Toysdaily 玩具日報

查看: 27155|回復: 66

[個人收藏] 80年代至現代的忍者龜 Figure (Update 廿多幅圖 0n 7 Feb 12)

我聽倒忍者龜個名應該係中2左右,而接觸就係同同學一齊去打街機,唔知點解果時我已好鍾意呢4隻龜,而睇埋電影後,我就更鍾意呢4隻龜,縱使好多人都唔鐘意,不過果陣0既我並無儲Figure 0既習慣,甚至當年卡通都無睇,但後來我知道呢幾隻忍者龜原來係被我地HK人鄒文懷先生獨俱慧眼投資拍成電影,賺左西人唔少錢,為港增光!

而以下呢段幾Copy維基百科比大家睇,比大家了解下忍者龜0既起源: "忍者龜源自幻影工作室(Mirage Studio)在1984年發行的美國漫畫, 漫畫《忍者龜》是美國一個著名的漫畫,其由基雲依斯曼(Kevin Eastman)及彼德·拉特(Peter Laird)始於1984年開始創作,並由幻象工作室Mirage Studios)出版。而台灣曾在1990年間取得授權,由多樂坊(TOTAL FUN)文化事業有限公司發行過中文版漫畫。
忍者龜的英文名「Teenage Mutant Ninja Turtles」直譯為是「少年變種忍者龜」,因為它們原本為寵物龜,後被遺棄便被沖到下水道,並受到核電廠輻射的影響而產生異變成為人形。這四隻忍者龜的命名分別為「李奧納多」(LEONARDO)、「拉斐爾(RAPHAEL)」、「創納當(DONATELLO)」和「米開朗基羅(MICHELANGELO)」,都是文藝復興時期的著名藝術家名稱。他們在異變成人之後,由於得到一位同樣受到輻射污染的老鼠傳授東方武術,使他們習得一身好武功,並藉此在紐約市內除暴安良。而在平時,他們則躲在下水道。披薩是他們最愛吃的食物。"

1987年忍者龜開始有TV動畫,我地就由1988年Playmate最早期出0既忍者龜睇起,呢D我買左但係唔捨得拆
首先係冷靜0既李奧(香港TVB譯名)

之後係衝動0既韋夫(香港TVB譯名)

再0黎係鬼馬0既米高(香港TVB譯名)

最後係聰明0既亞當(香港TVB譯名)

當然仲有教導佢地0既師傅史必拿(香港TVB譯名)

佢地0既紅顏知已希寶(香港TVB譯名)但呢隻唔係希寶第1 version 0既Figure

忍者龜死敵沙達(香港TVB譯名)但呢隻都唔係第1 version 0既Figure

沙達0既手下大腳八

呢set係1998年再版,張彩咭唔同,但隻李奧,韋夫,米高,亞當Figure係一樣

呢個外型0既希寶係Version 1 0既外型,但咭係再版0既

呢隻鍾卓斯(香港TVB譯名)我買唔倒第一版咭,佢亦算係忍者龜主要角色

嚮深水埗買左4隻吋零兩吋0既細龜,造型同88年Style一樣

之後就出過好多唔同玩法及款式0既忍者龜,呢set 仲係crossover Star Trek,呢張圖嚮網道借用比大家睇下個Packaging

我自已之前有幸買番套無Packing,認唔認得佢地扮邊個?

呢4隻巨型忍者龜好大隻,睇前面D Figure 0既比例你就知佢地幾大隻,仲可變普通龜,我放左嚮廳對住門口擺左接廿十年,到依家都仲幫我睇緊門口,仍然好鍾意佢地

呢4隻正常Size 0既變形忍者龜外型大致上同上圖4隻大龜差不多,不過佢地"失"頭少左個轉動關節,但就有4個唔同表情,但呢個較後期小小0既Figure已經同最早期Style有D分別,頭部細左D,腳長左D,整體無最早期0甘cute

變完普通龜就係0甘樣,大果4隻都一樣,我當年好鐘意呢個Function

呢4隻忍者龜0既Function我自已覺得係經典,佢地玩0羊?就係打跟斗,有前空翻,後空翻及側空翻

再0黎係忍者龜Robot,有4隻迷你忍者龜做駕駛員

4位忍者龜駕駛員準備就緒

起動!!!

