Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 其實呢度有幾多位師兄有幫聖衣神話上coating以防止氧化甩色?

一般藥房都有,你問佢有無白色綿手套,幾蚊就有一對
yugi 發表於 4-1-2012 02:17 PM

THX,有時間去睇下先...
:71:
回復 14# 狂四郎

見到你呢隻星矢,就令我諗起我0個隻,畀細佬整跌左落地,一隻腳齊口斷左,無得頂…所以……佢係我唯一一隻display 星座形態既神話……

呀,我想講,d銀色係已經氧化晒,就以舊星矢為例,10年6月出品(我記得係6 月係因為我當做自己的生日禮物),而家已經灰灰黑黑…

斷腳你睇下可唔可以藏銅支,我隻天貴星都係畀個仔拍爛左都係咁搞番掂!:ice:

至於舊青銅家下都無乜點!不過我過個仔都係個時出世所以先買多隻:DD
怕, 唔敢大攪......................
回復 18# 狂四郎

扮漫畫版?﹗
不過d銅柱(?)點搞?我完全係門外漢。
我隻隻都有噴 coating... 只噴膠件... 距離大約一米, 乾燥天氣噴... 來回噴幾次... 唔好貪心一次噴好多...  ...
如果你驚, 咪用 "聖衣星座個坐" 試噴...

試過就知... 根本冇難度
coolkiller 發表於 4-1-2012 02:01 PM

鐵件唔駛噴? 請問用咩油 ?   噴個座的確係好提議
回復  狂四郎

扮漫畫版?﹗
多其 發表於 4-1-2012 14:41

係阿仔出世特別版!因買完第一件那晚老婆作動!所以之後買多件畀個仔!用左戰損版對手。
至於藏銅支首先要鑽1mm深4mm左右度喇
回復  狂四郎

扮漫畫版?﹗
多其 發表於 4-1-2012 02:41 PM

模型鋪應該有得賣...
回復 2# yugi

哈?:@
咁大祸?:@
kyostanley 發表於 4-1-2012 02:56 PM

用咩油, 番屋企覆你... 我只噴膠件, 因為膠件個電鍍處理比較易甩... 有玩過大系就知... 金屬件都可以噴, 只係本人懶 同金屬件冇咁易氧化 (銀色除外)
其實有色個D已經有一層透明油,你驚係星矢美C狄個類全白啫...

我上過星矢,慢慢上就OK,其他個D就太懶冇攪.....
其實我都想上埋其他,但太多真係好難攪......
kyostanley 發表於 4-1-2012 02:56 PM

我用 Mr.Hobby 隻 B-513 光澤.... 唔好買錯啞色....

唖色用係戰損版都唔錯架!:DD
驚噴油會出事既, 就用雙星WAX水啦, 之前有巴打介紹過, 好易用
噴will die,唔噴 also die