Toysdaily 玩具日報

查看: 7031|回復: 29

[玩具報告] MARVEL SELECT版蜘蛛俠(喜出望外) VS 孩之廠蜘蛛俠(好失望) 擺POSE決勝負!

本來唔想寫喇,因為好多人寫左。

但係仲係有D野原來可以講。

MARVEL SELECT版

孩廠版

論刻線同身形, MS版點都更加好。:71: 孩廠版太似羅茲威爾ET……:80:  

不過隻藍色,就孩版似電影版多D。

可惜這樣補救不了孩廠版雙腳拍唔埋的問題。而且唔止咁…

孩廠致命問題1

當做發射動作時, 會見孩廠左手的蜘蛛絲發射器竟然裝在手腕內側!不是在脈門!!簡直係超錯!!!
而最慘係孩廠前臂並無轉動關節,即是冇得救!!

MS版就冇呢個問題, 發射器仍然在脈門位置。而且前臂有轉動關節。

孩廠致命問題2
手腳關節無法伸直。側面看尤其明顯。

下面隻MS版企得直好多

問題3
孩廠關節活動角度較窄

MS版的腳可以抬得更高

一擺姿勢, 分別會更大
孩廠版

MS版,會較自然

有好多人成日誤以為孩廠的可動性好D。

但係我可以話絕對唔係!

今次孩廠呢隻6寸蜘蛛俠,令我對呢間廠好失望。

MS版唔止外形 , 可動性都更勝孩廠,而且關節更多(兩手前臂,小腿有轉動關節)

用料更加好,孩廠扭幾扭,D膠已經白化…好似想斷咁。

MS版,好波!:71:

本來唔想寫喇,因為好多人寫左。

但係仲係有D野原來可以講。

MARVEL SELECT版

孩廠版

...
百龍天舞 發表於 2-8-2012 11:52 AM

入黎支持下先...
好詳盡既介紹...
MS不斷進步...
反而孩記就永遠留一手...
孩記個隻唔係話佢做得唔好...
不過可以再好D...
看來MS蜘蛛俠確實不錯哈 有錢的時候俺準備弄一盒研究一下:73:
看來孩佬版可動方面的優勢只剩肘關節?:44:
我未買過MS & 孩記任何人形產品都買了這隻MS蜘蛛俠,因為真係正:71:
對比之下一睇MS個膊位球體又大又圓已經好可怕,難為孩廠已經叫羅茲威爾ET,咁MS版咪天外飛仙﹖
單計外形我buy孩記一隻多啲,始終身形瘦長、配色似電影,MS嗰隻如果係漫畫版figure會好似,因為肌肉發達同顏色鮮艷啲,不過真係唔多似電影隻spider-man。
真係高下立見,利害!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
香港區邊度有ms買,豆豆城好似無@@
香港區邊度有ms買,豆豆城好似無@@
hinchor 發表於 2-8-2012 01:51 PM

肥趣有...
cwb糖街有...
頭像被屏蔽
detail report! i also agree, MS this one is way better...but price...:(
純粹個人感覺,我比較喜歡hasbro 版
MS 版造型完全偏離電影設定
身形太大隻,肌肉感過強,衣服黑色線紋過粗,鞋底沒銀邊
基本上似是漫畫版Peter 穿了電影版的戲服,而我要的是電影版蜘蛛俠

另外MS 版關節方方面亦有些少缺點
如頭部上下可動幅度太少,手臂沒double-joint
股ball-joint扭動角度與衣服花紋不符等
detail report! i also agree, MS this one is way better...but price...
Grimlock 發表於 2-8-2012 03:33 PM

其實ms版平過孩記兩草的。
回復 13# 百龍天舞

really????!!!! so shit:*
回復  百龍天舞

really????!!!! so shit
Grimlock 發表於 2-8-2012 04:20 PM

因為MS返貨唔多...
之前隻MS HULK行貨最平見過148...
大件夾抵玩...