Toysdaily 玩具日報

[鐵道] 常威的火車世界

星期六陪臭B去左宇宙,又一次響冇target之下執左部Broadway美國HO頭!真係多謝臭B!:67:

用埋個DCC,oh......真係.......零捨不同!:$

砵~~~~~~~~~~叮叮叮~~~~~~~~~~~砵~~~~~~~~~~~~

銀牙~~~~銀牙~~~~~銀牙~~~~~~~~砵~~~~~~~~~

洩..............沉沉........沉沉...........叮叮叮........................................

「頭先唔記得買包煙添,你有冇煙呀亞茂?」

連車頂個編號都著燈!woo~~~~~~~~:$

個kato盒只係愛黎頂住塊背板,呢架火車頭係美國Broadway既!敬請無視!:64:
估唔到常威兄有個咁威既地方~:46:
地此一遊~~~ 之後會再黎睇你UPDATE!
昨晚開盒砌左三卡HO貨卡!呢幾盒野係響宇宙買既!雞乸咁大隻字寫住Made in USA,都只係$90一卡!

當時二話不說就掃左5卡!原本想再入多d,點知每款得一盒,而且原裝只係行膠轆,要另外配金屬轆先至行得順,點知宇宙又只係得一pack轆!所以..........又要等囉!

呢卡應該係運豬既!通窿比動物抖氣!仲應該一陣c味!:(

內附金屬銅支要自己cut!我求祈,係咁倚就算!:78:

車卡已上色、做埋移印,買番黎只係cut件同裝勘!一晚起三卡,都只係粒半鐘!easy job!:71:

紅色果卡係「霍氏」成品,唔駛砌,只係拎黎影吓相之嗎!:(

得閒先再同佢搞吓舊化!:64:
:DD 咁似運豬車...
"通窿比動物抖氣!仲應該一陣c味"  呢句攪L笑:DD
運豬車... :@
重要係有c味嘅運豬車忝...................:no:
:D常威兄你會否放D豬響車卡入面呀?
常威兄你會否放D豬響車卡入面呀?
omiya 發表於 17-1-2013 05:44 PM

咁要問吓臭B得唔得閒先!:78:
早晨.................常總:64:
晚安常威兄 :77:

大家好!繼續Accurail美國HO貨卡時間!:64:

黃色香蕉雪櫃卡!唔錯唔錯!:78:

白色騷奶,幾精神!幾好幾好!:51:

我仲買埋架「霍氏村」既成品陪佢添!都只係120蚊,常威叻叻!:43:

呢3盒係綑綁式銷售,不能單買,而且每盒唔係90蚊,係9X蚊,貴d!:78:

全部灰白車物,呢架個logo仲係金色,好特別!:$

另外,去左cat姐度買左d HO人仔同埋車仔!:35:

中間架貨車係響宇宙買既!:78:

埋景拼拼!:handshake:

一格對白:43:

A:搵我咩事?
B:國家又有任務比你啦!
A:真係?實在太好啦!
B:不論係一條底褲,或者一張廁紙,佢都有佢既用處!
A:呢個比喻實在太好啦!
good wor :@

good wor
Warmblood 發表於 21-1-2013 01:17 PM

都叫你買d人仔架啦!:he:
都叫你買d人仔架啦!
常威 發表於 21-1-2013 05:42 PM

:unhappy:連EE盒SIC我都揾唔番......仲買d咁細粒野......死L梗
連EE盒SIC我都揾唔番......仲買d咁細粒野......死L梗
Warmblood 發表於 22-1-2013 09:38 AM

你既filing system唔好攞!檢討吓就梗啦!以後d火車都係放響我屋企度啦!:67:
自從2012年入左N-Scale火車坑,開始對火車有認識之後,發現原來HO系列有「DCC」功能!即係只要買一架內置有DCC晶片既火車頭,再配合一個DCC控制器,就可以獨立控制火車上既車燈、音效、移動....甚至乎出煙既功能!

經過一輪三思(睇下銀包有冇錢),同埋又比人毒害之後(又係果條臭B),決定跳入HO既世界!:43:

以下HO火車均購自乳袖,真係多謝Kelvin既悉心講解同不厭其煩!臭B真係好煩架!:64:

好,先黎基本裝!第一套入坑既係KATO (3-001) DD51貨物列車Starter Set,碌卡價$22xx

因為小弟由零開始,所以買Starter set有齊路軌、電控、火車就應該最抵.....係應該!:67:

呢架DD51開盒時係冇欄杆、有車身牌仔既,要自己用鉗慢慢配合AA膠痴上去,我手慢用左3個鐘!:64:

同樣地,呢架火車亦經我開光(滲左線)!相信冇一件玩具可以幸免!:67:

HO比例真係好detail!你地睇吓散熱d窿窿!冇野講啦!:38:

貨卡移印都跟到足!一個字....靚!:71:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

購買starter set當日,Kelvin好人,拎左架會出煙既蒸氣火車頭試行比我睇!佢利用舖內既DCC數碼彗操作,我睇完之後:「哦,好啦!不過我都有新玩具咯,有機會先啦!」

.............第二日,我買左個蒸氣火車頭!:67:

來吧!來吧!百老匯廠既蒸氣頭! :43:

美國Broadway Paragon Series 2 (#2484)
PRR I1 SA 2-10-0蒸氣火車頭 (編號4326)

呢個車頭真係唔係講玩!配合DCC控之後,煙囪可與聲音及速度同步出煙(煙油$50一支)、有7種音效(迨速聲、起動聲、放氣聲、嗚笛聲、搖鐘聲、人群聲、剎車聲),車頭、車尾燈獨立開關、剎車時向前溜........等等........

拖住的短煤卡內置喇叭,所以要用8pin插連接!:78:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

:51:買完蒸頭一個禮拜之後...................

陪臭B去乳袖行一行又見到筍野!:Q

美帝貨運霸業,SD系柴油火車頭!

美國Broadway Paragon Series 2 (#2433)
ALCO R SD-15 Southern Pacifc (編號250)

呢個車頭都唔係講玩!配合DCC控之後,有6種音效(迨速聲、起動聲、放氣聲、嗚笛聲、搖鐘聲、剎車聲),車頭、車尾燈獨立開關、車廂燈起動時開燈、剎車時向前溜........等等........

車內有司機兩名!:)

車上欄杆一開盒已整好,即買即玩!....不過有一d欄杆歪左就肉小小,始終Made in 猜那!:cool:

音效喇叭放置在車尾頂部!......砵....砵...........:51:

影HO就一定要影情景!我亦入左好多Accurail既自砌貨卡,一卡都係$9x,全部上哂色有哂移印,半粒鐘砌一架!外形一流!

如果要行路軌,只要換上金屬轆即可!:71:

貨櫃,40呎 $5x一個,20呎 $3x一個!:)

Fox Vallery成品貨卡,門不可開!$12x

到d小情景啦!價錢不細表!請起筷!:64:

多謝收睇!:64: