Toysdaily 玩具日報

[詢問] 求救ML 6" IM Mark42 補色問題

小弟想補番隻心D紅色,
同埋大脾既金色
但小弟平時上色只係用開gundam marker only...:56:
而gundam marker d色又唔岩mark42 d色...
所以想問CHING用邊隻油/筆可以補番岩既顏色...
小弟想補番隻心D紅色,
同埋大脾既金色
但小弟平時上色只係用開gundam marker only...
而gundam mar ...
凱獸王 發表於 6-5-2013 12:05 AM

群氐9號(Gold)噴罐可能幫到你,至於金屬紅我會都係用群氐9號噴金底再噴透明紅,希望幫到你喇{:1_203:}
群氐9號(Gold)噴罐可能幫到你,至於金屬紅我會都係用群氐9號噴金底再噴透明紅,希望幫到你喇{: ...
mokfung1985 發表於 6-5-2013 12:37 AM

想問下用普通果D一樽模型油呢,,,
係咪就咁倒出尼用...唔洗用水溝希就用得?
工具方面其實係咪用毛筆果D就得= =?:60:
小弟真係上色菜鳥...:56:
回復 3# 凱獸王

5係用水(5記得咗用咩,用一枝透明既野),筆用龜筆+細畫筆(0/2 號)
想問下用普通果D一樽模型油呢,,,
係咪就咁倒出尼用...唔洗用水溝希就用得?
工具方面其實係咪用毛筆果 ...
凱獸王 發表於 6-5-2013 11:41 PM

唔考慮噴嗎?
如果嗰枝溝油嘅叫Thinner,筆就建議買油模型用嗰種,大概$12-15左右啦,但小弟強烈反對用Marker...因為效果太差了
回復  凱獸王

5係用水(5記得咗用咩,用一枝透明既野),筆用龜筆+細畫筆(0/2 號)
john5945646 發表於 6-5-2013 11:49 PM

即係用CHING口中既「透明野」溝希左先油會好D ?
唔考慮噴嗎?
如果嗰枝溝油嘅叫Thinner,筆就建議買油模型用嗰種,大概$12-15左 ...
mokfung1985 發表於 7-5-2013 12:01 AM

噴油好似要好大工程...又要整抽氣箱(?)
小弟鼻同氣管都有敏感...所以改為用筆(not marker)好似好D~
anyway, thx ching解答~
噴油好似要好大工程...又要整抽氣箱(?)
小弟鼻同氣管都有敏感...所以改為用筆(not marker)好似好D~
a ...
凱獸王 發表於 7-5-2013 07:18 PM

Ok,其實用thinner係溝稀D油避免有過厚或眼涙,你可以試下逐滴thinner溝至自己想要嘅濃度(當然要買調色碟啦),色方面都係可以選擇之前小弟講果兩種色,因為無論噴罐定樽裝油號碼都係一樣的~~
Ok,其實用thinner係溝稀D油避免有過厚或眼涙,你可以試下逐滴thinner溝至自己想要嘅 ...
mokfung1985 發表於 7-5-2013 07:33 PM

wow
有左CHING D專業意見, 感覺上已經成功左一半xD
thank you so much ;)
搭單一問,請問用mr. color嘅thinner可唔可以洗走原本d色,因為我隻42唔只要補色,出界位多到重油仲快,thx