Toysdaily 玩具日報

查看: 8133|回復: 31

[個人收藏] 90年代 5" 舊Hero Figure

之前回覆呢道D post,post過呢D相,但果D係scan D 3R,所以有D唔清楚,於是自已重新影番次最update再post出0黎,同講下係點開始踏上玩玩具0既不歸路

當時開始儲美國Figure係因為玩美國trading card而對美國Hero認識多左,當然所謂認識只係在於個造型同名,同埋D有睇美漫咭0既咭友略略0甘講及等,當美國Trading Card息微時,有個咭友有玩開Hero Action Figure,由果時開始,好多玩咭0既朋友都玩埋Figure,而果時Hero Action Figure專門店並唔多,亦有小量行貨,有時可以響屈臣士或百貨公司等買倒,但早期數量唔算太多,賣完就好難搵,所以有0岩就要買,當時約$45隻左右

當期時我係較鐘意Marval多過DC,原因係DC除左3大皇牌Superman, Batman, Wonder Woman外,其他都唔算好屬識,而Marval識0既就比較多,如我最愛0既Spiderman,變形俠醫,神奇4俠,美國隊長,仲有玩咭時期先識0既另一至愛X-men等,同埋Marval在故事上我覺得比DC吸引,而個人覺得Marvel Hero造型比DC Hero較有時代感,雖然DC Figure當時我有一個做孩之寶0既朋友送比我,但都係鍾意Marval多D

都係講番D Figure先,而我始終都鍾意呢隻90年代4-5吋倒0既Marvel Figure係因為雕功直接簡單,漲卜卜0既肌肉,Colorful 0既色彩,真係一隻玩具0既感覺,係依家新一代Marval Figure無0既(但新0既Figure當然亦有佢優點),而且當你一組組0甘display出0黎,真係好靚好吸引,其中原因因為佢Colorful,因我都試過Display一堆Spawn出0黎,獨立睇Spawn Figure無疑係好靚,但當一堆Display出0黎你就淨係見倒黑"蚊蚊"一大堆0野,所以對比下我更加鍾意Marvel當時出Figure 0既Style

上層係Spiderman卡通裡面0既奸角,下層係不同0既Spiderman造型
大D睇

上層係Spiderman卡通裡面蜘蛛及怪獸類奸角,下層係Spiderman卡通其他角色,當年HK有做Spiderman卡通,大部份角色都有認都,所以儲得好沉迷

大D睇

上層係X-men奸角,下層大多係X-men正隊及其他X team角色(儲得好辛苦先齊倒隊Xmen,但真係好開心同鐘意)

大D睇

上層前排係Ghost Rider(呢個糸到加入夜光原素),後排係異變時代X-men(當年文傳有將呢個故仔整個中文版出完),下層前排係復仇者,隔離果隊係Alpha Flight(當年好難買,因好小貨),後排係Iroman(D盔甲電鍍好正)

大D睇

上層係JLA,但後期越出越差,下層係神奇4俠奸角,好鐘意呢個系列,雕功好統一

大D睇

上層係我好喜愛,HK早年又做過0既忍者龜,下層係電影版0既Batman同Superman Man of Steel系列
大D睇

上層亦係不同年代我鍾意0既忍者龜(前排係忍者龜電影系列,暫時係我最鍾意0既忍者龜系列),下層係唔係美國Hero Figure早年番出0既大系星矢合金(偷雞出埋嚮道,前排大多電鍍碎裂)

大D睇

呢張都係偷雞Post埋,全部係大系星矢合金,但呢D係舊0野,唔係番出果D,擺左嚮道成10年都無事,依然好靚

大D睇

全貌係0甘

大D睇

有D當時好鐘意0既仲儲多隻有Packaging,除左下面果D外,其實仲有好多,但當年無影相,依家放晒入倉,相再羅出0黎影真係有難度><

呢隻Beast當年好少有,有0既地方都賣得好貴

Bishop呢隻Figure我當年好鍾意,因為覺得雕得好靚

Cable當年無一隻係著比較原樣0既X-men製服

呢隻Cyclops我又係超鍾意,仲有Light up功能

0米睇呢隻Deadpool 0甘薯,當年響e-bay貴爆,成USD80!!

你睇呢隻Gambit件長褸用呢D料做係0米夠晒懷舊同好正先

呢隻雪完會變色0既Iceman嚮美國都係貴,但HK大把貨

呢隻係後期美型左0既Iceman,當年係搶手貨

有一隊X-men,又點能夠無佢地0既恩師 Professer X呢

我最喜隻0既X-men女隊員珍0既Phoenix型態,但正常X-men制服0既珍反而無出

最早期出0既獨行女俠(羅殺),呢隻都屬於較少有

當年因為呢隻狼人Figure令我誤解狼人唔係5短身栽

呢隻係較後期0既狼人Figure,想忠實0甘表現番佢隻短腳

好有型0既奸角,狼人0既死敵劍齒虎,佢曾經做過短時間無間道X-men

呢隻日本武士純係因為佢成隻電鍍好靚,所以儲多隻

如果遲D有時間同機會,會影番晒D有Packaging 0既Figure,而上面五幅大集會係用以前菲林機D相scan番,所以有D唔清楚,遲D補影番,如有時間就再逐隻影,不過工程浩大,唔知幾時先會0甘做, Ha Ha..........
好壯觀:71:
我細個都有果隻變色iceman 成日掉佢入雪櫃:66:
好欣賞分類擺放,整整齊齊。如果加道門加番D資料(例如名稱) ,可以當係小型展覽館~~話時話, 小弟想問第七張相 ,右邊數起第三隻紫綠色果隻叫咩名?
同埋第九張相, 下層神奇4俠奸角裡面,下層後排左邊數起第四隻藍色果隻叫咩名? 以前見過 ,但唔記得個名,請賜教 ,謝謝!
我記得以前細個都有隻毒液個頭係可以除出黎變人樣,好好玩
好可惜後來不見了:help:
i remember there is TV adv on ATV for Marvel toys!
It was the first time i encourter Marvel!

toys was too expensive that time for me! only can watch the TV show!
我都有儲呢D figure, 得閑post D 相上
好齊!好齊!
神人不露相!

原來,MU出緊&#22021;,之前都出過哂!!

真係好Colourful,我都好羨慕你咁大個柜!
好正!想問下大大的白色梯級係用咩整的?

回復 1# ScarletSpider
哩個post真係好正!大&#18837;眼界
好多呀!
師兄依家仲有無儲Marvel figure?
回復 4# ZION
你第一個問0既係Ghost Rider系列果隻?如果係果隻叫Zarathos,
而第二個問神奇4俠藍色果隻叫 Black Bolt
回復 9# tiago
用foamboard自已砌,有小部份係一舊舊0既美國咭:34:
回復 11# gumng
ML儲左早期果D,但儲儲下無0羊心機儲,
可能之前已儲過,不過ML都儲左D自已主要鍾意果D,
如Xmen主要角色,Spiderman主要角色等,
之後越0黎越貴又難買就無再儲,
不過估唔到舊呢D都有0甘多人有反應,
我非常開心!!
頭像被屏蔽
多謝大大既超強珍藏post
確實勾起我好多兒時回憶
我人生第一隻ironman就係你收藏果隻電鍍版
請大大繼續post新相