呢4隻係彈弓龜,手腳關節加入左彈弓,你擘到佢幾開佢都自動彈番埋,呢D都係Playmate 8,9十年代較尾期0既產品,之後停左一段時間無再出Figure

1990年香港因有忍者龜電影出0既電影中文版,故事同第一集電影一樣

之後就到我最鍾意0既忍者龜系列,電影版忍者龜Figure,因真係做得好神似,當年由Beyond4子配音

呢Set係電影第3集造型,面罩可除可戴

面罩口部個窿可對番入面個龜嘴

電影版譯名叫帥利安

電影版譯名叫拉斐爾

電影版譯名叫樂米高

電影版譯名叫創立當

電影版老鼠師傅,呢個款同display出0黎果隻唔同在呢隻有植毛

第3集電影版譯名叫韓愛寶

電影版0既蛋散兵大腳八

佢地架龜甲戰車,果4粒忍者龜頭飛彈好過癮 (新圖)

架戰車仲可變番隻龜 (新圖)

約1994年左右,曾經出現過呢批超級忍者龜造型
超級忍者龜李奧

超級忍者龜韋夫

超級忍者龜米高

超級忍者龜亞當

1996年日本制作忍者龜OVA,產品亦應運而生,而呢4款就係日本OVA造型0既忍者龜Figure,佢0既特點係可以由一般忍者龜變成超級忍者龜 (新圖)

超級變形李奧 (新圖)

超級變形韋夫 (新圖)

超級變形亞當 (新圖)

超級變形米高 (新圖)

之後再出4款盔甲強化型變身忍者龜

普通忍者龜型態

超級忍者龜型態

4套盔甲原型

盔甲超級李奧

盔甲超級韋夫

盔甲超級米高

盔甲超級亞當

1997年,傳統忍者龜Style Figure暫時完結,重新設定左新忍者龜造型,但唔係卡通,名為Ninja Turtles: The Next Mutation真人版TV show上演,但可能唔太受歡迎,呢系列Figure連e-bay都好少

呢set0野最特別係除左繼續有老鼠師傅外,仲有隻女忍者龜Venus維納斯

Ninja Turtles: The Next Mutation真人版TV show劇中造型

有其他不同玩法0既系列,以下呢set係玩隱藏,咭背有與裝配到身上配件0既相同花紋咭紙,將忍者龜裝上配件後企嚮咭紙前,忍者龜就局部隱身
局部隱身0既李奧

局部隱身0既韋夫

局部隱身0既米高

局部隱身0既亞當

局部隱身0既維納斯

仲有DX版,都係玩隱身,但呢次係全隻隱身,唔係局部隱身,佢有塊布0既花紋同背後張咭紙花紋一樣,達到完全隱身

敵人亦有完全隱身玩法

呢系列我諗因唔受歡迎,款式應唔算好多就完結,香港亦無行貨賣過,所以呢隻女忍者都唔知係0米重要角色

之後2003年再重整其鼓0既忍者龜再作戰(TVB譯名)動畫,香港TVB亦有播映,而且早期0既Figure亦有行貨,係我買得最多角色0既忍者龜系列,0甘0岩是年我轉到工作0既公司就嚮彩星大樓,大堂仲有4隻銅制好大隻0既忍者龜,我估比例係1:1

4隻忍者龜新造型比起87年時更有時代感

隊長李奧

魯莽韋夫

笑匠米高

智慧亞當

師傅史必拿

呢係列個包裝Design好正!!

呢4隻係有古靈精怪盔甲0既忍者龜,盔甲可脫下變回最原樣0既忍者龜,而且關節仲比最Original果4隻更多

動畫中出過佢地童年造型,Playmate當然唔放過出Figure 0既機會

4隻一Pack過

再0黎仲有踩滑板車0既李奧

踩Roller 0既韋夫

踩滑板0既米高

最後仲有踩單車0既亞當

大合照,呢set自已覺得好正

仲有中世紀圓桌武士裝忍者龜Boxset

打開清楚D睇

仲有呢個系列忍者龜其他交通工具
李奧用0既電單車

韋夫用0既直升機

亞當用0既跑車

米高用0既潛水艇(呢隻貪平買左日版)

大家一齊用0既龜甲戰車 (新圖)

呢個係忍者龜坑渠底基地 (新圖)

盒背詳細講出Function (新圖)

自已有Display出0黎0既有呢D,上面前排係電影忍者龜,後牌左面係肩及兩大脾內側關節加上彈弓0既忍者龜,後牌右面係舊忍者龜同下格新忍者龜之間推出0既新造型忍者龜,造型較特別,而最特別應該係佢有女忍者龜,而下格係早7,8年前TVB做過0既忍者龜再作戰,呢套當時我有睇,我覺得好好睇,所以HK有Figure即刻去買

去到睇6季,4隻忍者龜連同史必拿師傅意外地去到未來,仲遇倒希寶同鍾卓斯0既後人,身上0既裝束係用0黎幫助佢地適應未來環境帶來0既不適,呢Set Figure武器都有透明部份,而我買大陸DVD都睇唔晒,只睇左廿幾集,我覺得好睇

未來0既李奧

未來0既韋夫

未來0既米高

未來0既亞當

未來0既史必拿師傅 (新圖)

而嚮未來,4隻忍者龜比壞人偷左佢地0既DNA去複制左4壞龜出0黎,可惜搵唔倒途徑睇晒,唔知佢地結局,但呢4隻Figure我超鍾意,唔捨得拆
黑暗李奧 (新圖)

