Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] ~自由之刃~MB FREEDOM GUNDAM(很用心拍攝篇)

可能自己已經冇機會砌模型,呢種1/100完成品,真係我o既恩物
自己要求唔高,收貨了.
執左少少水口,刮左少少油,牙簽畫眼,前後1小時左右.
我覺得整體比GFFMC UNICORN好得多,最少有野玩.
呢個post真係睇幾多次都唔會悶 :71:
大大的相超正, 小弟買了都未有時間拿出來把玩。
隻腳好幼呀!,不過我覺得整體都OK

感謝用心的報告!
好似話係重田智希望隻野能夠舉手拿槍時,肩甲仍然唔需要升起...
目的係重現OP中某個場面云云.
Toro 發表於 29-3-2012 02:51 AM

小弟愚見..其實我覺得個設計...幾好...做提高手開槍姿勢外形又靚左...
又用返舊設計...一提手膊頭舊野甘高一轉向後便..外觀吾靚之餘又頂住對冀...
d相真係影得好靚呀!!!:handshake:
用心既report.... :71:
似乎很多人因為00而對Freedom有更大期望....:67:
多謝大大詳盡報告及相片:64:
哎喲…
原來一路只是睇左…
無回post…
見到有新相…立即寫返先嘻嘻~

其實呢…小弟係一直回避see ...
原罪 發表於 26-3-2012 11:46 PM

我無盡力放毒呀,只係有心機地影相.
SEED毒…毒性唔算大,就算FREEDOM其實個設定本身就”非MS”,完全是超級系的.

關節的確很緊~~~主要驚太大力~~~金屬同膠的接觸位會爛~~~
黑色三連敗 發表於 27-3-2012 12:05 PM

所以我會擔心維修時的問題,又然後發覺AA膠的問題….

肩甲設計真的很神奇, 可以話BANDAI又一諗壞腦之作, 不過除左樓主, 好似冇乜REPORT提呢點.
redfish 發表於 27-3-2012 02:42 PM
好似話係重田智希望隻野能夠舉手拿槍時,肩甲仍然唔需要升起...
目的係重現OP中某個場面云云.
Toro 發表於 29-3-2012 02:51 AM
小弟愚見..其實我覺得個設計...幾好...做提高手開槍姿勢外形又靚左...
又用返舊設計...一提手膊頭舊野 ...
takeshi 發表於 29-3-2012 10:53 AM

係唔太多人講…所以我先有野講麻!!
肩甲,如果定位為”可動擺設”咁我可以理解,但如果用回玩具角度就有點煩人,次次扭完隻手都要整理下肩甲…所以我覺得唔討好.
不過確實減少了跟對翼頂來頂去的問題,最後結論是還可以…至於BANDAI本身對咚設計的睇法亦好易知,看看之後仲有無MS用就知了.(如明顯這個設計概念是由神話那邊搬過來的.)
其實唔計翼佢有幾高? 係咪同隻MG差唔多?

咁多sad貨, 係咪去D例如吉吉或奇趣呢D買會好D, 因 ...
渣古 發表於 27-3-2012 02:42 PM

就係用MG差不多,都是1/100麻.
上色多少都有問題的了,但除上色外沒有太大問題,玩的角度那裡買都差不多,睇的角度就…不如留D錢同家人食餐好D的.

呢d咁正既report應該"永遠置頂"..的確只有調節好個人心態..才會有完美玩具
老文 發表於 27-3-2012 02:47 PM

玩具這玩意本身就不可能完美的…要強求完美品質無疑是自討苦吃.

好客觀既report
自從見識過gffmc origin既qc, 呢隻已經提唔起興趣入, 不過d相真係好毒
fatcheong 發表於 27-3-2012 02:51 PM

GFF MC ORIGIN真係幾正,不過最吸引我的不是QC而是有換甲玩.

brother warxv's detail report, must support~
is amazing how spot on your insights are, everytime.
...
flash 發表於 27-3-2012 04:14 PM

很認同的是HIGHEND級的產品設計上不而太進取或風格太強烈.

想問下如果加埋翼, 點樣set 可以先可以企穩 ?

我果隻企唔穩, 定大定都係咁定係我果隻有問題...
wahlaiest 發表於 27-3-2012 04:50 PM

裝左翼之後平均是有點問題的,看看腳掌的關節不太鬆的話,那身體向前傾一點可站穩.

對於Freedom 迷來說,呢隻野比例的確太Slim....

