Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] ~自由之刃~MB FREEDOM GUNDAM(很用心拍攝篇)

nice report.  support.
關節的確很緊~~~主要驚太大力~~~金屬同膠的接觸位會爛~~~:55:
同意大大所講, 腳部真係修得幼左, 腳掌細得制, 顯得比例有D問題,

但對freedom有愛, 遠睇都可以接受, 希 ...
cheung2701 發表於 24-3-2012 01:00 PM

咁外觀上未至很難接受,不過如果好似RG平均一點我會覺更好.

高階 robot 魂
36韜 發表於 24-3-2012 01:12 PM

你喜歡那一張PM我啦,我直接E-MAIL原圖比你.

D關節係小弟玩咗咁多年玩具最硬既一隻
timothy276217 發表於 24-3-2012 02:04 PM

係好很緊那一隻…直係唔食飽飯都扭唔到佢.

我對這隻都很有感愛,同bother一樣”還可以”。
聶風 發表於 24-3-2012 02:48 PM

風師兄,真係跟想像有”點”出入….

如果拍埋7劍度真係天與地...
7劍真係出得太完美...
leawong 發表於 24-3-2012 04:17 PM

七劍都唔可以叫完美,不過相比之下確實較平宜近人.

其實呢隻野小弟覺得佢唔係SELL比例, 係SELL擺POST, 所以一定要擺POST才可以SHOW到隻野既魅力同似動畫既動作 ...
lai_gavin2000 發表於 24-3-2012 06:07 PM

問題係我唔係買左REVOLTECH!!

有興趣玩無興趣買, good report
Assassin 發表於 24-3-2012 07:32 PM

好多玩具我都係”有興趣玩無興趣買”,唔知有無人搵代玩呢??
Mine is perfect... After bought 2...

So... Is it perfect???

Or you should say "Yours  ...
Douglas.M.Saint 發表於 25-3-2012 12:32 AM

玩具本身就不存在完美這回事,靚的不一定好玩,好玩的不一定靚,亦唔會有人見人愛的玩具,可能有一件玩具你喜歡,我喜歡,好多人喜歡但不可能人人都喜歡的…一件不討人喜歡的玩具又怎可能稱為完美??

不過我可以肯定眼前這傢伙離完美有一光年的距離......
點解你仲可以影得咁靚.............
wing0boy 發表於 25-3-2012 12:44 AM

因為我的攝影技術還不錯….講笑的.官圖影得更神啦,相片是會說謊的.

我個隻關節鬆緊只係剛剛好,如果再鬆就##fing,sad位就係左腳室頭黑色甲度,左右對稱多左白色油
vgggyo 發表於 25-3-2012 01:31 AM

我隻緊到鬼咁,不過有個別關節就好鬆.上色問題就很多地方都有,還好集中在背部.

如果拍埋7劍度真係天與地...
7劍真係出得太完美...
iamsamuel28 發表於 26-3-2012 07:54 PM

還是一句七劍也不是完美,只是較平易近人.

用心的報告~~

其實OO既QC都唔係一流, 至少我因為QC而買左兩隻.....

反觀FREEDOM我一盒就OK.. ...
百鬼咁夜行 發表於 26-3-2012 10:30 PM

我兩隻都係一TAKE過.FREEDOM GUNDAM小毛病較多.
肩甲設計真的很神奇, 可以話BANDAI又一諗壞腦之作, 不過除左樓主, 好似冇乜REPORT提呢點.
其實唔計翼佢有幾高? 係咪同隻MG差唔多?

咁多sad貨, 係咪去D例如吉吉或奇趣呢D買會好D, 因為換貨機會大D
呢d咁正既report應該"永遠置頂":77:..的確只有調節好個人心態..才會有完美玩具:67:
好客觀既report:71:
自從見識過gffmc origin既qc, 呢隻已經提唔起興趣入, 不過d相真係好毒:35:
warxv兄,影得好!!!!! :71:
brother warxv's detail report, must support~
is amazing how spot on your insights are, everytime.
no gundam seed fan bias found whatsoever.

合金版ROBOT魂

it really is what my impression is about his toy.

is good that you acknowledge this MB being SCM-ex modified.
not a lot of ppl knew that they are from the same desginer. and
it is a good change of style for bandai, coz usually bandai would
go with the safer GFF style presentation for high end items(metal
fix, PG comes to mind, even MB 00) rather than disproportioned
anime style.

個人是比較喜歡RG整體較平均的造形風格

for toys like robotspirit, i am open for any type of redesign,
but for high end, i still prefer traditional style, like MB 00.

他真的只因為"新年侯群症"而帶來一些生產問題才輪為二流貨色嗎??

couple friends' factories had headache about work force turnover
in mainland, so this is well said.

狠鐵不成鋼

damn right! it makes me wanna rebuild MG freedom

good post!
想問下如果加埋翼, 點樣set 可以先可以企穩 ?

我果隻企唔穩, 定大定都係咁定係我果隻有問題...  :(
真係好用心,
影得好靚~~
對於Freedom 迷來說,呢隻野比例的確太Slim....

我好有興趣玩,不過.....太瘦買唔落手
靚相,好毒呀!  :35:
肩甲設計真的很神奇, 可以話BANDAI又一諗壞腦之作, 不過除左樓主, 好似冇乜REPORT提呢點.
redfish 發表於 27-3-2012 02:42 PM

好似話係重田智希望隻野能夠舉手拿槍時,肩甲仍然唔需要升起...
目的係重現OP中某個場面云云.