黑暗韋夫 (新圖)

黑暗米高 (新圖)

黑暗亞當 (新圖)

未來忍者龜大合照,呢次忍者龜造型上頭比較細,企得比較直,較似人型

梗要加埋史必拿師傅

佢就係希寶同鍾卓斯0既後人,亦係呢季忍者龜Fast Forward 0既人類男主角

呢4隻忍者龜基本上唔點郁得,只要你鍊佢地雙腳,右手就向上轉去羅背面D武器,而因右手中間及武器尾端有磁石,只要你唔再用力鍊佢地雙腳,隻右手立刻垂番低,而垂低呢個力度會將背面0既武器拋出,玩法幾得意 (新圖)

未來世界亦有龜甲戰車 (新圖)

前部份及尾部可打開,可睇倒4隻忍者龜坐晒入去 (新圖)

呢架係龜甲飛船,同TV個樣唔係好同,TV裡面隻飛船外型較似海龜 (新圖)

佢打開晒又D似一個迷你基地,前面可坐兩龜 (新圖)

最精彩係龜甲戰車同龜甲飛船事以玩結合,結合後非常大架 (新圖)

再0黎就睇下由香港電腦動畫公司制作, 2007年上映0既忍者龜電腦動畫大電影,造型上更似人型

電影版包裝就係0甘

電影版0既Figure比較以往大隻

頭盔戴上後,頭盔上眼部0既窿望倒入面隻龜眼,D位對得幾準

電影中最正常型態!

呢道係4個Boxset每一隻忍者龜加一個敵人1 Boxset

電影中忍者龜0既戰車

前面坐兩隻忍者龜

後面坐兩隻忍者龜

共坐4隻

車頂大龜頭可比米高戴上,重現電影中0既一幕

包裝係0甘樣 (新圖)

背面介紹玩法 (新圖)

最震撼就算係呢4隻Jumbo size 0既忍者龜大Figure(約12"-13"高)!!可動度OK,又可發聲,4隻企晒出0黎真係夠晒氣勢!
Jumbo版李奧

Jumbo版韋夫

Jumbo版米高

Jumbo版亞當

一按心口除左會發聲外,仲會同時張開口,配合發聲效果,做倒呢個效果D有驚喜!!

電影系列仲有出迷你版忍者龜

再有D電影版Q版忍者龜

仲有特種部隊裝束0既忍者龜

跟著有NECA呢套係最好玩0既忍者龜系列,擺Pose一流

佢係用最原本漫畫造型,當時4隻忍者龜都係紅色眼罩

但我都係鐘意4色眼罩,所以自己油番

上年見有set 0甘0既忍者龜,覺得幾得意,價錢又合理就買左

其實仲有一D忍者龜其他角色Figure同有D無影相0既車,船,飛機,基地之類未影或無介紹,不過呢次都介紹得好長,可能好多朋友都無0羊心機睇晒,而如果以真正收集忍者龜Figure0既人0黎講,我呢道D收藏並唔算好多,不過以香港無0羊賣忍者龜產品0黎講,我都只能在合理價而揀自已鐘意0既款盡量收集,而寫呢個post係希望同小數鐘意忍者龜0既朋友分享下或交流下,或許有D一向無留意忍者龜0既朋友完睇完會加入鍾意忍者龜行列,講左0甘多,有機會再傾過, Ha Ha.........
頭像被屏蔽
Neck 有冇關節斷爛的情況? 我一開盒就有啦,
諗住自己上油,結果變成垃圾……
現在想買多盒………
當年部4人街機超正!!記得係最右手邊個制斜左上去吳夠高會好快死!!所以成日都係三打為主!!打根斗果隻我都有呀但每次打完都企吳番仆喺度:63:

睇番真係好有回憶:43:
真係好正,小弟以前都好鍾意佢地:handshake:
不過真係依家先知有超級忍者龜:(
頭像被屏蔽
我希望 shf 或 play arts 出啦! Figma 都好,
忍者龜真係陪伴唔少人成長.

其實忍者龜係向唔少嘅漫畫致敬, 尤其Daredevil.

Foot Soldier - Hand Ninja
Splinter (木刺) - Stick (木棍)

同埋將忍者龜變形嘅放射液體係同將Daredevil 得超能力嘅同一罐.
曾經有過第一代, 不過而家唔知去曬邊lu~~
回憶的post~ 支持!:71:
強!!! 大開眼界!
回復 5# 劉波
Neca果幾隻D關節無事,仲好好扭下,
佢一定係最好玩0既忍者龜系列,
鍾意玩高可動性Figure必入:71:
最後個set忍隻龜造型好有趣!

03年果set我都有入過,當年咁岩見到特價,仲入埋佢地個垃圾桶基地:61:
回復 14# 法蘭克
03年果Set後期好平,當年吉吉最平$20隻,
我依家影相03年系列有package果D就係因好平,
買多隻儲Pack:34: