Toysdaily 玩具日報

查看: 23750|回復: 37

[分享討論] 其實呢度有幾多位師兄有幫聖衣神話上coating以防止氧化甩色?

其實呢度有幾多位師兄有幫聖衣神話上coating以防止氧化甩色?
有幾多位師兄的神話又真係就咁放係櫃度都氧化甩色了?
因為儲了神話EX, 的確好靚, 又唔想佢地會有氧化的一日, 記得之前見過有師兄post, 將EX獅子噴晒光油, 但我又未噴過油, 唔係好識同埋唔知用邊D油好(驚連電鍍色都整衰埋),
所以想係度問下大家, 其實係咪真係好易氧化? 同埋真係要噴的話用咩油噴...
THX 大家
我試過用隻大系試噴,d膠件熔左:oh:
我好驚整錯會心痛
所以都冇整到
我用模型油coating噴
要有技巧D咁薄噴幾層
一次噴太厚膠件有機會熔電鍍
clear coating is a good idea but there is a risk of melting the metallic coating.
The metallic coating is very vulnerable to solvent like alcohol and thinner. Since the Mr color clear coating is just a spray form of Mr. Color clear paint, the thinner will still melt the metallic paint. A little bit more may already melt the paint, I would not try it.
咁大鑊, 好彩問左先0者...我又無咩技術, 都係諗清楚先好落手, 話晒而家D神話EX個價錢真係...
回復 6# kyostanley

正所謂“一動,不如一靜".....:78::oh:
無高手相助最好咪亂搞……
咁大鑊, 好彩問左先0者...我又無咩技術, 都係諗清楚先好落手, 話晒而家D神話EX個價錢真係...
kyostanley 發表於 4-1-2012 01:32 PM

其實唔噴都得,如果你唔係成日拎出黎玩...
淨係放係display櫃到既話...
應該冇乜問題,係防潮方面做好D...
咁就OK...
其實唔噴都得,如果你唔係成日拎出黎玩...
淨係放係display櫃到既話...
應該冇乜問題,係防潮方面做好 ...
小堅 發表於 4-1-2012 01:57 PM

玩時戴手套都得,我舊果d都係咁玩都無事
我隻隻都有噴 coating... 只噴膠件... 距離大約一米, 乾燥天氣噴... 來回噴幾次... 唔好貪心一次噴好多... 我噴左幾十隻都無事....

如果你驚, 咪用 "聖衣星座個坐" 試噴...

試過就知... 根本冇難度
玩時戴手套都得,我舊果d都係咁玩都無事
yugi 發表於 4-1-2012 01:58 PM

好辦法???
但係D手套邊到有得買???
我試過用隻大系試噴,d膠件熔左
yugi 發表於 4-1-2012 12:24

你可能一下子噴得太多鳥:(
我d神話都係噴左光油喇!家下件最終天馬座初版咪乜事都無!:no:
好辦法???
但係D手套邊到有得買???
小堅 發表於 4-1-2012 02:04 PM

一般藥房都有,你問佢有無白色綿手套,幾蚊就有一對