Toysdaily 玩具日報

查看: 35358|回復: 67

[玩具報告] 15年la, 歡迎回來---Ultra act 超人帝拿!!

Dyna簡介:
緊接前作"超人迪迦", "超人帝拿"係1997年9月6日首播, 總共51集, 為平成第二位超人! 身位平成第二傑, Dyna同Tiga一樣, 都係"光之巨人", 不同之處係, Tiga係三千萬年前已活躍於地球嘅古代巨人, 而Dyna係從宇宙黎嘅"新之光"!! 繼承同一世界觀, Dyna嘅故事發生係Tiga(TV)嘅十年後(2017年), 人類開始着手研究移居火星, 並已係火星上面建立前線基地Neo Frontier! 但係某日, 謎之宇宙生物Sphere (索菲亞)突然出現, 襲擊前線基地! 本作主角Asuka Shin(飛鳥信/飛鳥真)架駛戰機抗敵, 但不幸被擊落!! 依個時候, 一陣強光閃現, 新一位光之巨人---Ultraman Dyna誕生!!

作為第25隻Ultra act, Dyna相信係HK會頗受歡迎! 上次備受關注嘅Tiga, 結果劣評如潮! 今次以改良左嘅素體黎推出Dyna, 各fans真係鬆口氣! Dyna繼承自佳亞後改良左嘅優點, 素體同配件都keep住水準!
Box art

一承新風格! 以紅色為主調, 再配以鐳射銀嘅字體!

本體

身型, 掂到爆!!

上色問題不大, 以Ultra act黎講屬合格!

頭部面相ok! 略嫌雙眼偏黃!

胸版上色完美, 能量燈嘅反光效果理想!

可動測試! 頭部可動唔太好, 以下都係最盡角度!

礙於造型問題, 肩可動同Gaia差唔多!! 未能如Mirror Knight般高!

下身keep住ok!!

配件: 6隻手件, 紅燈, 胸版, 魂stage對應件, 透光頭及光線件!

更為窄身嘅胸版

先拆左原先個塊!

以原先都係郁多少少!

透光頭(or集光頭), 對小弟黎講只係一件bonus!

魂stage對應件

光線件!

望就幾有氣勢, 玩落就發覺啲尖角有啲多餘!!

擺下pose先!

依隻手件太誇張, 可惜冇普通張開手個種!

投球!!

好球!!

Ding Dong Ding Dong...

出絕招啦!!

其實係未能擺到完美十字...

VS UMS!!

係Dyna TV嘅結局中, 飛鳥變身成Dyna, 打算同Sphere同歸於盡! 最後雖然唔駛死, 但被困於光隧道之中, 同父親一直穿梭於無盡嘅光世界! 其後係Gaia Movie同超八兄弟都有路過登場, 但都並非主線去向, 只係平行世界!!
面對三大怪獸, Gaia孤軍作戰...

冷不防一個偷襲!!

依個時候...

兩位光之巨人降臨!!

都係Tiga Dyna有義氣! Agul又唔知死左去邊!

兩位, 揀一隻黎打啦!!

你最樣衰, 我咬!!

另一邊廂...

想走?

仲有Gaia!!

係時候出招!!

搞掂!!

平成三傑於"超八兄弟"亦保護住另一平行世界!!

尚欠Jack同Ace!!

直至最近嘅超銀河傳說movie中, Dyna/飛鳥被確認穿越左去M78嘅世界! 力敵Belial!!

當然唔夠打!!

而係黎梗嘅"Ultraman Saga"中, Dyna會再穿越到其他世界, 其中一個會係自己嘅"故鄉"---有Super GUTS嘅世界!! (that’s why題目叫"歡迎回來"!)
Zero嘅新變身!!

十五年啦...

Dyna終於重臨地球!!

VS Hyper Zetton!!

差梗隻Ultra act Cosmos! 快啲打尖出啦!!

後記: 今次嘅Dyna, 不失為一隻好物! 可動雖然未能好似Mirror Knight咁高, 但造型方面一啲都唔輸蝕!! 一眾Dyna Fans, 放心入手!!
另外, 唔該Bandai快啲出Tiga Version 2啦!! 原本都仲接受到, 但一擺隻Dyna埋去就好似兩個唔同系列咁!!
下次嘅Ultra act分享要到5月先再有! Ultra act Zoffy!! 敬請期待!
至於下回預告, 應該會係下星期嘅Ultraman Saga相關產品!!
最後, 送多幅俾大家:
羽次郎, 你重左咁多嘅!!??

Thx for watching!!
我諗我會買ACE 既...童年回憶嘛...
anakin兄今次都貼好多相...
不過真係又詳細,又正斗:71:

一直都覺得平成三子帝拿好怪....唔知係外型問題定上色似大陸某d學校= =
但為左比迪加佳亞有返個朋友都係要買嫁la

ps:換完肩甲...個甲彎咁起既= =

ps:三子果套電影既三隻怪獸係邊買嫁@@?
好有心機哦:71:看出對超人的愛~
下個星期先有得玩....
回復 3# pcwolf
小弟雖然係90後, 但童年回憶係Taro!! 到時六兄弟要齊人!!
回復 5# 詠瑜
PS1: 可動範圍大啲嘛!
PS2:
師兄指依3隻?
回復 4# F.S.飛煞
回復 6# zero2443
Thx for supporting!!
黎梗嘅Zoffy應該都多相!! 到時都請多多支持!!:77:
回復 7# 怪物et
價錢值番哂!!:43:

十卜正帖~~~~
ps. 亞古魯重有易易x貨喎..:he:
Thanks 樓主精彩report.
小弟今年才開始買ultra act系列,當中與樓主report中毒性有莫大關係。
見到tiga出場個度笑左,個樣好冏
呢d post 特別好睇!!有誠意
好的分享~~~~THX~~~~:73:
你屋企有樓梯咁大GE~~~~~:handshake: