Toysdaily 玩具日報

查看: 103660|回復: 301

[鐵道] 常威的火車世界

:78:

呢個post其實只係for我自己一個記錄!希望以有限既記憶力,去將我踏入呢個重型坑既始末記底!雖然有部份價錢已經不為自己知,但係,我覺得如果能夠keep坐去update呢個post,相信對我自己,或者其他人都可以作為參考之用!

另,我放響呢度,係為免不必要既麻煩!需知道,放響大場真係好L麻97煩!為此,我決定出一個隱世post,即使冇人睇都冇所謂!

當然,如果有人問野,而我又有機會睇到的話,我盡可能都會回覆既!

:64:好!開始寫野!

其實之前對大廈都鍾意,只不過覺得貴同埋唔識玩、唔識買、唔識處理...所以一直冇玩過!

及後,睇過MAX大大一個情景post,個人痕到不得之了,所以就響2010年10月一個星期六,我特登去左FL用$%*入左人生第一set大廈....昭和Building ABC!

玩完之後出post,點知比人吋話驚爆唔係1/150!:80:
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=137720&highlight=

然後,就去左TD Tomytec專區追post!點知原來佢地係玩車仔多,大廈比較小之餘,冇乜人玩情景,而且佢地個個都係玩Tomytec,其他牌子好小見,於是小弟就要另妥知識!
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-16791-1-2.html

後來先知道,N-Scale係原來歐洲一種火車模型其中一個比例!「N」既意思係「Nine」即係一條路軌,兩條鐵軌既距離係9mm!而根據呢個距離計算出,一架日本火車會大約係1/150!而一架歐洲火車,會係1/160!

不過,現時大多數人稱N-Scale係1/150,除非玩歐洲line!

又之後,小弟首次造訪葵涌權記!唔去由自可,一去..........比錢啦細路!

雖然權記主打Tomytec,不過就多選擇、多款式、街外冇既佢仲有!原因好簡單......佢夠哂貴!當時剩係買大廈野都八百幾蚊落樓!不過又咁,佢果度係工廠大廈,平日去真係冇人!感覺真係好舒服!而且睇場Cat姐又好人,真係有賓至如歸既感覺!

果次既戰利品就係Tomytec大廈、燈組、同埋d車車、行人天橋.........等等!

同埋果陣時既所謂情景,真係好鬼流~~~~~~:(

又之後,開始留意KATO關水呢個牌子!知道佢既價錢仲貴,不過做功好,唔駛砌,而且外型時尚d,又有貼紙做廣告layout,感覺像真好多!於是就去左SSP宇宙搵,亦都係人生第一次接觸KATO!

果時既感覺真係好正!佢既detail好detail!佢既貼紙真係好薄!佢既design真係好perfect!

所以以後逢係有人問我關於大廈情影,我一定highly recommend KATO!:74:

加入左KATO之後,d人先至開始叫呢條係街!:78:

有左第一次自然有第二次!之後響SSP宇宙入左KATO既斷市building 23-436系列!呢幾幢野非常影響到我日後出既post!

[Z高達特約] 1/150 N比例都市連續劇 (很多圖)

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=139725&highlight=

[後追多樂趣II]CM's 機動警察自組劇場版小隊

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=164612&highlight=

[價錢帖] 野可以亂食,炸兩唔可以亂做!(Robot魂 Zaku)

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=162933&highlight=

[價錢帖] 我又黎!S.C.M.EX Gun Cannon RX-77-2

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=166615&highlight=

[價錢帖] ES合金三一無敵Calibur

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=182297&highlight=

未完............待續:64:
真係學到啲野@@
原來呢啲大廈近睇都好真下
真係好靚..
但係80後比唔起首期T_T
買一兩座番黎玩下都好
:43:Support support:43:
首先多謝大家支持先!:64:

好!繼續寫........:43:

由2010年10月開始買,去到2011年已經收手!因為前前後後我已經擁有兩條街!

當中除左錢之外,搵地方收藏都係一個學問!:67:

我用左玩具櫃其中一格放哂d中型大廈,果4幢大野我就入番吸索放響左櫃頂!好彩老婆冇咋型!:(

直至到2012年,有條友有一次去左宇宙,佢見到問口既火車自己走黎走去之後,決定要買一套火車玩,建立一個無煙城!

當時佢第一時間搵我幫手,叫我帶佢去唔同地方「睇樓」!而同一時間,我叫佢去IKEA買兩個Billy櫃,櫃內可放玩具,櫃頂放城市!佢照做,而且好開心雀躍,佢就係Warmblood!

呢條友買左當然係導我成仙啦!不過我當時諗,城市可以冇火車,但係就一定唔可以冇巴士!最後,我就入左Tomytec既電動走行巴士(Moving Bus System)!

呢套野既原理,係仿照歐洲一個叫做Faller Car System(可上youtube search)既結構!即係車上有電有摩打,車頭底部有磁石,而馬路(路軌)底部只係得一條好幼既鐵線,巴士開著後,會跟隨馬路行駛!

最得意係,馬路有一節係巴士站,巴士去到巴士站會自動停,十秒後又會自動行駛!

原理係巴士站底部有粒磁石,當巴士車頭底部接觸到後,巴士既程式就會cut電,並著車尾紅燈,十秒後再起動!

就係因為咁,我就將我d大廈從見天日!:35:

其實望住架巴士自動行駛既時候,個人的確感覺到玩具既可貴!

人,可以響屋企用一段空閒時間、拎住罐啤酒、目光追住架巴士行、忘記各方面煩憂、然後又想像一下個城市點樣再規劃!N-scale玩具,真係同其他實體靜態玩具,完全冇得比!

所以,我決定買一條KATO既街!將我既Billy櫃頂填滿佢!:*

呢條街,全長1.2米!放上兩個Billy櫃頂,仲可以有20cm剩!堅長!:)

之後,又手多多用$170買左個KATO月台!買左都唔知放響邊?:38:

又之後,兩條傻佬仲走左去深水埗買料,自己玩埋加燈添!:$

加燈方法,雖然唔係最好,不過都叫做人生第一次為N-Scale而努力,有興趣既就去我個blog度睇下啦!
http://blog.yahoo.com/_WKQ3HMP34 ... ticles/555362/index

未完,待續!:64:
正 ar :handshake: :handshake: :handshake:

我都想買 set 電動走行 bus, 但又好似放唔落我個 layout 到 :(
又繼續~~~~~~~~~:43:

之後發生既事情,係我玩N-Scale最唔想見到既!:67:

Warmblood條友,最後都導左我玩火車!:26:

第一架火車係KATO既路面輕鐵車!

因為地方既問題,我既火車配搭選擇左散買,唔係買套裝!........我先買Tomix既路軌、Control,好處係Tomix路軌便宜,窄角度多!而且我選擇Tomix貴一級既藍色控,因為佢有一個長點燈既功能!即係當放架火車上路軌之後,冇長點燈功能既Control要架車郁先至會著車頭燈、車廂燈、車尾燈,但係有長點燈功能既control,就可以令架車唔郁都著燈!

返到屋企即時拎起set巴士,放套火車上去個城市行,睇住架火車響個城市行!真係想喊出黎!:$

又因為計算既錯誤,買唔夠轉彎既路軌!首行禮時架車係唔可以循環行駛!:(....不過都好開心啦!

呢套setting可以任配Kato或Tomix既火車!不過........我唔記得左我買既係Tomix Mini Track平地路軌,並唔係所有火車都行得到既!
:(

及後,2012年4月,同老婆亞女去左一轉大阪!去到電電城個人原來已經不自覺轉左trend!睇小左機械人玩具,大部份時間都係睇火車、大廈、accessories........

就係咁,駛左幾千銀買左呢堆野番黎!要一個大喼至裝得哂!:(

之後自己利用大阪買番黎既手信零食盒既包裝,cut左出黎當係大廈既廣告!都幾靚架!:)

玩到咁上下,我開始放埋套Tomytec巴士上去個城市度!巴士有巴士行,火車有火車行!個城市即時活起來!
:handshake:

正 ar   

我都想買 set 電動走行 bus, 但又好似放唔落我個 layout 到 ...
bbf1125 發表於 25-7-2012 03:22 PM

齋買巴士,條路自己DIY啦!咁就放得落嘞!:67:
:)十分好.......好詳細.......
十分好.......好詳細.......
Warmblood 發表於 25-7-2012 04:40 PM

弊!比你發現左呢度添!:@
弊!比你發現左呢度添!
常威 發表於 25-7-2012 04:43 PM

依度我都出個post.................係依區我就未試過:78:

http://www.toysdaily.com/discuz/forum-13-1.html
依度我都出個post.................係依區我就未試過
Warmblood 發表於 25-7-2012 04:48 PM

試下囉!試完唔0岩個SF又唔痛既!:78:

好!又有時間作文,繼續~~~~~~:43:

講左N-Scale咁耐,其實個人心態已經變左!

