Toysdaily 玩具日報

查看: 4912|回復: 18

[分享討論] 大家分享下印象最深印象的一件模型

我自己最深的是08小隊的RX-79(G)(MG),因為係一位大學教授送的,我一直珍而重之唔捨得砌,結果我第一份人工買的是RGM-79 (G)(MG),第一次收女朋友送的聖誕禮物我選左EZ-8(MG),最後所有08小隊所有MG版全部買齊(唔計果9部迷彩板RX-79(G)),大家話我係唔係好敗家?不過千金難買心頭好,依家差唔多三十都係咁話:52:
我人生第一部MG係RX-78-2 1.5 版,砌出黎有別於HG或其它版,精緻好多
可動性大,外型討好,之後就入左MG的坑,幫bandai打工打到今時今日
我自己最深的是08小隊的RX-79(G)(MG),因為係一位大學教授送的,我一直珍而重之唔捨得砌,結果我第一份人工 ...
alan1234 發表於 20-4-2012 08:39 PM

未算敗家!
敗了1/72 Dora 回來也不砌而供奉不是更敗家?
自己砌了這麼多也忘了哪個跟哪個了。

深刻也算是小惠惠了,令一個十多年沒砌模型的傢伙再砌模型……

話說FA Unicorn 還在擱置中……
PG EVA-01
wearing plastic suit....:31:
曉擊霸MK-III BOXER, 因為當時佢同MG Strike Freedom同時出, 我當時係已經執笠o既石硤尾黃生間鋪度見到, 但因為買o左strike freedom burst版後唔夠錢, 所以諗住轉頭先買番, 點知買唔番之餘仲因為license問題唔再出, 亦令我學識一樣o野, bandai o既模型其實唔駛咁急買......:unhappy:

我就橙色鐵球都買埋,

而且係全套未砌,結果整套比人扣留左係現女友家中:79:,可以借頭借路上女友到
小學第一次買HG RX~78, 感覺震撼, 可動性, 分色都是當年一大突破
第一次砌模型 is 1/100 F91 (birthday present)
我深印象系hg 00 gundam吧
並唔係個人特別中意佢,而系個可動的設計比我的第一印象系有mg的可動
人生第一次砌模型應該係一部先父買黎畀我做聖誕禮物既雙星線控坦克,大大話話都成廿幾年前,然後係一隻「魏」個auntie畀錢我買($25蚊)既1/144GM,依家諗返都羞家.... :shy:

197X 年, 一盒雙星 o既 1/6 Harley Davidson 警車, 小學雞每日放學去餐廳做送外買, 通常D人都會比貼士的, 一個幾毫咁儲, 做o左九個月, 再加埋自己的零用. 終於買到, 買o個一刻好Q開心的, 個盒大到爆, 我記得仲學人用支筆逐件點....  
雖然無上色手工又差, 砌完真係好有滿足感, 搬o左兩次屋之後, 唔見o左.... :die:
第一只係1:144  NT-1 , 而家好難搵得番囉
回復 4# ygat2005
agree and that's the first one of PG :73:

最難忘係第一代HG系列,當年真係驚為天人!
第一隻模型係1/144 既V2, 當年俾佢隻光之翼吸引住, 而MG 第一隻就係 Titans MKII ver.1, 呢隻到而家都keep 左o係度...