Toysdaily 玩具日報

查看: 27084|回復: 53

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.103~~~火箭騎士~~~Fourze Rocketstates

Fourze Rocketstates~~~幪面超人電影 "Fourze & OOO Movie 大戰 MegaMax" 內登場~~~是劇場版的新型態~~~:65: 但因我還未有機會觀看這部電影關係~~~今次的分享帖沒有劇情感受可寫了~~~:DD 只可純粹和大家談一談這盒新魂限 SHF 人偶~~~:)

SHF Rocketstates 包裝用橙色盒印上白色字~~~十分搶眼~~~:shiny: 內容包括本體~~~三對可換手首~~~左右 Rocket 火箭~~~火箭噴射 Effect Part~~~:) 和四個插在腰帶上的 Astro Switches~~~分別是 No.S1 Rocket Super~~No.2 Launcher off~~No.3 Drill off ~~No.4 Radar off~~~:51:

將 Basestates 跟今次 Rocketstates 的 Rocket 相比~~~基本上是完全一樣的東西~~~:^ 分別只是 Rocketstates 的滲線改用了灰色而不是黑色~~比較有心機和乾淨~~~ :73:

Rocketstates 素體是 Basestates 的改色版~~~由白色轉成橙色~~~:52: 各部關節鬆緊度適中~~~雖然沒有滲線~~~但整個素體均有上色~~~比 Firestates 的質感好得多~~~走色出界亦不明顯~~~:73: 但頭上觸角接口處有明顯的膠水漬溢出~~~這點便要扣分了~~~:67:

Rocketstates 其實是一位無手可用的騎士~~~換火箭前需要做指定動作把雙手前臂拔去~~~有壓力驚心的步驟又來了~~~:69:

換上雙手的火箭後~~~便正式成為 Fourze Rocketstates 了~~~飛航速度和拳擊力均大幅增加~~~:!

裝上火箭後的手因前端重量增加了~~~使原本剛好夠力的肩關節變得軟弱無力~~~擺姿勢時經常有下墮的問題~~~:60: 另外用火箭手令人偶可擺的戰鬥姿勢變得少了~~~:54:

這件火箭噴射 Effect Part 用透明件加噴油製作~~~營造出的效果好像很好~~~但膠料頗重頗墜手~~~:36:

裝上火箭噴射 Effect Part 後~~~手臂的重量加倍~~~必須要利用台座來穩固才可擺出動作姿勢~~~:60:

又輪到比較同系列出品的品質了~~~個人而言~~~Elekstates 仍穩佔第一位~~~:71: 第二位是今次的 Rocketstates~~~第三位是 Basestates~~~包尾當然是眾望所歸的 Firestates~~~:DD

後記: 因為我還沒有看過這部電影 "Movie 大戰 MegaMax"~~~今次沒有劇情感受可寫了~~~:64: 然而這盒 SHF 我個人覺得算造得不錯~~~特別是那對藍色的複眼~~~配上橙色素體真的很 sharp~~~包裝又夠搶眼~~~有餘錢又有興趣的朋友~~~不妨考慮一下吧~~~:77:

第一次第一個十卜some 大:)~~~~~~~~~~
睇黎再版fourze都無改面相:(
:77:真係快手~~~最钟意睇你嘅评测~个剧场版 快有得睇架~好似今个月出DvD
如果有埋双砖就差唔多~~~而且配色 又唔多好睇~
頭像被屏蔽
無手o既拉打...我想知佢用完rocket super之後點樣轉state又或者解除變身....
今個月出Movie大戰:shiny:

呢套 好期待飛機頭同撫子既發展:love:
蘿蔔配色火箭頭幾帥氣的,不過問題係佢點解除變身...
我覺得fourze 咁多個state 佢算係比較順眼 ~
第一次第一個十卜some 大~~~~~~~~~~
睇黎再版fourze都無改面相
timothy276217 發表於 3-5-2012 08:05 PM
THX timothy 兄支持~~~~:)成身都係 BS 轉色過黎~~~無嘢改過~~~:(
真係快手~~~最钟意睇你嘅评测~个剧场版 快有得睇架~好似今 ...
gujuji 發表於 3-5-2012 08:17 PM
其實先幾日有朋友出咗個帖架啦~~~~我唔算好快~~~希望呢個月有得睇睇套戲啦~~~:)
some大十卜..............:43:10名內............:DD隻野OK喎{:3_144:},可惜是狠定{:3_127:}
無手o既拉打...我想知佢用完rocket super之後點樣轉state又或者解除變身....
EricBanana 發表於 3-5-2012 08:19 PM
我都諗緊呢個問題~~~~唔通係撫子幫手 "熄制"~~~~:^:DD
今個月出Movie大戰

呢套 好期待飛機頭同撫子既發展
火野映司 發表於 3-5-2012 08:20 PM
原來大家都未睇套戲~~~~咁我都無咁 out~~~~~:DD
SUPPORT:73:
期待6月隻限定撫子:)
呢套moive大戰上左成幾個月...都仲未見網上有得睇:unhappy:
既然出限定,點解不給多個火箭噴射 Effect Part:*
沒些誠意:67:
聽講下個禮拜會有出租版megamax~~~:D
淨轉色實在太慳皮,如果火箭造型可以改改就fit哂~~~:38:
蘿蔔配色火箭頭幾帥氣的,不過問題係佢點解除變身...
御姐喵 發表於 3-5-2012 08:25 PM
隻色好搶~~~~解除變身等套戲出咗先知~~~~~:DD
我覺得fourze 咁多個state 佢算係比較順眼 ~
八口八口 發表於 3-5-2012 08:32 PM
八口兄也認為OK嘛~~~~咕唔到橙色殺出咗一條血路~~~~:@
:73: some大果然係速度同圖片質素兼備呢~~
呢隻限定野 雙手火箭 得一舊特效 唔太平衡呢 b社真係..跟多舊都唔得...:44: