Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港漫討論區 ( 風雲l網頁遊戲 月賺8,000萬人仔 )

回復 161# BUSTERMACHINE

我係「欣賞佢既演出既劇之中既橋段」﹗好學術性架﹗yeah~
回港漫,其實本地都有呢d艷情野出過,都算係香港既奇葩﹗不過呢度都係唔多講喇。

還看天子8與鐵將如何吧﹗天子以為都係有頭威,之後我就無興趣追落去,真係唔知點解的。
回復  BUSTERMACHINE

我係「欣賞佢既演出既劇之中既橋段」﹗好學術性架﹗yeah~
回港漫,其實本地 ...
多其 發表於 9-1-2012 11:59

講真
鐵將我真係唔期待
我諗又係有頭威果隻

龍伯之前夠話畫返龍神啦
咪一樣冇哂聲氣........
回復 167# BUSTERMACHINE

唔係喎,龍神畫唔到係因為版權問題,佢已經有晒第一、二期既初稿,係充月 8上宇宙的,不過出唔到,停左咋…
回復  BUSTERMACHINE

唔係喎,龍神畫唔到係因為版權問題,佢已經有晒第一、二期既初稿,係充月 8 ...
多其 發表於 9-1-2012 12:48

但之前龍神玉記都出過架喎
唔通玉郎同福龍傾唔掂數??
可能係玉記夠「資格」同「文傳」(應該是吧?)傾野啦,所以先出到,我都有睇,不過睇到賊王打後,神中神之後就無睇了…
可能佢一間細公司唔夠力量傾啦,故唔可以出囉,又好似中華英雄,如果馬SIR要出,應該有一定既阻滯,因為版權有好幾個。
都係講返港漫啦....

我都有買開港漫既畫集
不過風雲因為冇買開第一本所以之後都冇買
但老劍,  ...
BUSTERMACHINE 發表於 9-1-2012 11:15 AM

銅人本野,老馮出果陣已經出左。

我覺得單睇畫,值的。我只係覺得神兵4的畫仲靚(或夾我口味),所以無入。

另一個原因係,若果叫鄺X強畫集,我反而會買;用福龍個名,我覺得唔係。
但之前龍神玉記都出過架喎
唔通玉郎同福龍傾唔掂數??
BUSTERMACHINE 發表於 9-1-2012 01:17 PM

可能係玉記夠「資格」同「文傳」(應該是吧?)傾野啦,所以先出到,我都有睇,不過睇到賊王打後,神中神之後 ...
多其 發表於 9-1-2012 01:43 PM

其實只係計過條數唔掂.....福龍點會拿唔到。

唔好似為福龍同玉記真係兩間公司,遲D鐵將就可能真係會係。

不過當年傾龍神時,書數已經唔係第一次出的,講緊有刀刀劍劍可以有四五萬書數。

而係講緊好彩二萬左右,咁又要俾版權,福龍又唔係一個「主筆」,咁無肉食咪唔出law。

以上無責任斷估,若你發現與事實相同,唔駛話我知。:x
都係講返港漫啦....

我都有買開港漫既畫集
不過風雲因為冇買開第一本所以之後都冇買
但老劍,  ...
BUSTERMACHINE 發表於 9-1-2012 11:15 AM

如果無天下d封面畫集, 可到呢度睇
5本有晒
http://www.89890.com/comic/4531/
风云制作秘笈
http://www.89890.com/comic/4789/1/
风云制作秘笈
聖鬥士JACK 發表於 9-1-2012 08:04 PM

我以為係以前英雄幫時期池上秘笈~~~~~~
有睇新著龍虎X前傳既大大
下輯前傳既主角已經定左係石屎龍啦!!

今次又唔知玩幾多年!!
可能係玉記夠「資格」同「文傳」(應該是吧?)傾野啦,所以先出到,我都有睇,不過睇到賊王打後,神中神之後 ...
多其 發表於 9-1-2012 01:43 PM
初代龍神版權不是文傳, 應是龍乘風的...
其實之後皇朝無再出新一輯, 大多數唔關版權事, 可能係同"福龍"的出現, 若做呢本書條數好難同皇朝"拆" 所以一路擱置...
而家輪到黃生唔俾阿龍寫了...因為版權都仲在皇朝手......
有睇新著龍虎X前傳既大大
下輯前傳既主角已經定左係石屎龍啦!!

今次又唔知玩幾多年!!
BUSTERMACHINE 發表於 10-1-2012 12:09 AM
淨係知道, 龍仔又要俾李姦興蹂躪了~~!!!
逆鍊金鐘罩好大機會出現...
淨係知道, 龍仔又要俾李姦興蹂躪了~~!!!
逆鍊金鐘罩好大機會出現...
香港人 發表於 10-1-2012 03:01 AM

仲以為有黑龍終有11關出現..............

不過黑龍做主角無咁悶..........
除咗天下紀念畫集1-5必入之外, 馬榮成創作畫集都好正架!
傲龍未展 發表於 7-1-2012 07:12 PM

我有頭兩本封面畫集。