Toysdaily 玩具日報

[分享討論] [回憶]2002年超像革命..鐵拳浪子盒旦(將生命燃燒至灰白)

呢套蛋到而家見返都覺得極有逼力﹗
支持!!!!!!!!:71:
回復 60# 老文

恭喜老文兄:71:
回復 63# yabuki_joe
多謝!人齊那曰真的很感動,雖然只是一套盒旦:35:
我都係丈既fans, 支持一下. 我都有哩套盒蛋, 可惜無變左灰嗰兩隻. 其實實際愛上矢吹係由我擁有哩套蛋後既事, 可想而知, 哩套蛋造得有幾出色.

小時候沒有看過. 大概十年前覺得矢吹丈個名好正, 個造型好型就走去買左套蛋同第二部既VCD黎睇. 睇完第二部後就覺得丈既性格可以說是男人中的男人. 中間種種繼承力石徹既精神, 為自己生命付出生命既故事, 非常吸引. 令我更加想知道第一部丈發生了咩事, 點解同力石好似好gay 咁, 點解白石好似鐘意又好似憎丈咁, 所以就睇返第一部. 其實第一部好有六七十年代卡通感覺(根本就係六七十年代作品)比較千葉老師原畫風格, 音樂亦都比較懷舊. 但係一聽到首主題音樂就覺得好正.

鐵拳浪子全套故事其實好短, 但就帶出左好多嘢, 係値得慢慢咀嚼既故事. 睇完之後會覺得唔好浪費自己青春既一套劇.
回復 65# 天馬流星拳

漸變果隻又真係好正...有錢都買唔到..而呢套我就是從小喜歡,正式睇晒都係由第2部開始..白木小姐好似唔like阿丈,開初因為力石本是和白木一對的,後被阿丈打死..再之後又發覺自己其實喜歡了丈,所以有這矛盾又想愛又不能明確表白的感覺.
     第一部我只有ova版.大概知道劇情(另有睇過漫畫).好想tvb買佢番去配音再播,當年睇tvb配第2部..真係好正.果種攝人的吸引力強過好多而家既漫畫.節奏明快,總之就正.:77:
因為不在港, 我自己冇睇過TVB或ATV版, 都係睇返日語中字幕VCD同DVD. 都想重睇一次本港電視版本.

另外想讚讚段平哩個人物, 雖然佢樣子醜, 但係就好想見到佢出場. 段平真係錫丈錫到燶. 可能丈經常唔理段平, 所以更加感覺到段平既超級關心.

之前五十週年山口智久拍左套鐡拳浪子, 香港都有上, 重出左碟. 套劇都幾跟原著, 只係濃縮左小小, 可以睇下緬懷一番.
回復 67# 天馬流星拳

電影版無睇到了...因總是覺得真人唔會做得番出果種"味道"出來..一定要修改好多野..唔係吸引唔到新一批人入場..但改得太多又會唔係原本果樣野...:77: