Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 大家點睇?

話說噚日晌深水佬篜粉睇嘢嘅時候,突然間有一男一女出現,同老闆娘傾有關入貨問題同價錢,偷聽到好似話plan 緊開間賣模型同精品嘅舖頭,對話中好明顯佢兩個連呢間咁出名的玩具店都好似未幫襯過�未見過,要阿老闆娘介紹,老實講,如有番多少玩具年資的話,又點會唔識呢間公司,同埋我諗如果真係同一間又零售又批發的公司攞貨,真係有肉食的嘛?講真,嗰間公司咪又係搵行街入貨 ,再批你又有幾多比你賺呢?所以愚見係:又有人倒錢下海了。
其實晌香港開舖賣玩具真係好難做的
勿插
有好多細舖向精粉攞貨㗎,好多年前已經係咁!
只係近年精粉由批發加入零售行列啫!
精粉是大戶用極靚價入貨,再分拆俾細舖,咁大戶可以量大價靚,細舖唔使攞咁多貨減低風險成本!
唔只玩具,好多零售業都是如此運作!
mamamiya要去讀蝦市場學{:1_220:}好多野不是你看到表面咁簡單{:1_213:}

小分享:
以前超市試過割喉式減價戰,
PACK裝可樂減到差唔多平均一兩蚊一罐,
連其他士多/報攤都要寧願去超市入貨, 都唔揀平時的代理入.
因為連代理都做唔到呢個價.

零售商去返大零售商攞貨也不是沒可能之事,
尤其是去到差不多壟斷的零售商, 如惠康/百佳,
入貨的成本可以壓到好平好平,
有時可反過來欺壓生產商/批發/代理,
例如反過來要求他們付'上架費'等等.

謝謝大大的分享,不用多所謂專業名詞,以上可用 ”行家拆貨”已解釋一切,但問題一,它們當然除了箱頭上的所謂批價,我當然知另有一個價錢的,但當然要睇你入多少,你估佢賣比一個新客會有多平及一定不會給他貨期,問題二是,他們根本不知如要開模型舖,究竟要多少算才有肉食,問題三,佢哋連呢間公司都唔識,問題四,他們是否經常有大折扣足以令你能維持入到好貨,問題五,以前問他們入貨的舖頭,是否今天還健在及持續入貨呢?

小弟有感而發,只因久不久便看到有人話想開玩具舖,到最後還是失望而回,就好似當年沙田好運一間玩具店,都撐了一陣子,店主開舖前都有上過TD問意見,最後還是•••••••

唔知市場學有否教人反壟斷呢?有否教人怎樣成功經營小舖呢?

Thx
謝謝大大的分享,不用多所謂專業名詞,以上可用 ”行家拆貨”已解釋一切,但問題一,它們當然除了箱頭上的所 ...
mamamiya 發表於 21-4-2013 12:16 PM

如果你有方法,像信和某樓上舖一樣,可以繞過香港代理,自己由日本直接入口玩具模型,還要控制到運輸成本,咁咪有得做羅。

回復 6# hk小文

所以我咪話晌香港地想話小舖經營玩具店難囉。
以現今畸形的社會,使乜巿場學,人哋一招以本傷人玩燒銀紙已經夠用了
其實你自己已經有前設主觀意見, 都唔洗出post問人點睇,
你只想要人認同你觀點吧?