Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] hehemimi的玩具櫃(2018年3月20日更新p.117-二,三月入手 - Part 2)

hehemimi 發表於 28-11-2015 11:33 PM
又黎十一月下旬更新...

首先講有乜新訂..除左一般玩具外..也有訂龍珠咭商品...

除了價錢以外,黑翼正啊!

(ps: 公司呢幾個星期仲有單嘢搞緊,週五冇咁早收工,返到HK都九十點了,來不了吃飯。。。順利的話,一月下半應該搞掂,到時有飯局預埋我。)
gazza1211 發表於 15-12-2015 11:54 PM〉除了價錢以外,黑翼正啊!
(ps: 公司呢幾個星期仲有單野搞緊,週五冇咁早收工,返到HK都九十點 ...

我自己都因為臨時有事沒出席晚飯飯局...下次再約吧...
順手講十二月上中旬入左乜...部份如下:

依個月上中旬無乜訂野..但因為近來多左師兄因無位平放玩具...仲洗多左..

另外入左d龍珠有關既咭...

月頭入First合金金毛獅王, 評價如下:
1.部份關節超鬆
2.手部件與連接位大小不夾
3.火炎劍難拆開安裝上手做出握劍姿勢
4.肩部.獅頭比例太小失氣勢

天使與龍的輪舞ROBOT魂焰龍號
評:做形上色俱佳,配件亦多,可換件變形飛行形態,但由於本身翼及其他件連接..關節活動能力減低

新入既車仔有依d...由於空間有限..唯有精選..但由於tomy兩款較難找...要求教三木兄...在此鳴謝..

入左梳乎蛋/蛋黃哥(Gudetama), 下方可以與玩家亙動及發出唔同叫聲...

近入書刊有依d…

因為有去toysoul..
所以入左 ES GOKIN GETTER ROBOT REPAINT VER
評:除左做型個人認為比metal box系列稍遜..但各方面都係非常優秀性價比高既玩具...

HLPRO ZMazinger
有黑,藍手腳兩隻, 表面電鍍處理同配件qc,活動能力,關節鬆緊,數量同合金魂相若,亦具現代感..但定價與合金魂萬能俠系初出時貴,下顎噴琉酸位較突出同鼻做形有要改善地方...另外頭上機與頭部連接位有不夾地方,連接困難,不過由於同類產品較少,亦一入試之..

Megahouse SugoLegerd 高智能運輸車
評:細緻位有,配件齊..不過略貴同部份夾口位較弱

舊物分享有Takara Combat Armor Dougram 太陽之牙 Diecast..我自己有兩種比例1/48 and 1/72 ..

宇宙騎士基地藍地球號

Merry Christmas. :52:

多謝6j兄探訪..由於聖誕期間我去左旅行所以無即時回, 我都祝您新年快樂,入到更多心頭好.\(^0^)  發表於 3-1-2016 11:34 AM
mimi兄聖誕快樂!:77:
嘩嘩嘩!宇宙騎士基地藍地球號好少見,我喺呢度第一次見咋!:@

三木兄..依隻popy可能係某d師兄眼中唔係罕見..但市面真係比較少見(尤其是無爛整件)..我自己果盒都唔齊件,不過損傷叫做少罷了(據說三  發表於 3-1-2016 11:41 AM

聖誕新年去左京都大阪走一轉...感受一下當地節日氣氛...遲d再貼相..至於之前話貼toysoul所影既相因為出面已有大量圖片資料所以不再介紹...

電話繩系列…

jumpshop產品....

NARUTO/永井豪有關產品…

入手書刊…

京阪行玩具入手...由於想買既popy無特別平...只係入左暗黑擎天柱(黑文),fow運輸機,shf帝拿都係之前漏入又炒到上天既...至於M2,K7係由於搵唔到…所以見平少少入番…

有關當地玩具資料相同埋景色相在下列連結
京阪行 (Part 1 - 玩具)

https://www.facebook.com/mimi.hehe.52/media_set?set=a.906780659438853.1073741884.100003207819165&type=3¬if_t=like

京阪行 (Part 2 - 隨景)

https://www.facebook.com/mimi.hehe.52/media_set?set=a.906864329430486.1073741885.100003207819165&type=3&pnref=story

還入到V型基地~~~勁

都係幸運見到…岩岩留意到又冇太多人爭…  發表於 21-1-2016 11:09 AM

多謝各位師兄探訪...回顧舊年消費..原本諗住會慳番d..結果又係追舊野所以又洗多左...
總括比較2015年同2014年我在玩具上消費..()括孤內為2015年-兌換為港幣

