Toysdaily 玩具日報

[鐵道] 常威的火車世界

好!又有時間作文,繼續~~~~~~

講左N-Scale咁耐,其實個人心態已經變左!

開頭,只係 ...
常威 發表於 25-7-2012 18:03

常總分析得每個人都好中 point :66:

尤其係占占真係正到爆 ar :66:
見到真係非常羨慕同有興趣,睇見就流口水:shiny:
所以想請問常威大人,係香港邊到比較集中有呢D情景,火車既地方?我想去朝聖......:o
我係新手一名,請多多指教:64:,睇黎我遲早都會入坑........:69:
常總你今日截稿唔係就係交 n-scale 做今期稿 ar
bbf1125 發表於 25-7-2012 06:52 PM

係截稿,不過詩興大發,停唔到手!
見到真係非常羨慕同有興趣,睇見就流口水
所以想請問常威大人,係香港邊到比較集中有呢D情景,火車既地 ...
Try0083 發表於 25-7-2012 07:21 PM

論就腳,當然係深水埗宇宙商場啦!佢主打Kato,不過display就小d!適合識途老馬!

要想睇野中毒,其實可以去油麻地花園酒家後面既利廣!雖然全部係歐洲牌子,不過多display,包死!
包死...哈哈....咁...:70:
但請油麻地花園酒家後面既利廣<----其實係邊杓呢?
謝謝:64:
包死...哈哈....咁...
但請油麻地花園酒家後面既利廣
Try0083 發表於 25-7-2012 09:23 PM

油麻地 廟街 36-40 號 永星大廈地面A鋪
http://www.leekwon.com.hk/
新既一日,又繼續!:64:

小弟玩火車雖然唔係好耐,不過都有小小心得!:51:

其實當要比錢買之前,應該要諗下點樣處置佢地!如果屋企有位長期擺放當然最好啦,不過冇既都可以朝行晚拆!但係又咁喎,朝行晚拆有個問題就係路軌接合位時常抆抆插插,好可能導致鬆緊不一,令過電不良!不過如果冇位都焗住架啦,係咪!

就好似我咁,我家梳化後面放左兩個IKEA既Billy櫃,尺寸係140cm(長) x 28cm(闊),所以買火車之前要想像一下完成後究竟個layout係會點!

例如,我鍾意城市景,而且我已經有大廈,我想我個layout係有火車行、有巴士行、行人路有人仔、每個人仔仲有唔同既故事!

就係咁,我就要用有限既地方去完成呢個畫面!

於是,我決定買Tomix既路軌!因為KATO既轉彎路軌係冇28cm直徑咁窄!Tomix就有,再細d去到21.5cm都有!已經可以解決左我地方既問題!

不過,呢d咁窄既彎唔係架架火車都行到!因為一卡火車前轆同後轆輪距既問題,兩組轆要小過9cm先至有機會轉到彎!所以,Tomix就出左專為Mini Track既火車頭!方便唔同人有唔同既需要!

當小弟解決左火車既問題之後,就到巴士問題!火車有不同轉彎角度既路軌,巴士轉彎角色就只得一種!所以我決定參考Faller Car System,自己用幼鐵線自己屈條路出黎,然後面頭加灰色卡紙做馬路,再響路面用幼masking紙做路面線!...............不過因為未齊料,所以未搞!嘻!
:64:您真係好心機.......
您真係好心機.......
Warmblood 發表於 26-7-2012 11:03 AM

冇人同我吹水咪自吹囉!:unhappy:
嘩.....唔係你好兄弟報料.....都唔知你係度起左個壇:@

捧個場先~~~:78:

我有幾喪jack?:what:
你地隊菜唔喪o既~~~:^

客車係SF痕o者.....只會買古典特色列車
唔會入現代車.....

搞得掂個娛樂室.......你想玩幾大都得啦~~~~
冇人同我吹水咪自吹囉!
常威 發表於 26-7-2012 11:11 AM

:78: 點會無人同你吹水呢
嘩.....唔係你好兄弟報料.....都唔知你係度起左個壇

捧個場先~~~

我有幾喪jack?
你地隊 ...
panzer_jimmy 發表於 26-7-2012 01:57 PM

咁你係勁&#21526;嗎!我真心讚你架!:35:

至於娛樂室....................:36:
點會無人同你吹水呢
Herpa500 發表於 26-7-2012 02:12 PM

嚇&#21523;佢姐!唔好咁認真!:(

又有時間,又繼續!:78:

話說小弟買左第一架富山電鐵之後,又有條mini track路軌,小弟又比「人」sell到買左個火車頭EF79愛黎拉貨!

產品編號:TOMIX 9116
型號:ED79 50型電氣機關車
價錢:五百幾(唔記得左!)

注意事項:集電弓係金屬製,可上下升降!

注意事項2:前後車輪組距離只有2cm!所以EF79可行駛Mini Track!

注意事項3:車頭編號牌、扶手桿係要DIY自己裝上!

有拖頭,就梗係要有貨卡啦!:36:

產品編號:KATO 10-809
產品名稱:貨物列車 6輛
內容:一盒6輛分別為 無蓋車(可載木材或貨櫃)、有蓋車(黑)、運油油缸車、貨櫃運輸車、冷藏急凍車(白)、車掌車(附紅色LED尾燈)
價錢:$4XX(唔記得左!)

另外,拉6輛實在太小,所以....................:67:

產品編號:TOMIX 2719
產品名稱:冷藏櫃
價錢:$62.4@

產品編號:TOMIX 2736
產品名稱:J.N.R.Covered Wagon 國鐵貨車 KA3000型 (車身通窿)

產品編號:TOMIX 2734
產品名稱:J.N.R.Covered Wagon 國鐵貨車 RE12000 冷藏櫃

產品編號:KATO 8026
產品名稱:44型郵便車
價錢:$50

EF79 in city!:love:

未完,待續!:64:
:71: EF79 in city, 正呀:71: , 真係唔錯&#22021;配合