Toysdaily 玩具日報

樓主: dogjumpjump

[新品消息] 會場實影 + HT batman vs EB batman, 高下立見

帶老婆去HT睇個隻1/4 batman, 佢話:「嘩咁大隻,咁貴,成3千蚊」我心捻~車買batman車都要呢個價啦,呢隻野 ...
getterB 發表於 29-7-2012 07:57 AM

HAHA 利害 , 好計...乜都搵EB去比, HT自然易入手好多...
大大,開心你是少有討論玩具的人。也許我認為現在的技術未能合符你的要求了
Strawberry 發表於 29-7-2012 02:12 PM

其實可以做得到的,真人比例figure 呢一兩年質素確係驚人的增長,

幾年前覺得做唔到既理論今日已經係一個又一個既新產品上打破同實現,

係有賴各廠互相挑戰既成果,玩家先會付出金錢心力重投呢個市場。
the EB batman arm gautlets are not accurate colour, they should be more gloss/shine.
頭像被屏蔽
回復  童虎

我可以夠膽講, 實物比官圖更差..
未親眼睇過, 真係要去見識下, 我當時第一個感覺係, 有冇 ...
dogjumpjump 發表於 29-7-2012 02:45 AM

無咩人幫襯自然無所事事,我諗佢年年俾HT咁打壓法,佢E記係咪年年財政都赤字架?!
前日睇過實物, 只想講HT 1/4 batman冇突破, EB 1/4 batman body 唔想講,但 面具頭個人覺得目前市面上最似
1/4 batman 面具頭          :EB>HT
B.Wayne 頭, Body, 配件 :HT>EB
同意,呢隻 Batman 做唔到 Christian Bale 果時咁大隻嘅感覺出來
AL986S 發表於 29-7-2012 02:32 PM

yes ~~
hottoys 果隻簡直無得彈,始終唔同戰衣無得比.........Enterbay果隻其實都靚,不過屈個pose擺兩三年爆膠唔出奇
回復 68# 自由之翼

咁講, ht隻tdk, 用膠貼係尼龍布上, 過幾年, d膠硬左, 都應該一塊塊跌出黎, 幾年后邊個知, 咁侯活出begins suit有無考慮會出油? 出ironman有無考慮粉紅三角? 今時今日買部電視都唔包三年啦
回復 51# Gainax

有影......可能無睇到

另外郭導演都有影...

其實唔好拗啦,
eb隻batman都多人買的話係好事嚟丫...
我排ht條龍可以少人d:78:

eb今年我覺得只有joker係做得好有水準,
其他......:42:
回復  自由之翼

咁講, ht隻tdk, 用膠貼係尼龍布上, 過幾年, d膠硬左, 都應該一塊塊跌出黎, 幾年后邊個知 ...
chungyuihing 發表於 29-7-2012 03:05 PM

人地又冇話ht的唔會爛....
人地話eb的有可能會爛姐.....
做咩咁敏感...
差200$,點會BUY ENTERBAY 隻 BADMAN,成件膠野咁,
CAT WOMAN 好似無BLACK WINDOW今神似,
CAT WOMAN 有D唔係好似個女主角
很驚訝還有人會說EB 這款BATMAN 好"膠"
女士們不太認識很正常, 難為有些自認是喜歡BATMAN 的人也會說出這些話來
如果是有認真地看BATMAN BEGINS 和TDK, 或會去看製作特輯的fans 應該知道BEGINS 的戰衣根本就是沒有太多的detail 位
簡簡單單的一件特種部隊服改良版, 電影中的質料也是如此, 看HT 曾推出的那三款也是採用近似的物料就知道
同樣地昨天我在會場中拍攝EB BATMAN 時, 旁邊的情侶也正在攝影, 那位女士看見BATMAN 和JOKER 後亦驚嘆不已說造型很神似

而我同樣亦有去參觀HT 的TDKR 1:4 "樣板", 的確不論造型或detail 位置也造得相當有水準
雖然頭雕被之前的師兄踢爆跟電影設定不一樣, 這大多是HT 喜歡將角色美型化的結果吧?

以個人來說我比較喜歡EB 製作1:4 那種不去刻意美型化, 盡量將角色原本的設定重現出來(雖然不論是長處或短處...)

還有講真我越來越喜歡EB 那種"即賣即有現貨玩" 的銷售手法, 出得官圖, 貨品就已準備就緒
不用客戶苦等數月或甚至一整年, 有現貨才會給大家看圖, 我們買HT 的反而只是一堆"訂單" 吧...

建議樓主應該改一改標題 : "會場實影 + HT batman (樣板) vs EB batman (現貨), 高下立見" 會比較沒有這麼誤導大家
見過貓女實物之後唔會訂了,佢做唔到黑寡婦果種出到黎嘩一聲的感覺,黑寡婦都係我第一隻女性figure黎,本身對女性figure無乜興趣,除非可再給我嘩一聲的感覺啦