我好有興趣玩,不過.....太瘦買唔落手
Legohoyin 發表於 27-3-2012 08:05 PM

我都係好多玩具想玩但唔想買的…有無人請代玩代影相??
又用返舊設計...一提手膊頭舊野 ...
takeshi 發表於 29-3-2012 10:53 AM

任何新concpet在實行上總有不足之處,
唔係話白唔白老鼠,有d野真係出左product玩過先知口碑,
製作者自己一定覺得完美,要從玩家客觀玩後感中吸收經驗

呢個post的大大已經好客觀中立,好同唔好既野佢都提晒
就算比起完美仲差1光年,佢都有入貨
但網上仲係有唔少人覺得畀1千幾百要乜都完美
唔會反方向欣賞下BANDAI作出O既新嘗試
可動性高,動畫化美型,合金用料 3合1,有冇可能?佢話畀你聽有可能
今次做到7-80分,有人會讚下,下次努力

的確有好多地方,只要上色組裝時控制得好D,一天光晒   
但好白咁講,千幾蚊點會唔值
當買盒1:100MG模型,搵人砌,上色,水印,組裝,收你1K都係HEA上色架咋
作為一個已經唔可以在家中噴油上色做GUNPULA既男人,我就收貨了
期待佢用呢套concept出更多非UC高達

至於HI-END作品應否風格化?
唔,佢一開始公布時就係咁風格化,反應超好,證明呢條路係會WORK
問題係實行方面,仍需努力啦

肩甲,如果定位為”可動擺設”咁我可以理解,但如果用回玩具角度就有點煩人,次次扭完隻手都要整理下肩甲…所以我覺得唔討好.
不過確實減少了跟對翼頂來頂去的問題,最後結論是還可以…至於BANDAI本身對咚設計的睇法亦好易知,看看之後仲有無MS用就知了.(如明顯這個設計概念是由神話那邊搬過來的.)

我冧如果係肩甲上個位內加條輕力ge彈簧令肩甲回彈返吾知得吾得...當然肩甲內要加返塊軟膠防花....:shy:

任何新concpet在實行上總有不足之處,
唔係話白唔白老鼠,有d野真係出左product玩過先知口碑,
製作者 ...
Toro 發表於 29-3-2012 03:30 PM

我都好同意,呢隻成品吾理QC問題的影響,我覺得係值甘ge價(仲要匯率都平埋),
吾講設計、製作果d..純比錢去玩角度..我以前都做過下代客上色,當年1/100模型/手辦吾比返2K以上真係吾彩佢…
仲要砌好拿住個完成品又夠吾夠胆甘不斷扭佢呢…依架依隻MB我都不知玩得幾開心呢…:)

至於風格化,我覺得佢風格得來係傾向要做得返動畫入便個美形,吾修腰修腳好難做得盡甘靚,甘修腰修腳吾擺pose時就多數樣衰..有時只能取捨...
而好明顯佢今次係要玩姿勢比人狂扭果隻,仲要比你可以狂扭完hold住個扭扭pose。
d關節真係好緊,我玩甘耐玩具最緊關節係得呢隻。甘當然仍有問題的地方..,如我發覺雙腿吾可以整腿”八”字甘向外旋轉…

相比00,更係非戰之罪,本身00設計已經好、好多細位可以再input去玩,對整外形都不會有太大影響,當然佢本身製作上亦有心思..
好似手腕個左右夾口位,加個花紋就遮曬醜,確係總明。

我都好期待新品…
肩甲,如果定位為”可動擺設”咁我可以理解,但如果用回玩具角度就有點煩 ...
takeshi 發表於 29-3-2012 05:27 PM

可以扭的完成品高達,真係爽.
你知啦,GFF頂呢做GFFMC後,其實都係人字型腳直冇野好玩.
係去到00以至呢隻先叫有D可動成份.
不過...暫時都未摸熟佢D關節,唔係好敢用蠻力扭,係用陰力細細咁扭.(我覺得說明書雖然精美,但講解方面係流於簡陋)
另外,覺得對翼O既根部關節應該可以再快D心思,而家一支JOINT有點求其
又扭得唔順,好多位頂住晒.

Freedom比00...
唉,睇番Seed大河原以及00海老原的設定...
就知道當年無數機設師同畫師點樣努力將seed機體現代化,完整化,合理化.mg化,係幾咁辛苦.
正!!!!!!!!!!超有心機!
可以扭的完成品高達,真係爽.
你知啦,GFF頂呢做GFFMC後,其實都係人字型腳直冇野好玩.
係去到00以至呢隻 ...
Toro 發表於 29-3-2012 06:29 PM

係架,狂扭之外又吾怕勁摸驚luck油,手感重量又夠,以往有邊隻高達可以甘玩法...(freedom係要就住因太緊驚用力過度整爛,00就真係扭得好爽)就算
係GFFMC d膠處理係吾係好。

翼接位就真係抵打..較易luck有危險性...

我覺得因為seed設計其中一因仍處於偏重動畫表現...實體化時會落差好多..
00我覺得佢係溶合左好多原素...不失高達傳统原素上亦無走得太遠的情況下亦玩到新感覺....