Toysdaily 玩具日報

查看: 12520|回復: 18

[玩具攝影] <魔幻劍士>S.R.合金之Magiking(by: sumsum)

<魔幻劍士>S.R.合金之Magiking(by: sumsum)

小弟第二款「戰隊系」的Bandal S.R.合金玩具,和上次的「特搜戰隊」一樣,我是完未曾欣賞過這套作品,純粹是欣賞外型及設定,當然...S.R.系列的高可動亦是吸引小弟原因之一。

魔法王(Magiking)外型真的充滿了神秘莫測的魔幻感,機械人頭頂上的魔法師帽可以微微蓋下遮蔽雙眼!配合「揭開帽子的手形parts」,太有型了!

一雙可屈摺的雙翼,已經可以令到這款機械人的set pose玩法增添無數可能性了!再配合Bandal自家的「魂stage(另行購買)」,再將可能性又帶到另一境界... 有翼的機械人就是這樣好玩!
它已經破了我拍攝玩具照片數目的極限,因為事後正式計算一下...我原來為它拍攝了65張相片。

除了如官方的指定姿態架式,還可以運用自己幻想力為它設計一些富動感的姿勢,例如...以下的「拍翼撤後飛行、向前全速飛行」等姿勢~ 盡量發揮及營造出主體再配合雙翼的那種飄逸感。(我盡量嘗試了...)
某些難以平衡的姿勢,我選用了其他1:6 figure用的全金屬stand,固定拍攝可以更穩定。

特搜戰隊 VS 魔法戰隊,當然少不了喇!

劍之對決!誰是更勝一籌?以我個人主觀認為...純粹以劍決鬥的話...會是?魔法王?佔優,只因它武器只有一把巨劍,所以我有理由相信在劍術造詣上是較利害些。而?特搜機械人?武器方面較為多,劍...只是它的「其一」。還有一個最主要因素...因為這個post(帖)是「Magiking的主場」
「主場」等於立於不敗之地了!haha~

近期拍攝玩具相片集中研究如何拍攝出「浮(立體)」的感覺,打燈角度、構圖...好像重頭再從基本功夫再學習一樣~
這款?Magiking?的整體外型設定充滿很多菱角,加上...Bandal對S.R.合金玩具的「無原色膠、全塗上質感色澤」的要求,令拍攝出來的效果特別容易營造出光與暗的立體層次!

呢度我主場~~~XDXDDXDDD:DD

拍得很型~
我也在考慮好不好為了魔法王而買魂stage
呢度我主場~~~XDXDDXDDD

拍得很型~
cybaster 發表於 7-4-2012 12:29 AM

建議你,入手「魂stage」最好入「ACT.5」型號,可以夠力承受「S.R.合金系列玩具」重量而又可以固定角度。
其實只係約$100以下已有交易,一盒三set,又可以配合「山口式」系列玩具玩!入得過~:65:
但...我冇荼毒你架!而另外,呢個post d相片絕對冇毒人嘅意圖。:65:

:71: 師兄影的好靚,對戰隊也是沒太多興趣,但SR合金特搜ROBO做的很正,加上effect件兼容度高於是就入手了
師兄影的好靚,對戰隊也是沒太多興趣,但SR合金特搜ROBO做的很正,加上effect件兼容度高於是就入手了
...
Flippy 發表於 7-4-2012 01:23 AM

腳關節可動幅度(尤其足踝腳掌位置),特搜戰隊robo勝一籌!:65:
但Magiking神秘莫測感覺、可動不錯嘅雙翼,又令佢爭回不少分~
我覺得兩款都正。

呢度我主場~~~XDXDDXDDD

拍得很型~
cybaster 發表於 7-4-2012 12:29 AM

你有入到咩正樹?
sr 合金出的戰隊系列係幾靚, 絕對可以算是可動性之王
但本人比較鐘意傳統戰隊玩具多 d

不過樓主的 post 真係好正
比個 like 先
sr 合金出的戰隊系列係幾靚, 絕對可以算是可動性之王
但本人比較鐘意傳統戰隊玩具多 d

不過樓主的 post ...
36韜 發表於 7-4-2012 12:11 PM

有份忠於原著變形合體情意結的話,傳統戰隊玩具乃不二之選。:50:

我自學生時代後已經冇太留意或欣賞戰隊系列,加上喜歡如「天威勇士」般風格的機械人體態,所以接受S.R.系列較容易多~

頭像被屏蔽
我都入
呢隻真係好型仔:shiny:
尤其對翼絕對係精綷...多角度屈伸都可以...擺出多個型仔pose:)
我都入
劉波 發表於 7-4-2012 08:20 PM

如果我有份影響到你打算去入手,我真係罪過吖...施主...:o

呢隻真係好型仔
尤其對翼絕對係精綷...多角度屈伸都可以...擺出多個型仔pose
D@ZAce 發表於 7-4-2012 08:35 PM

其實有某d pose我想試但又未拍攝~:65:
配合一雙翼,仍有好多可塑性!

頭像被屏蔽
其實我打了很多字的, 但唔知點解得返三個字.........save之後

我想講我已經幾乎full set for sr合金. 只剩以前出的4隻無買.
這隻魔法戰隊一出即入啦!! 估唔到sumsum兄同我玩的種類差唔多....

唔知你有無買play arts 改的豪鬼?
頭像被屏蔽
其實有某d pose我想試但又未拍攝~
配合一雙翼,仍有好多可塑性!
sumsum.com 發表於 7-4-2012 09:09 PM

因為佢有對翼所以擺pose型很多!! 如果無就比唔上特搜戰隊.