 10:58 PM

鳯者是故意寫錯的, 原意真的是"鳯姐", 初時我還担心大家會誤會, 看來大家比我更了"鳯者"的含意, hehe.
除鳯者外, 還想作一個"桃姐"的食字---"屠者", 不過又聯想不了關係, 最後也放棄了.
光頭佬父子又登場了呢

學者那部分笑了
統治者那邊...雖然那隻鷹沒有踩著人要人發表意見, 但意見聽了 ...
手榴蛋包飯 發表於 13-8-2012 12:20 PM

謝謝, 有時候影玩具劇場就好像"煮一頓飯一樣", 最怕的不是煮得辛苦, 因為煮得好吃是值得的, 而且親力親為更美味, 最怕的是吃完後要洗碗, 才是苦差. 影劇場後, 要執拾玩具也一樣.
回復  原罪

td人流多..咩意見都有其實都好正常..不過始終玩番玩具咁多年..已經"熱血難求",好多時 ...
老文 發表於 13-8-2012 10:12 AM

老文兄的世界, 除了玩具界, 不是還有日本影視界嗎? 老文兄的同伴, 不是還有立花小姐, 松島小姐, 吉澤小姐, 蒼井小姐等和你一起"並肩作戰"嗎? 老文兄的路並不孤單呢~~(應該是快活才對吧?)
cliffordchan107兄,很欣賞你的post,
既有幽默感,又有創意,
最正是個構思,諷刺時弊之餘又有人生道理, ...
大ken 發表於 12-8-2012 10:39 PM

謝謝大大, 因為我們都無聊, 所以才有許多空間可以發揮玩玩具的創意,
"有聊"的時候, 反而限制太多,
所以我都不急於限住自己某個時間一定要完成劇場,
喜歡的話每晚影一兩張, 輕輕鬆鬆地完成, 沒有時效壓力的事情是做得最開心的~~
好有heart
記者同學者真係笑左
btw影玩具相(尤其是要影幾隻果d)好似真係要開壇作法咁, 所以我好少影玩具相 ...
機體 發表於 12-8-2012 05:05 PM

對呢, 如果要顧及埋佈景set燈, 真的和"開壇作法"沒兩樣, 貼切極了, 我喜歡這樣的比喻~~
回復 53# cliffordchan107

那是一個隱藏世界,要儲滿一定的能量/子彈,才會不定期出現..每次經歷完那世界後,是需時才能復完,所以不能納入我正規的"世界"吧!:74:
TD當年引到小弟登記…
並唔係格價post,
玩具報告post…

係某位大大(年代久遠,忘記了 ...
原罪 發表於 12-8-2012 05:01 PM

有時候我地講講下玩具就可能講到離題, 變咗講政治, 經濟, 市場, 宗教....
都唔緊要, 免傷和氣好了,
可惜某d話題最易惹起大家的對立面, 例如政治,
一有呢d post就有罵戰,
所以唯有少碰為妙.

以前自己都試過一時之氣和別人在討論區嗌交,
初時自己還覺得有些理據,
後來自己也發覺是意氣之爭了,
既然自己要花那麽多時間來說沒意義的廢話,
不如留多些時間做其他事情好了,

每個人都覺得自己是對的,
誰也改變不了誰.
不斷製造驚喜,每個post都有heart..或許td多人欣賞"玩具"本身或價錢多於玩具背後帶來既樂趣,大大用玩具作"故 ...
老文 發表於 11-8-2012 10:58 PM

或者這樣說, 每個人都可能會被某些物慾所控制的, 可能是玩具, 可能是樓, 可能是女人, etc. 要不被物慾控制, 我自己的方法是: [買平的!]
因為平, 所以大家就唔會太介意那些東西的缺點: [咁平的價錢, 你仲想點?]
好多時這樣安慰自己, 氣也消了,
好多時這樣的玩具怨氣post, 都是貴價高階玩具, 如12吋, 超合金,
因為貴, 所以有高要求, 抱怨自然多了,
當然扭蛋也會有人抱怨, 不過怨氣自然沒前者那麽多.
而且貴的玩具也引申了炒賣, 預訂等市場問題,
總之買貴的玩會對我來說:好麻煩~~
回復  cliffordchan107

我隻隻玩具都要用槍同盾,
咁我係未應該叫受者=.="....
T_A_I 發表於 11-8-2012 07:20 PM

做個"受難者"也不錯~~
(槍是攻, 盾是受, 算是半攻半受吧, 哈哈.)
回復 58# cliffordchan107

所以有錢人好慘...我地都要多些體諒d大有錢佬:43:.....閃:34: