Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Spider-Man 3:Spider-Man (Black Suit Version) with Sandman Diorama

got this article from some forum. i think is good
乜仲有 VIP 炒家咩?
之前幾隻仲蝕唔夠
店頭頂排果D "現貨發售"都可以算係佢地創造嘅
"行為藝 ...
Oldcat 發表於 23-12-2011 08:06 AM

紀念碑 ... :42:

或者, 可以叫做插水獎座 ... :56:
頭像被屏蔽
我細佬琴日板都唔睇訂左:69:  重入埋綠魔仔做情景喎:58:
回復 123# 夜星閃

是銀白色的
沙人可能成為隻野唔賣得嘅唯一理由,宜家D人買12" 寧願個包裝簡約,都唔想要D唔等駛兼阻定嘅野,HT真係捉蟲。。
頭像被屏蔽
尋日我訂時排我前面兩位人兄連有gift都唔知就各訂兩隻,我相信依然有好多炒家,只不過集中晒第一日去訂
metalsad 發表於 23-12-2011 08:22 AM

琴日我訂果陣勁多人
排左半粒鐘
加上之前隻SPIDERMAN炒得
所以仲有炒家入市我覺得唔出奇
回復  ckc882000

睇清楚入面有咩先好訂野wo老細

連套野入面包咩都未知
jerryfai 發表於 23-12-2011 02:24 AM

唉!太過衝忘了,都係個座姐,吾係隻公仔訂了八爪魚博士就得:45:
回復 111# Mr.DL

Ht 要搞d VIP 炒家
你中招了兄弟 ~~~~~~~~~~~~~~~
timothy276217 發表於 23-12-2011 01:48 AM

係啦!又一次証明TD 只要一講錯野,就個個都會插,師兄你係客氣果個!
頭像被屏蔽
回復 3# E神

係呀, 黑色真係好型... 但我隻紅色已經放左, 咁點好呢:67:
個盒一定又會鬼死甘大........ 屋企超人個盒巳經無位放.......:30:
乜仲有 VIP 炒家咩?
之前幾隻仲蝕唔夠
店頭頂排果D "現貨發售"都可以算係佢地創造嘅
"行為藝 ...
Oldcat 發表於 23-12-2011 08:06 AM

炒買呢種行為係永遠存在, 市場上可能炒死咗某一些炒家但同時仍然有千千萬萬既炒家.
以呢次隻黑蜘蛛為例 HT 而家收太約收 36.5% 訂其實個人黎講完全接受到, 而且只係訂一隻, 多幾百蚊訂唔會太大問題, 因為條數點都要俾, 只係遲早問題.

但對於炒家黎講, 二百蚊訂既年代, 佢地 1k 已經可以有五隻, 而家 1k 只得兩隻, 成本大咗, 但係個 profit margin 細咗, 對於一 d 財力細 d 既炒家可能唔會再訂太多隻,
咁相對地蹋訂既 percentage 細咗, HT 就唔會有咁多死貨, 營運成本容易控制返,
試諗吓, 如果繼續每隻 figure 都出現大量蹋訂, 貨就做好哂不過結果係死哂, 咁 HT 可以輸幾多次 ? 玩家角度睇, 如果無咗 HT 大家會轉玩乜 ? 至於財力大既玩家佢地可能會繼續瘋狂訂貨, 問題係如果一濃都會幾甘, 咁可以甘得幾多次 ?

一般玩家手頭上只係有某限額既錢, 所以基上每個人物 figure 只係會買一隻, 遇到特別鍾意既可能會買多一隻做收藏, 所以真係希望 HT 可以照顧吓我地呢 d 無 VIP 既真玩家, 俾 d offer 我地, 舉例如果係落訂時俾 full pay 可以有 9 折優惠或者送 VIP gift 咁就好咯, 客人俾 full pay 訂就等如 HT 零 cost 去做隻 figure, 當然 product 要有保證, 希望 HT 考慮吓.

今日好 holiday mood, 所以係度吹吓水.