Toysdaily 玩具日報

查看: 10116|回復: 19

[個人收藏] 變形金鋼 TRANSFORMERS 的一對美女 Perfect Effect 的 RC VS Takara 的 Arcee

一天,兩部烈火戰車出產,白雷影和紅雷影一同去遊車河

途中遇到老死~~Snake Eye, 大家打個招呼~~

結果 ~~

邪不能勝正

前序完~~

主菜~~正菜

Arcee VS RC

Perfect Effect 的 RC

Takara 的 Arcee

在人形方面, Arcee 和  RC 都是屬高可動, 踢腿等高難度姿勢絕無難度~~

格鬥姿勢要幾型,有幾型~~

Takara 的 Arcee已出了一段日子, 而且不少CHING 介紹過,不多講了.

今次集中講下新機體 RC

外盒 :

內盒,簡單但一目瞭然

廠商好細心,特別出了一本小漫畫,在內裡突顯了主角RC的英姿~~

順帶一提, 今次RC是有另一藍色機體的,
但我既然有了藍色的Arcee, 就當然要粉紅的RC了

RC主體介紹 :
頭部
本來有幅太陽鏡,但不太合戴,不用了
其實不戴更好看

武器一 : 雙槍

武器二 : 大型狙擊槍

武器三 : 還有之前與Arcee格鬥用的雙劍

全部武器都可以放在身上
(圖中忘了放兩把手槍在背上......)

與 Arcee 背部比較一下
RC 勝在均稱;
Arcee 的稍欠簡潔,大車輪太礙眼了

比較一下兩者的變型過程
Arcee 要拆除的只是兩把彎刀
但RC要拆掉背後的翼和中間的武器包

變型開始~~

大家收納頭的方式也相似

開始有相異的變型系統
主要在腳部
RC的雙手會成為車的座椅

RC的第一件散件~~彈匣~~要收到車頭內部,都算有心思

而Arcee 的雙手也成為前輪的沙擋一部分,也是細心的設計

以下已見到車的型態,亦大致看到兩者的變型系統的不同之處

要一讚的是Arcee 的後輪設計,將車輪分開一半,組合不困難,十分之細緻的設計

基本上已完成變型,車型已出,但........

RC仍有一堆配件要裝嵌上車身.......
Arcee 只欠一雙彎刀

RC的這堆配件合好後,再拍上車身兩旁便大功告成........但拍上去的過程我用了差不多半小時..........大家想想點解

烈火戰車
側面看,各有各精采

從底看,RC的比Arcee 蕭洒多了~~
Arcee 的雙腳太腫了

再看側面~~我倆個都愛死了~~

兩位靚女~~

謝謝觀看!!
頭像被屏蔽

Perfect Effect版體型唔夠女性化
變電單車竟然M字腿唔夠美觀
拆對翼甲遮醜唔係唔好
都唔好搞到死氣喉管貼地啦

電單車感覺前半重後半輕
我反而覺得最大問題係大脾與手臂之間露的空隙
應該要搵件甲庶一庶會好d

車型怪
變形差
人型又唔夠少女
Perfect Effect版設計失敗

得支鎗正

M腿方面的變形原來係抄佢
http://www.youtube.com/watch?v=ukqnMkmTB2k

好正,多謝大大分享!
Me_Lon_S 發表於 17-6-2012 07:59 AM

多謝 Me_Lon_s支持

Perfect Effect版體型唔夠女性化
變電單車竟然M字腿唔夠美觀
拆對翼甲遮醜唔係唔好
都唔好搞到死氣喉管貼 ...
純白騎士姬Saber 發表於 17-6-2012 09:17 AM

呵呵,看來Saber兄對此RC甚為不滿喎,
PE那邊聽到一定好傷心,因為我覺得他們已經設計得很用心
小弟都同意你的意見,隻RC真係可以再造好d,
例如能做到不用拆件下完全變形便做唔到了,反而Arcee做到。。。
另—方面,裝嵌預位計得好準,爭少少都不能合上。。。那2塊甲便用上半小時才拍合到,因為腳位要收得好貼才得,
而其他在武器收納,人型比例,著色等佢係做得幾好,我會收貨,
當然追求完美是玩具同好的執著,相信MP系會較能滿足你。。。
不過最近公佈的MP-12,無內籠的設計又幾令我失望,
玩老變,又要車型好,又要人型靚,實在很難遇上,隨緣la。。。
M腿方面的變形原來係抄佢
純白騎士姬Saber 發表於 17-6-2012 09:48 AM

係喎,
我無這隻Junkheap 所以唔知隻RC係抄佢既設計的
咁Junkheap 的M腿又真係比RC的設計得順眼一點的........
係喎,
我無這隻Junkheap 所以唔知隻RC係抄佢既設計的
咁Junkheap 的M腿又真係比RC的設計得順眼一點的.. ...
大ken 發表於 18-6-2012 12:14 AM
變形方法好有tfa濳行獸(?) 忍者 既影子, 不過tfa好d
兩只都好啊!!!!!!!!!!
M字開腳.......仲要粉紅色.......:46:
M字開腳.......仲要粉紅色.......
toys991 發表於 18-6-2012 09:49 AM

個人覺得RC都係粉紅色誘人d
藍色。。。都係覺得唔太襯
RC嗰隻Arcee有feel D:58:
變形方法好有tfa濳行獸(?) 忍者 既影子, 不過tfa好d
what 發表於 18-6-2012 02:13 AM

ching是否指這隻?

(圖截自http://www.bigbadtoystore.com)
thanks for posting such great report!!! :71:
ching是否指這隻?

(圖截自)
大ken 發表於 18-6-2012 09:24 PM
係呀, 當然旁邊果件唔當啦, 師兄唔覺變形方法唔計M腳抄足9成咩
可動真係好唔錯!