01月: 4669 (26610.4)
02月: 4910 (12362.7)
03月: 9244.8 (5643.1)
04月: 7100.4 (8469)
05月: 6983.9 (5301)
06月: 8596.4 (3959)
07月: 7303.9 (14629)
08月: 8176.2 (10009)
09月: 20596.8 (23058)
10月: 15092 (7534)
11月: 10765 (7619)
12月: 14491.8 (14667.8)
合共: 117930.2 (139862)

回顧2015年個人首選新出玩具..
1. MetaSaga 凶鳥(除左關節稍鬆,,性價比頗高)
2. shf電腦奇俠/車 系列(少同類產品, 值得一入)
3. Evolution Toy鐵金剛(機關多,多配件)
4. Metal Build 黑迷惘天(做型優價廉,性價比高)
5. 千值魔龍騎士(未算完美但有誠意,亦首次產品化)
6. SHF龍珠比古洛/悟空覺醒版(叫價尚算合理而叫座既產品)
7. gx34R Gunbuster (Gunbuster Metal ver)/UltraAct 佐菲 (使同好可以低價入手怨念之物)
8. ES 三一 Repaint版(性價比極高)
9. ES 高狄安(既可合體,活動性不減,眼有燈又多配件既傑作)
10.誠造社sdf-1 (雖然屬土砲..但好玩度極高)

由於近日較懶..所以好多玩具未開盒玩..遲d補番..

一月上中旬訂左依d..千值萬國戰神,shf杜拉格斯,鐵甲人, hellokitty萬能俠等...

一月上中旬入左依d...shf甲虫號,卡卡西,,ET哥頓等.另外小弟開始選入部份心儀既瑭膠,雖然係復刻,但帶有昭和既味道,可以緬懷一下..

龍珠wcf系列係新入坑...可令人萬劫不復

龍珠復刻版終於得閒去囉...我既儲咭之路係咪又要再始動呢..
每次入黎都有好多驚喜,咪咪兄玩具收藏更上一層樓啊!{:1_221:}

Tolete兄您都有唔少改變..我想這是玩具人都會遇到既心路歷程  發表於 16-1-2016 08:31 PM

因為天寒地凍..留係屋企時間多左...補番之前入左未影既玩具給大家..:64:

各位可到以下連結睇相:
https://www.facebook.com/mimi.hehe.52/media_set?set=a.917164545067131.1073741888.100003207819165&type=3&pnref=story

Evolution Toy 太空小五義哥頓..

鐵甲萬能俠大戰地下帝國..

微星小超人POLICE KEEPER

一月下旬入手有這些..ES真三一, EVA頭, SHF四代火影,超合金My Melody等。。。

書刊有這些..一月開始出日版全彩龍珠少年篇同埋超史集...

ES 真三一. 一號

超合金My Melody

hehemimi 發表於 1-2-2016 11:43 AM
一月下旬入手有這些..ES真三一, EVA頭, SHF四代火影,超合金My Melody等。。。

真羨慕mimi兄有無限既地方擺放收藏品............:handshake:

邊樹係...文爺有無限金錢入貨先勁..XD  發表於 3-2-2016 09:42 AM

二月上旬入左以下...
jojo神父,ET 電腦戰士,後追番WCF龍珠人造人16,17,18號..至於幪面超人百變電子車因為減價到580所以入埋...

新入細車...同期重有京商MCLAREN同埋頭文字D系列,,不過唔係部部中所以無入..

書刊因為見日本重有GOODS in BOOK..所以再入..內容的確好正...

Evolution Toy 電腦戰士 (Laserion/LaserBattleGear)

同場加上真.三一

另外..我屋企用緊既玩具柜又做緊減價啦..各位有興趣不妨留意下...

農曆新年到..在此祝大家心想事成,身心康泰,恭喜,恭喜!

新年快樂!今年繼續買多d!
個電腦戰士好似幾有趣.
Gundam6j 發表於 8-2-2016 01:33 PM
新年快樂!今年繼續買多d!
個電腦戰士好似幾有趣.

謝6j 兄探訪...我也祝您新一年買入更多心頭好..:p
電腦戰士用料一般,多小問題同訂價偏貴..不過因少產品出先至入手..:(
mimi bro good in book 有冇講其他昭和拉打角色啊?:D

主要係昭和七子(由一號到強人)...另外有主要怪人資料集,海報,紀念咭,插畫等  發表於 11-2-2016 04:00 PM