Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 是但影 ~ 之~ 力柒踢停

回復 8# 滴滴仔

明晚(FRI)遊MK 有冇問題??

另外自己死蠢:DD ,原來A77份目錄內,有講不同容量Memory Stick,大約的相片(RAW + JPG)張數

8GB/220 PCS
16GB/440 PCS

咁計我買16GB快卡得lu:78:

今晚就用三舊水有找 買張32GB慢卡

S95測試都有千幅容量

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復  滴滴仔

明晚(FRI)遊MK 有冇問題??

另外自己死蠢 ,原來A77份目錄內,有講不同容量Memory S ...
williamhychan 發表於 23-2-2012 11:13 PM

ok...今晚7:30....星際等:$
到左再call 你..

今晚目標...filter ..一係B+W ( 銀R ching 介紹個隻) ..一係 sony 菜filter..:$
卡就睇下銀包有冇$先 ...再決定:unhappy:

威廉兄..去唔去信和or 好景睇game :36:
ok...今晚7:30....星際等
到左再call 你..

今晚目標...filter ..一係B+W ( 銀R ching 介紹個隻)  ...
滴滴仔 發表於 24-2-2012 11:28 AM

無問題!!我都想睇下SR志雷馬有未

今日收穫 :$...再thx 銀R ching 指點.:64:..唔等sony 隻菜filter (長期冇貨):55:

影得冇銀R ching咁正:56:..我果然係新新手:55:

用auto WB
今日收穫 ...再thx 銀R ching 指點...唔等sony 隻菜filter (長期冇貨)

影得冇銀R ching咁正:5 ...
滴滴仔 發表於 26-2-2012 11:53 PM

都好靚喎~~~~:shiny:
今日收穫 ...再thx 銀R ching 指點...唔等sony 隻菜filter (長期冇貨)

影得冇銀R ching咁正:5 ...
滴滴仔 發表於 26-2-2012 11:53 PM

好機好鏡, 快出多d相:handshake:
好機好鏡, 快出多d相
silverR 發表於 28-2-2012 04:39 PM

今晚又影左dd...........:$
但重未熟練部機:( .....

射下蕉先 !

射 ~~ 射 ~~ 射 ~~

射 ~~ 中~~ 線 ~~ :43:
買支contax zeiss 35mm aeg 2.8/1.4 返黎試下, 一定要買germany 鏡, 你就知sony 果支蔡司只會比下去.....
買支contax zeiss 35mm aeg 2.8/1.4 返黎試下, 一定要買germany 鏡, 你就知sony 果支蔡司只會比下去.....
BlackD 發表於 6-3-2012 06:10 PM

thx ching :64:

站時想買 contax 50mm 1.4 or 1.7
but 現在d M lens 貴晒..

想問ching 用邊隻神力wing ? :77:  ( 中國or oversea brand )
回復 24# 滴滴仔

我岩岩買左支contax 35 1.4 用係 5dii 上冇打板, 我用緊"藝能"轉環, 你去淘寶打藝能就搵到,佢地的cy/eos環聲稱做了60度的偏移, 比普通的貴100蚊人仔左右.......不過唔洗改任何野就唔打鏡尾..!!

而contax 50 1.4同50 1.7....我建議你買 50 1.7, 因為佢係哈蘇實驗室中MTF 出哂名,我用過, 1.7全開都實,可用....
而我都用過50 1.4, 1.4全開比較散.......如果性價比, 我會買 50 1.7

而家M鏡 我只會考慮 180 APO 3.4 , 35 2.0(七妹), 同埋 50 2 DR, 尼3支表現最強係 180 APO 果支, 用過就知幾強..!!
回復  滴滴仔

我岩岩買左支contax 35 1.4 用係 5dii 上冇打板, 我用緊"藝能"轉環, 你去淘寶打藝能就搵到 ...
BlackD 發表於 7-3-2012 02:35 PM

咁我就買...50 1.7 la..... :77:

thx ...blackD ching :64:
神力環當然用台灣哈克神力環 Hawk Leica M比較好吧...
接環可用落很多鏡,貴小小值得的.....(我是用哈克神力環II代)
唉~~玩左神力環很易中M毒T.T。
神力環當然用台灣哈克神力環 Hawk Leica M比較好吧...
接環可用落很多鏡,貴小小值得的.....(我是用哈克神 ...
silverR 發表於 7-3-2012 08:37 PM

多謝銀R ching 提點:64:
咁去星際有冇得買...呢款神力環:64:

發覺DC xxx 2 手區d M lens ..不停咁升
上2week 見人放 contax 50 1.7 ..大約1.5K ..
昨天睇...好多都放1.8K .. :79:
回復 28# 滴滴仔

滴ching星際應該冇…我的是叫朋友幫手訂的。

Contax50.7啲確係入門的好鏡…
我起初入手動鏡時也會先考慮可否一鏡兩用……(DSLR和NEX一齊用心理上底d)
但後來發覺出外時用DSLR既鏡入NEX玩的情況很小….
可能用NEX時是貪其輕便吧…
所以如入手動鏡只為了入NEX7玩, 而又會入神力環的話…
其實有很多鏡可玩呢…較平的如nikon 和canon L39mount也是不錯的。
當然除M,L39外,還有其他輕便高質好鏡,如Contax 的G鏡(28,35,45,90也可) 入NEX也有非常好的表規。
回復  滴滴仔

滴ching星際應該冇…我的是叫朋友幫手訂的。

Contax50.7啲確係入門的好鏡…
...
silverR 發表於 8-3-2012 04:13 PM

我昨日去SSP...
見有得賣..神力環...都要3百 ~4百尾 ( 但唔知什麼brand):69:

我站時M lens only for NEX
所以唔洗only 買 Contax

我見nikon m lens 都唔貴:77:

如果再有問題先再問銀R ching 你.........多謝指教 :64: