Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 超合金魂GX-61大王者:粗玩+玩爛+說明書+還原比例+賽後報告

見到落功夫的地方、不過今回笨大入錯提、日本好多老餅都同我地D亜叔輩一様
無電鍍系死罪 ...
tower 發表於 23-7-2012 11:52 AM

其實,藍色、灰色和紅色的盔甲件,用金屬色有幾困難。。。。。。。紅色的,你看人家天元和神魂合金幾靚、灰色直接用那種灰鐵色、藍色用多D閃粉就行啦!!
回復 30# fatcheong

隻大王者真係要好好珍惜...比著第2d廠出..一定無咁好質素,仲要好貴tim..:67:
唔電鍍都要金屬色~~~~
黑色三連敗 發表於 23-7-2012 12:24 PM

沒錯。可能笨大和代工爲了節省成本,不管是超合金、魂spec、robot魂、SR合金,都用同一款紅色油料。。。。。。。
笨大俾本土投票跣一鑊啦
fatcheong 發表於 23-7-2012 01:46 PM

係佢地自己做得衰:面就人地俾,架就自己!!
話時話個價好似回升番...其實在奇趣見過實物..唔覺有問題04s同呢隻二選一..我會攪呢隻
老文 發表於 23-7-2012 01:51 PM

這麼大的東西,成本也不低,又夠"大"。接近一牛的價錢,差不多了。GX-04s也有多份parts玩,經典好多。買哪個,看各人喜好囖。
買低為左佢變形!
狂四郎 發表於 22-7-2012 07:02 PM

無可否認,二號機那個推隻手并同時縮頭的機關,是幾有創意。我一路變我個仔在旁邊看,也戚戚稱奇。那個機關,我都推了玩了好幾下。玩玩下,把那個蓋都啪斷。。。。。。。

另外,關於三號那個把身體啪開的裝置,連接的那幾個膠扣,我相信不太能經得考驗。把身體劈開合埋多幾次,可能就會斷啦。。。。。。。。
其中一塊件啪斷
大膠王
ygat2005 發表於 22-7-2012 07:54 PM

他的英文我都常常搞錯,把 Daioja 讀為 Dajiaoja (jiao 的發音=膠) :66:
回復  fatcheong

隻大王者真係要好好珍惜...比著第2d廠出..一定無咁好質素,仲要好貴tim..
老文 發表於 23-7-2012 03:50 PM

我諗應該唔會再有廠出呢隻野勒:(
笑死我啦∼大胶王∼不过超合金魂系列黎讲,呢只算有诚意架啦∼∼∼∼
Mr.九流 發表於 22-7-2012 09:43 PM

玩這隻嘢,我都不知好嬲還是好笑。。。。。
回復 38# fatcheong

玩具要這樣才夠悍.....由地底泥變成經典..時有發生:67:
 那次選舉中,還有SRX、G7、真Getter、Mazingaizar還未出。希望不要斷line。。。。。。
gazza1211 發表於 23-7-2012 03:40 PM

真Getter、Mazingaizar , 呢兩隻實食湖啦, 有江湖地位有造型, 唔駛遷就變形合體, 可動性就係笨大既強項, 睇唔到點會有得輸, 佢造到以 GX-52 或同 Max 合金Mazingaizar, 咁既大細, 賣 HKD 800 (10000 - 12000 yen) 蚊冇難度啦
:Q你咁快就KO左佢:what:,G大你先係真正的王者:sad:
回復 23# gazza1211

那師兄有機會要影埋三一和萬能俠了,等你相片啊
其實,藍色、灰色和紅色的盔甲件,用金屬色有幾困難。。。。。。。紅色的,你看人家天元和神魂合 ...
gazza1211 發表於 23-7-2012 03:47 PM

我諗笨大都係忠於原著先冇用金屬色o者, 其實隻色已經比最初公佈既初版(灰版轉顏色版)時好左好多:78:
民調第一位都搞成咁, 對比超合金魂DX既氣勢
呢條line真係凍過水啦
以後下下開親都2-3K一隻合金, 慳 ...
fatcheong 發表於 23-7-2012 03:44 PM

2~3k一隻新款的合金,我會考慮買。但如果是那些相同角色,合金的一魚N食version,我發達了就會考慮。