Toysdaily 玩具日報

樓主: andytkw1977

[玩具攝影] 4月東京之旅收鑊 (有新圖加左係第4頁呀!!!)

山手線中野站一出行幾分鐘就係太場廣場,商場裡頭有好多間舖都屬於 Mandarake,當中售賣二手玩具&#2202 ...
Englishman 發表於 11-4-2012 09:03 PM

謝!大大..........:64:
原諒我多事,山手線去吾到中野站,山手線要在新宿站轉中央線(橙色車卡)才能到達中野。:64:
頭像被屏蔽

好似無人明我打咩...我係打個"賣"字
好彩樓主回都有打得番個:買:字 :58:...

唔係想捉字蚤,只係而家真係好多人唔識打買同賣....:70:
回復  hoho10120998

only買玩具既價錢就平過, 如果要計埋ticket, hotel就唔駛講啦...................不 ...
andytkw1977 發表於 11-4-2012 02:40 PM

好多好物! Your toys remind me the show I watched last night. Do you like 非公認戰隊 Akibaranger?
有一半係中古黎, 不過都好新淨. 其實仲有好多野都平過香港, 但只得我一人之力, 真係拎唔到咁多返黎, 故 ...
andytkw1977 發表於 11-4-2012 10:08 AM

你下次再去日本買玩具,可以去郵政局用海郵(平郵)寄回香港,大慨需時3-4個星期左右啦!!!香港好多水貨佬都係咁將大量玩具寄回香港的~
而貴重的玩具當然要跟身放在背囊內,而放機倉行李重量只得22KG(45磅),過重會當速遞價錢嘅收費所以好可怕的!而且亦會被人將行李亂丟亂撞而引致行李內的玩具有損懷的可能.

我本人就建議不要用空郵(大慨3日但價錢太貴啦!!!),也不會用海郵(價錢雖然平但時間太耐要3-4個星期),原來在日本的郵寄單之中,在第(1)空郵和第(3)海郵之間還有個第(2)選擇----空+诲郵,除了價錢平宜之外時間亦只需10-14日,所以我通常都用空+诲郵將玩具寄回香港,若果在機場的郵政局用空+海郵寄回香港則時間更快,我試過只係用咗5日就己經將玩具寄回香港了!!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

***切記:全日本所有郵政局辦公時間都係逢星期一至五 9:00-6:00,星期六半日,星期日&公眾假休息!!!(第一次去日本寄玩具,因為唔知辦公時間咁就撞了大板囉.................嗚嗚嗚!!! )

***唯一;只有在新宿-[京王酒店]對面的橫街內有一間細小的郵政局是24小時辦公的,所以每次我去日本都住在新宿,方便食'住'交通'和方便郵寄玩具!!!

http://www.post.japanpost.jp/cgi-shiten_search/shiten.php?id=5707

新宿郵便局
日本〒163-8799 東京都新宿区西新宿1-8-8    +81 3-3340-1093     ‎

***還有;每晚店鋪都會於晚上8:00PM把一些無用的紙皮箱放在店外,所以晚上8:00-9:00PM是撿拾紙皮箱回酒店用來包裝郵寄玩具的最好時間,否則過了9:00PM街上的紙皮箱全部都被露宿者撿拾清光,他們是拿來晚上睡覺用,第二天旱上拿去賣來換錢的..........切記~切記~切記~
真係唔講得笑呀。。。。
你下次再去日本買玩具,可以去郵政局用海郵(平郵)寄回香港,大慨需時3-4個星期左右啦!!!香港好多水貨佬 ...
G-man 發表於 12-4-2012 03:28 AM

多謝ching詳細既郵寄方法, 我下次再去時再用ching既方法嫁啦, thank you ar!!!!
回復 35# squll

麻麻地啦, 都幾攪笑既, 我對認可既戰隊有興趣d, 熱血d!!!!
回復 29# TygarKing

ching, 你like d乜野嫁, 真係好多野買嫁...................
回復 30# 36韜

合體就麻麻地, 不過分開玩都ok ga!!!!!
回復 34# hoho10120998

唔好意思呀, 我係咪打錯字呀???請指教
回復 36# G-man

CHING D INFO 好詳細同有用呀!!!!!
リバティー
http://www.liberty-kaitori.com/

除左mandarake之外, 呢間都好多中古玩具賣嫁, 有d仲平過mandarake ar, 各位師兄如果去日本, 一定要去呢間呀
謝謝~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~