開頭,只係想買d大廈番黎做情景,拍埋d Robot魂、S.C.M.膠達度影影相!點知一個扇腳踩入左火車坑!不過,又令我玩玩具既人生改變左!

現今都市人玩玩具,來來去去都係先去訂,到貨去拎,拎完開盒,扭一輪之後就開壇影相,影完相就入櫃,個盒就視乎件野平定貴,貴既就留,平既就掉!

基本上新玩具就係咁樣一兩日貨仔!好玩既至多玩一個禮拜,然後都係入櫃罰企!直至到有人日屎忽痕至拎出黎轉轉POSE,之後都係罰企!

但係,玩火車既感覺唔同!當你有條軌道、有幾幢大廈、有個城市.....你開著架火車令佢郁動之後,你會不其然進入左另一個世界!

電話響你會打發對方了事!屋企人問你野你會吱唔以對!如果開左罐冰凍啤酒你會好快飲哂!如果你有相機你會不停影相!如果你有iphone你會不停whatsapp比一齊玩火車既群組!

火車,真係一個好神奇既玩意!:shy:

講開群組,自從與Warmblood玩左N-Scale之後,我們伙同elvischoi一齊開左個「N-Scale電動走行會」post!

估唔到,2012年3月一開之後,就有幾位TD好友加入!原來佢地都係火車L!實在太好啦!:$
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-179587-1-1.html

Herpa 500兄,家中有條3米長(我估咋,可能唔止)既N-Scale大街!而且亦有染指不同比例HO Scale、Z-scale,甚至G-scale都有!認真痴線!

巴武藏兄,自10年前已經開始火車生涯,儲存量非常驚人!而且身體力行,去過日本各大小火車博物館,對火車構造、歷史都非常熟識!真真正正係一個人肉火車字典!

Panzer Jimmy兄,原本只係對二戰路軌大炮車有興趣,點知自從入左會後,就開始向歐洲、日本貨運發生興趣!同款量產係佢個人習慣,秒殺亦係佢既絕技!自從占美兄家中客房被佢侵佔後,佢既路面行程已經成會走行會內之冠!加上車廠、轉盤、Layout可以4線轉3線轉2線再轉1線都得,相信我冇可能有呢一日!而近日佢見冇野買,已經開始玩埋客車!真係喪心病狂!

bbf1125兄,卓號「富二」。由一名CD ROM身份,開口埋口都話冇地方、老婆唔比、冇錢買........變成最短時間(兩個禮拜)擁有10呎x3呎既朝行晚拆專家!佢既路面行程不亞於Jimmy!而且亦係轉線能手!佢既爆發力真係唔可睇小!

滴滴仔,一個傳奇性人物!由開頭第一次陪佢去宇宙,佢話「我原本只係預左$1000,不過依家將budjet提升到$1500啦!」呢句說話開始,佢響冇買路軌、control既情況下已經入左set KATO山手線!往後既佢,可以話係隔日就入一個火車頭!直至一個月後佢先至買路軌,但與此同時佢又開左HO scale蒸氣頭條line!然後突然又跳左去德國牌子既N-Scale火車頭!最後歐洲牌子已經滿足唔到佢,要嘆美國Big Boy,再玩埋數碼控制(DCC)!真正人中之龍!

Warmblood,主打自製沙盤昭和情景layout!即係無中生有,用幾塊板、幾塊發泡膠、Arcylic油彩、花花草草.....再加埋Tomytec、Greenmax既現成屋仔!整完架車仲會識行識走!出名好心機、好手藝既佢,整完一盤又盤!絕非普通玩具L能及!TD神人也!

elvischoi,自創會後曾失蹤多時,原因係要預備七一招呼胡總!現己浮番上水!家中櫃頂建有KATO 輕鐵套裝,另加新白河車站,完全超過櫃頂面積!不過呢位少俠係讀建築既,相信佢既起樓技術可以幫到佢!

未完,待續:78:
[quote]齋買巴士,條路自己DIY啦!咁就放得落

係唔係只係用一條鐵線就得架 la :64:
又繼續~~~~~~~~~

之後發生既事情,係我玩N-Scale最唔想見到既!

Warmblood條友,最後 ...
常威 發表於 25-7-2012 15:49

常總你今日截稿唔係就係交 n-scale 做今期稿 ar :50: