Toysdaily 玩具日報

查看: 16639|回復: 30

[分享討論] 是但影 ~ 之~ 力柒踢停

首先..多謝 "銀R "ching 一句說話 :64:

"至於7仔買左真係唔會後悔,入左只會更小用大機"

其實我自己想買好耐就真:p...唔講去相:43:

所有相M mode 多.. ....但玩左一張花mode同 P mode
全部相直出no PS..........resize & crop only:77:

SS..... test 下個AF 先 :$.....中...中...中

菜鏡即係菜鏡....右邊老邦件三個色....出到呢:handshake:

呢張醒威廉兄:74:

花mode同 P mode ...老實非常得:D..我老婆都話個tone 好ok :p

再來M 仔 WM ......:65:
個層次感..我覺得好ok..

總結....
雖然玩左粒幾鍾...對我呢個轉會新手來講...部NEX7..真係好得...易上手:78:
當然....有一半歸功支24mm F1.8 菜仔 :$...... 我終於見識到菜仔的威力:74:
最後..來過首尾呼應 :)..學銀R ching 話............
"7仔買左真係唔會後悔,入左只會更小用大機" :74: .........記住重要甲支24mm F1.8 菜仔:!

威廉兄 :75:...我等緊你部 A77 report ..........:57:
Nex7用真菜屍更會令你一試難忙:35:
我巳被人送了一程鳥~~~~~:49:
你係唔係
自然光 + 手持 + 大光圈 + auto white balance ?:58:
可以試下 唔好用 auto white balance... 用手動 ... :67:

overall 黎講 真係 好正 ... 可惜用慣左大機 ... :38:
回復 1# 滴滴仔
A77快嫁喇!!:65:

橫掂都要落旺角同老豆買過部手機:36: ~~(好大的藉口):34:

反而問番你 & 銀R師兄,跟機8GB SDHC用RAW格式,儲存量大約幾多張??

因為諗緊買幾大容量快card:67:

影風景/出外旅行慢慢影,我可以用大容量SD慢卡(Card價都平D)

打雀/戶外節興巡遊,用快Card(但讀速越快價格越貴)
回復 4# williamhychan

我好懶, 冇影Raw:shy:
Nex7用真菜屍更會令你一試難忙
我巳被人送了一程鳥~~~~~
silverR 發表於 23-2-2012 10:03 AM

真菜 <-- u mean A mount 菜 len ?
or MF 菜len ? :64:

我&#36933;d 可能玩..+wing 同手動MF鏡...:43:

銀兄....到時多多指教:64:
你係唔係
自然光 + 手持 + 大光圈 + auto white balance ?
可以試下 唔好用 auto white balance...  ...
Vince 發表於 23-2-2012 10:49 AM

第一張...係全auto..
第二張set 左WB

我用左唔夠2 hr ...算係咁....比d 時間我study 下 :71:

買佢主要就係..要輕...
同老婆都可以用到 :71:
回復  滴滴仔
A77快嫁喇!!

橫掂都要落旺角同老豆買過部手機 ~~(好大的藉口)

反而問番你 ...
williamhychan 發表於 23-2-2012 11:04 AM

pk ...我買機乜Q都冇得跟:53:
我用番PSP 張卡先:56:...遲d 買16G or 32G <-- 如果拍HD野

威廉兄...你幾時買A77 .......如果就到..一起去la..:71:
我都要買其他野 :35:
雖然我對相機冇乜認識(係好彩唔識, 如果唔係就大o樂 :x)

但都要十扑 下, anyway d 相真係好靚 :$

p.s. 等我過兩日得閒都 post 我係 jp 影果d 劣相先 :DD
您俾乜機我都死~~~~:49:

您影得好靚呀~~~:$
回復  williamhychan

我好懶, 冇影Raw
silverR 發表於 23-2-2012 11:27 AM

我都係直出jpg 算:80:....
雖然我對相機冇乜認識(係好彩唔識, 如果唔係就大o樂 )

但都要十扑 下, anyway d 相真係好靚

p.s ...
bbf1125 發表於 23-2-2012 11:46 AM

我都只識按制...."卡la" ....:43:
您俾乜機我都死~~~~

您影得好靚呀~~~
黑色三連敗 發表於 23-2-2012 11:53 AM

只係hardware 勁ja.....:38:

我唔識影相架.............你冇見過我d iphone 相咩 :(
只係hardware 勁ja.....

我唔識影相架.............你冇見過我d iphone 相咩
滴滴仔 發表於 23-2-2012 12:06 PM

我估唔關事~~~有靚機都要識影相先得架 :55:

iphone相~~~未見過喎~~~~:57:
回復 6# 滴滴仔

流德國血統的MF鏡係好多師兄所追求的真菜屍...
但亦唔代表日本菜比德菜差....
指教就太客氣了, 大交流下吧:64: