Toysdaily 玩具日報

查看: 14978|回復: 30

想問下FPJ衝鋒派

最近想入手fansproject套衝鋒派,做左d research
但好似越睇越唔對路,好多都指出有唔少問題
例如關節過緊過鬆,有d唔受力位,同埋有d位好易爛(黃車車蓋)等等,同網上論壇d人講既好唔同

尤其頭先見到有人share呢段片
https:// www. youtube. com/watch?v=0L4y3LtrRKk

想問下有買既人睇完覺得點?

基本上手同腳車仔就變過幾次都無問題無爛,但主體就變過一次,就無變過,太複雜,關節適中
最近想入手fansproject套衝鋒派,做左d research
例如關節過緊 ...
noah1 發表於 11/6/2014 08:25 PM

敢問有咩問題呢?? {:1_215:}
敢問有咩問題呢??
可變戰士 發表於 11-6-2014 09:19 PM

例如關節過緊過鬆,有d唔受力位,同埋有d位好易爛(黃車車蓋)等等,同網上論壇d人講既好唔同

尤其頭先見到有人share呢段片
https:// www. youtube. com/watch?v=0L4y3LtrRKk

想問下有買既人睇完覺得點?.
noah1 發表於 11-6-2014 08:25 PM

基本上都係上面及片中提到過果d,呢兩日睇左幾個reviewer既片,都有指出相近既評語,你上youtube search下"fansproject intimidator"或"fansproject diesel" d片黎睇下就會更清楚
變形系統真係好正~{:1_221:}
係大合體對腳怪怪地~
基本上都係上面及片中提到過果d,呢兩日睇左幾個reviewer既片,都有指出相近既評語,你上youtube sea ...
noah1 發表於 11/6/2014 09:31 PM

唔使睇喇! 自己買隻嚟玩下咪知囉! {:1_220:}

關節算正常, 係變型太過複雜! 要花啲時間去玩!

變型+合體, 正廠都做唔到咁嘅質素! :love:

mp除咗4同10文哥, 文哥值得玩, 麥加登都玩過, 佢得過高, 但對腳氧化哂! 真係不知所謂! :angry:
唔使睇喇! 自己買隻嚟玩下咪知囉!

關節算正常, 係變型太過複雜! 要花啲時間 ...
可變戰士 發表於 11-6-2014 10:16 PM
話晒都2、3k,如果真係有不足,我寧願等其他廠出隻好d既或等下一水睇下會唔會改良番,好似MT綠Giant咁
好似手部難活動,因為肩位冇鎖扣,以及手肘會未必夠力拎起支合體鎗咁,呢d睇論壇冇聽人提過,但一睇片就表露無遺,所以做多少少research冇壞

我覺得正廠之所以做唔到或冇做到,唔係因為技術問題,而係因為佢地兩邊出每一款作品之間既間隔同售價既原因,但反而做得好既部份係正廠既真係可以玩同好玩,而第三方唔係間間既都做到呢點,甚至好似呢隻咁,聽到好多都係話合完體大概唔會想再分番體或變形,但明明變形設計上係有有趣既部份,有d可惜
話晒都2、3k,如果真係有不足,我寧願等其他廠出隻好d既或等下一水睇下會唔會改良番,好似MT綠Giant咁
好似 ...
noah1 發表於 11/6/2014 10:58 PM

反而做得好既部份係正廠既真係可以玩同好玩, 請問係邊款嘢呢??  我都想買嚟玩下! 到我請教返你? thanks!! :77:
反而做得好既部份係正廠既真係可以玩同好玩, 請問係邊款嘢呢??  我都想買嚟玩下! 到我請 ...
可變戰士 發表於 12-6-2014 01:07 AM

其實有唔少都唔錯,好似classic就有好多好野,電影系列每集亦有
幾隻出得唔錯既等等,論複雜程度有時可能未必及某幾間第三方咁複雜,但勝在變得流暢但又唔會過於簡陋,好似上年隻generations springer,好多人都大讚出得比當年fpj果隻好,唔係因為多年後外形靚左,最主要係因為比fpj果隻扭得順
其實以前既fpj既設計都唔係太複雜同時亦保有心思,好似過左咁多年既設計,d人都仲好中意套布公公補件,雖然冇呢隻車主咁多野變,但到今日鮮有人指出乜野缺點同仲有人認為係fpj出得最正既作品,其實就算近年既頭領系列都唔錯,變形有心思但又幾好玩,就算變多幾次都冇問題,係今次隻車主複雜得over左d,甚至有d唔似fpj一貫既做法姐
http://toysdaily.com/discuz/thread-219877-1-1.html
一個字正! 我冇諗過玩件玩具都需要咁多分析
其實有唔少都唔錯,好似classic就有好多好野,電影系列每集亦有
幾隻出得唔錯既等等,論複雜程度有時可能 ...
noah1 發表於 12-6-2014 05:37 AM

我覺得你最好唔好買,幫你慳錢呀!
幾隻出得唔錯既等等,論複雜程度有時可能 ...仲好中意套布公公補件,雖然冇呢隻車主咁多野變,但到今日鮮有人指出乜野缺點
noah1 發表於 12-6-2014 05:37 AM

布公公補件怎會沒缺點? 最低限度已經有裙甲鬆+背包砲管黏歪+要切削安史羅/背包卡榫才能穩固裝上背包吧!
一個字正! 我冇諗過玩件玩具都需要咁多分析
AK30 發表於 12-6-2014 11:12 AM

一般黎講我都覺得玩玩具係唔需要咁多分析諗咁多,不過買玩具就要啦,而家d定價隻隻都唔低,但係質素就參差不一,有時諗住簡簡單單豁出去,點知就買左隻唔掂既野番黎,買開心變左買傷心,所以而家都係會等人出下玩評再作決定
而且而家d玩具,尤其係tf第三方既,玩之前都真係要分析下,有d太多細微位你唔留意,隨時就損傷到件玩具:63:
布公公補件怎會沒缺點? 最低限度已經有裙甲鬆+背包砲管黏歪+要切削安史羅/背包卡榫才能穩固裝上背包吧!
手榴蛋包飯 發表於 12-6-2014 12:23 PM
叫做算少d嫁啦,而且背炮呢個問題好似初版時係冇,但到再版時d qc開始差,就出現左呢個問題
幾隻出得唔錯既等等,論複雜程度有時可能 ...
noah1 發表於 12/6/2014 05:37 AM

其實你都好有主見, 計算精確, 都唔需要去問人喇! :!