Toysdaily 玩具日報

查看: 16966|回復: 22

[分享討論] All Gundam Project 和 Build Fighter 真的能成功嗎?

一句講晒

動畫一流 但商品九流

這是對 HG V Gundam 無人氣又無品質 而有感而發

All Gundam Project 來説

1. 本身 V F91 TurnA etc.. 已Out 除非有品質(也就是MG) 否則只是製造垃圾

2. All Gundam Project 只為 HG 凑数 老一輩才有興趣 和 Build Fighter 有點背道而馳

Gundam Build Fighter 來説

1. 盲抄 LBX 但只抄皮毛 手法無驚喜(LBX 機設比近代 Gundam 好得多)

2.新 MS 品質不一 加上 Gundam 有三十年歷史 根深蒂固 回響不大

3. 宣傅不算大 Gundam Age 至少港日同步 Build Fighter 連 Youtube 也没有 Gunpla 出貨也很少(個人觀察)

4. 手法過時保守 只有動畫 但又無其他吸引现行小童的方法(Game Apps etc) 小孩冇興趣 老一輩無需要

5. 模型改造不算新鲜 Build Fighter 可给 fans 自 High 但我找不到吸引其他普通人元素

我認為 Build Fighter 只是過渡性質

最後 如果 Gundam Age 是失敗的大作 Build Fighter則是成功的小品
十年前D舊機仲會有人想砌同想佢出,
但係想唔想像到十年後會有人會心血來潮 砌返隻熊霸III....
我就話呢D係一時間既野...成人黎講買都係呢一兩年內會買, 小朋友黎講過多幾年都唔會再記得
個人睇法.
其實笨大係想培育每一個年代的人都整模型,keep住d金蛋.所以Gundam Build Fighter 係低年齡向.

分開來講,

ALL GUNDAM 我覺得都可以的
始終HG同MG個別有足夠支持者, 好多機體係未出過1/144的
加上價錢唔貴, 開發成本亦唔高, 起經濟唔好的情況下比MG更能生存
所以近一年HG比MG積極得多
至於HG質素如何, 我係滿意的, HG不可能同MG/RG相比
大家賣點不同, 唔可能做到每盒HG都無夾口, 全分色等等
HG賣的是齊角色, 容易砌, 配件多. 價錢平
呢點係MG/RG都做唔到的,
我地大人可能覺得買MG係合情合理, 但小朋友或者中學生, HG可能易入口得多
就我自己來講, HG差唔多全買全砌, MG反而買左砌得一半唔夠, RG更加係盒都無點開過...
只能講係市場對象唔同
佢一日唔公佈業績都好難講得唔得, 現階段我覺得個MARKET幾安全

BUILD FIGHTER方面, 由動畫到模型其實都係低成本低風險的投資
模型大部份係炒冷飯, 咁投資少回報少都好合理,
始終AGE太傷, 轉用低風險試打小朋友市場其實係好聰明的做法
而且都唔覺得太濟銷(熊霸1同3 都係勁好賣的....)
N年後都多數唔會成為神作, 但借勢推一下HG同推下D 小朋友/中小學生砌返模型
長遠係有着數的

我覺係BF有多方面的好處, 安全得來效果又唔差, 都算係成功的
All Gundam Project應該無問題... 樹關好多人都想集齊同系列比例嘅主角機... 尤其係 F91 第一次出 1/144... 絕對唔OUT...

HGXX系列其實質數好高... VG個人覺得OK... 不過可以再好尐...

GBF個人覺得非常有趣... 唔好話佢抄LBX!... 因為廿九幾年前有套漫畫叫「模型狂四郎」...

說AGE差... 個人更討厭GSD忌劇情... 平心而論AGE系列忌模型水準唔低...

小櫻上
BF is success. It was just the by-product of model kits. But it save the money from re-use old MS. In the same time, it encourages adult / child to modify their model kits. So it uses low budget to earn a long term profit...

For me, even Unicorn is a poor Gundam series. Gundam is too old, and Bandai is afraid to change it...
我覺得呢次既 build figthers 好過上次既 gunpla builders先.
起碼有機設做成武者形式.
我想b 記出 hg 或 mg 武者版過耐,
可惜都只係出左兩三隻mg
唔系哦,youtube有build fighter睇啊,還是同步更新添。唔知日本d細路對build fighter有無興趣,但是我見youtube build fighter每一集下面d留言個個都話好like個動畫。
:68:唔知樓主講out是指乜地方out?講out近年最out高達動畫我覺得絕對是unicorn了,機體out,故事年代out,劇情風格out,主角性格out,嘴炮out。
:60:如果AGE都可以叫大作,高達動畫,應該講所有動畫有邊個唔系大作?
但係笨大個個月出幾盒, 唔同比例叫高達嘅產品.
啲產品係大人向定小孩向,
咁短時間最多咪砌一盒半盒.
其他冇咁出名嘅機體(當然包括唔係叫高達嘅東東啦),
咪分分鐘冇銷量?!

唉, 咁出product,
佐x奴都死啦!
我幾鍾意build fighters,輕輕鬆鬆又一集 :x
某啲機體設計真係唔錯,最buy wing fenice :$
Build fighters 幾好睇喎,戰鬥面好睇過age多多聲!
熊霸3我買唔到呀……仲有戰國異瑞都好似幾好賣,通常都係見紅渣同mk2比較賣唔出
熊仔我都想買 不過眼見因為太好賣 推高左個價 買唔落手
聖誕節的時候O係CWB SOGO見到D家長帶D細路買野, D細路第一時間拎起的係build fighter的模型...
Gundam Build Fighters are available on Youtube, upload by officials and really fast update.

I don't know about HK, but in South East Asia, Build Strike Gundam, Zaku Amazing, Sengoku Astray, Bearguy III are very popular. If they are not, I don't think Bandai will even announce few MG for BF series.

BF is a very common tournament based storyline. But the main attractions are the very good battle scenes (I prefer BF than AGE battle scene) and the strong feel to "build your version of Gunpla".

Although the anime is meant for kids, but it actually brings up the morale of old fans to customize their Gunpla. Most people will just build and let it collect dust at a corner. Bandai want to "push" the fans to build something new based on the old kits, and also sell more old Gunpla XD.