Toysdaily 玩具日報

查看: 31378|回復: 85

[分享討論] "老餅時光 by CombattraV"---DX超合金 光速電神(Popy 1983年)

記得當時(1999年)入手於灣仔某商場, 那店子現時亦已經不存在, 轉眼已13個年頭........:67:

小弟呢盒屬於2期包裝, 是Bandai於1983年收購Popy後之包裝設計...

盒同內蓋都好新淨, 只係紅機胸口嘅電度位已經花唒(好奇怪明明接近全新)...

本身想影哂三個唔同嘅形態, 但當變完第一個形態後發覺某啲部份已經花咗........:help: 所以都係放棄再變落去lu:78:

ST版

支持,支持。:D
能夠結合成3款大機械人, 當時真係歎為觀止。懷舊合金最令人心動就是:以當時的技術能模仿卡通裡的機械人外表,仲可以變形合體, 而且為左小朋友緣故玩法要簡單,唔會好似而家d合金魂好睇唔好玩,看了說明書玩合體後,訓醒已經唔記得晒。
包裝係好華麗~~~~:D但機械人明明係合金黎~~~整到好似大膠公仔咁GE~~~:(
1999年仲有??
呢隻係我小時候既最愛之一,唔知bandai幾時先會出超合金魂。
:71:真係懷念:79:亞貝格斯
:71::71::71:正:71::71::71:
老餅時光,師兄又有正野,LIKE !!!
細個好似有 set 扭蛋定食玩
可以合體o既:DD
不過呢隻野要重新再 design 都應該有o的難度
點搞都應該會係水桶腰:DD
包裝係好華麗~~~~但機械人明明係合金黎~~~整到好似大膠公仔咁GE~~~
Somebody_Ex 發表於 22-5-2012 12:09 AM

畢竟係29年前嘅產物, 個樣係呆啲ga la:p
此隻我也記得呀:73:

嗰間舖係咪188“原宿“?!
記得當時(1999年)入手於灣仔某商場, 那店子現時亦已經不存在, 轉眼已13個年頭........

小弟呢盒屬於 ...
CombattraV 發表於 22-5-2012 12:03 AM

正呀:shiny:
嗰間舖係咪188“原宿“?!
ass 發表於 22-5-2012 02:44 AM

如果係原宿,即係光子力隔籬……依家都係玩具店既位置
所以,有時舊玩具,唔店佢好過店。
very good product, im very love it when i was a kid
呢d舊物真係正:$