Toysdaily 玩具日報

查看: 8461|回復: 19

救命!我舊電壞了!!

:no:點解呀!!

:sad:我部psp新買的.
今天叉住電來玩mh2.
點知都無電.
跟著開不了機:cool:

可能壞的東西有3樣....:ice:
1)萬能插鬚(因是兩腳火牛)
2)火牛壞了
3)psp電

請問火牛或電幾錢.....:die:好窮啊.....越窮越見鬼.......

不會是機壞了.因和朋友交換了電就開到.算是不幸中之大幸:o
有保養的吧...
好像是萬能插鬚壞了:love:
壞最平個樣....
仲有小小運仔.:)
邊有噤容易壞,放心la

我部都玩左2年了,都無壞過
我部機一出就買~ 舊電都係1月先出事~~

放心喎~ 部psp冇噤易壞ge~~ ;)
:shy:得到各位大佬關心真高興.
証實是萬能鬚壞了.
好彩好彩.

不過我的朋友分了兩派.
一說可叉住電開機玩.
另一說不能叉住電玩,會好易打柴:Q

有時長期戰鬥應該點?
變樣真??
原文章由 原罪 於 19-3-2007 03:21 發表
証實是萬能鬚壞了.
好彩好彩.

不過我的朋友分了兩派.
一說可叉住電開機玩.

有時長期戰鬥應該點?
變樣真??

我自己日日都係义住電玩ga.........
我部PSP 咁樣玩左2年~~其實最多未死電......
買過粒原裝電都唔係好貴2-3年到一舊其實义唔多~~~
當然係叉住嚟玩啦...

就算插住火牛...都唔好攞粒電出嚟...

萬一條電線甩咗、停電...點算?...

尤其係當你玩緊MHP果陣...啱啱割到粒紅玉果陣突然火牛甩咗...到時就真係插大脾...

話晒有粒電响樹...無電部機都係進入Sleep mode...只要唔好攞粒電出嚟...插翻火牛...就可以開翻部機繼續...

仲有就係...依家粒電都好平吖...買少隻Figure都翻嚟啦...

小櫻上
原文章由 原罪 於 19-3-2007 03:21 發表
証實是萬能鬚壞了.
好彩好彩.

不過我的朋友分了兩派.
一說可叉住電開機玩.

有時長期戰鬥應該點?
變樣真??

叉住玩~ 我好似未試過拎過舊電出黎..... :shy:

最多未換電~~ 又唔係貴~ 加上$ony舊電唔易打柴喎~~ ^^
叉住嚟玩? the battery will die a lot sooner!!!
原文章由 豪鬼 於 19-3-2007 11:25 AM 發表
叉住嚟玩? the battery will die a lot sooner!!!

咁...究竟舊電緊要...定係玩玩下甩咗個火牛無電死Save重要呢?

PSP用嘅電...係鋰電(Li-ion)來的...無記憶效應...叉住嚟玩基本上問題不大...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 19-3-2007 11:37 AM 發表

咁...究竟舊電緊要...定係玩玩下甩咗個火牛無電死Save重要呢?

PSP用嘅電...係鋰電(Li-ion)來的...無記憶效應...叉住嚟玩基本上問題不大...

小櫻上

haha.... then that's your choice lor......

i have been using notebook for years..... most recent ones are using li-ion battery, so what? die a lot sooner if u keep connecting the battery when playing...... if u already have a DC supply, why insert the battery??
原文章由 豪鬼 於 19-3-2007 01:22 PM 發表

haha.... then that's your choice lor......

i have been using notebook for years..... most recent ones are using li-ion battery, so what? die a lot sooner if u keep connecting the battery whe ...

Notebook通常係用NiMA電...有記憶效應...所以係會叉爆...小櫻部Notebook都係咁...

小櫻並唔係嗱閣下嘈...叉住嚟玩嘅原因...小櫻之前嘅reply已經講過...係因為如果無粒電响部機裡頭嘅話...萬一DC supply斷電...部機就會即刻熄機...有粒電响樹...起碼可以有個UPS作用...

PSP粒電同Notebook粒電價錢差好遠...就算真係叉爆咗...買過粒都唔係好肉赤姐...

小櫻只係想講...你辛苦玩到嘅save重要...定係果粒可以買過嘅電重要...

以上..

小櫻上
不如咁講.
叉住玩.
係唔係對部機無害.有事都係舊電???

咁舊電請問幾錢?
原文章由 小櫻 於 19-3-2007 02:00 PM 發表

Notebook通常係用NiMA電...有記憶效應...所以係會叉爆...小櫻部Notebook都係咁...

小櫻並唔係嗱閣下嘈...叉住嚟玩嘅原因...小櫻之前嘅reply已經講過...係因為如果無粒電响部 ...

sorry honey, most branded notebooks (I am using sony ones for few year) are using Li-ion and dont have any memory effect.........:ar:

[ 本文章最後由 豪鬼 於 19-3-2007 03:27 PM 編輯 ]