Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "老餅時光 by CombattraV"---DX超合金 光速電神(Popy 1983年)

好正呀!呢隻點解仲未有合金魂,笨大點做野架!:53:
又一隻版權喺鬼佬度0既合金,期待 "笨大" 快啲買返版權.
合金魂呀:53::no:
真不错 保存的这么好 :71:
光速電神:71::71:
光速電神:35:  我早年都忍唔住入返手, D童年回憶太多啦, 師兄呢隻D電鍍已經係好靚啦
以前兒時我好鐘意架, 但宜家買返都要3~4千, 真係唔捨得, 所以我只平平地買左三架小飛機咋
kahn111222 發表於 22-5-2012 11:31 AM

勁呀, 三隻飛機設計好正又變型又合體, 個人覺得完全可作為獨立一套動畫o既機體, 絕對唔止係光速電神o既附屬品, 細個有2,3 號機扭旦, 當時係兩蚊旦, 即是扭旦機座下面果部(話說二十幾年前扭旦機上層係1蚊旦, 下層係富貴既兩蚊旦), 可惜冇中1號機, 合唔到體, 遺憾
記得當年只有扭蛋..........:unhappy::unhappy::unhappy:
仲有哥三架飛機可變形同合体:handshake::handshake::handshake:
真係好想要返呀!!!:help::help::help:
記得當年只有扭蛋..........
仲有哥三架飛機可變形同合体:handsha ...
豆腐員 發表於 22-5-2012 05:23 PM
我都有扭旦機械人可惜得1隻又無合體玩, 所以後來用兩對 lego人隻腳下插上扮腿部合體
有咁分既咩, 我反而記得下面D機係入2毫字, 忸動物個D.

勁呀, 三隻飛機設計好正又變型又合體, 個人覺得完全可作為獨立一套動畫o既機體, 絕對唔止係光速電神o既附 ...
kinis 發表於 22-5-2012 05:23 PM
我都有扭旦機械人可惜得1隻又無合體玩, 所以後來用兩對 lego人隻腳下插上扮腿部合體
kinis 發表於 22-5-2012 17:25

當年我都有扭!不過三隻都係藍色........
kinis 發表於 22-5-2012 05:25 PM

嘩......cching set扭蛋真係地下有...天上無....獨一無二....正
呢隻同電腦戰士都係我至愛....兩隻既設計好獨特, 如果有睇亞視d卡通就一定識佢地, 因為知呢set野幾易爛又易花, 所以都keep左2隻無盒用黎粗玩, 以我經驗 藍色機美版(無飛拳)超易爛, 反而紅黑機易keep D, 最愛係日版一期橫盒既BOX ART設計, 係直到現時為止我覺得最靚既BOXART, 仲有一期既黑色機同二期(師兄呢盒)既頭部係有分別既, 一期隻眼會再"粒"入少少.....型D架~~
有咁分既咩, 我反而記得下面D機係入2毫字, 忸動物個D.
馬仔 發表於 22-5-2012 05:27 PM

呢個係我細個見既咋, 上1蚊下2蚊既紅色機, 另外有D 5毫子扭膠動物, 連旦都冇碎濕濕咁扭出黎, 跟住到90年代初出現5蚊旦已變成藍色機喇, 不過果D藍色機原來係可以用1個1蚊加1個兩毫拍埋去扭, 因為厚度同5蚊一樣, 我諗當年D老闆開5蚊扭旦機錢柜時見到咁多1蚊兩毫實激到痴線
當年D動物機, 其實可以用2毫字忸曬成部機, 方法係忸左幾下之後, 發覺有野出之後唔好再忸, 不停搖部機, 就會出曬來, 我之前見D大人咁做.:58:

呢個係我細個見既咋, 上1蚊下2蚊既紅色機, 另外有D 5毫子扭膠動物, 連旦都冇碎濕濕咁扭出黎, 跟住到90年代 ...
kinis 發表於 22-5-2012 05:54 PM