Toysdaily 玩具日報

[分享討論] ThreeA 話題集中討論

回復  toms110

穩陣都唔去HT喇,係返3A官網訂唔好,起碼唔洗對住HT班"黑面神",要對住佢地我情遠比多 d $: ...
brother4_hk 發表於 14-3-2012 12:55 AM

若開售日無去3A訂而截咗, 最穩陣都係HT噃........
回復 133# toms110

""  地庫細xHobby有3A賣 """

CHING....係WHERE..? 有D唔明....THX~~
回復 136# toms110

咁我認為7仔好D....7仔D人又NICE好1多....入去問野都無咁大壓力....HT D SALES...真係...:55:怕怕....得1個男SALES叫做好D...會同你講下野....
回復  toms110

咁我認為7仔好D....7仔D人又NICE好1多....入去問野都無咁大壓力....HT D SALES...真係 ...
mickey308308 發表於 14-3-2012 02:25 AM

我就價錢行先:^
回復  toms110

""  地庫細xHobby有3A賣 """

CHING....係WHERE..? 有D唔明....THX~~
mickey308308 發表於 14-3-2012 02:22 AM

係雞王地庫嘅"XX"hobby
收到mail, Bag O Mini Berties 20pack,  and Dirty Deed in my Pants 12pack已出貨。
頭像被屏蔽

3A鋒哥要比$A胖架,點會唔使拉臣。
同埋佢一向都多特別版,唔係近期嘅事。
玩玩具最緊要有理智,有中指,唔應該為買而買,而係鐘意至買,佢出咪由佢出囉。
笨大年中夠有大把ver.2, 魂限,特別版product 啦,有無人會買晒?

樓主大大咁煩惱,係因為最近隻隻都鍾意,但冇能力買?
否則話之佢一日出一款吖。
我係fans,不過都唔係隻隻中、隻隻買~
只揀自己中意既系列同款色~~

回復 1# ricky_lam522

唔緊要, 大家討論下 je, 我都算係個 3a fan, 等我試下幫佢地解釋下。

其實對於佢 d 野 "一味一模多用, 改少少又一隻....加少少又一隻....轉下色又一隻.....D 公仔衫 頭雕又簡單", 你可以咁樣理解既 :

首先, 3a 唔同 ht / enterbay, 3a 既角色幾乎全部係 Ashley Wood 設計出黎。而佢既風格就係簡單, 所以玩開其他廠牌 figure 既朋友, 可能會玩唔慣 3a 都未定。但如果真係玩開 3a 的話, 就會發現佢雖然係同一個模, 但係佢每一隻既顏色同武器 / 服裝既配合, 都係有自己既獨有風格既。

另外就係, 其實有好多 3a 既舊物, 而家已經好貴。好似 d 舊既 tk, 而家已經成皮野上落, 如果 3a 以後都唔再出 tk, 可能會仲貴。有見及此, 3a 就推出左 "tomorrow kings classic" 呢個系列, 就係用返佢地已經有既原模, 配搭其他衣服 / 武器黎創造出新既角色。但係就用返便宜既價錢出售。

就以 7 骨既 wasabi 黎做例子, 如果你係開售個日上網訂, 即使唔用 3aa discount 黎買, 其實 $800 已經可以搞掂。$800 一隻 12" figure, 仲要每隻有自己獨有舊化, 個人認為已經好化算喇。

仲有就係退一步黎睇, 正正就係 3a 成日都係用返個 d 模, 佢既保養服務先可以做到咁好, 你即使係唔覺意自己玩爛左隻 figure, 就算隻野出左幾耐, 你一手定二手買返黎, 3a 都會無條件幫你維修。呢一點係其他廠無能力做到既事。

至於你話佢 "一個月出幾隻.......閒時又限定特別版....閒時又隱藏特別版....閒時又會員特別版....閒時又會場特別版", 其實 3a 自己都已經講過, 呢個係佢地既運作模式, 佢一路都冇話叫 d 買家全部買入而係理性購買, 而且你如果有留意的話, 佢個 d 所謂既特別版隱藏版, 如你所講其實都係同模唔同色。比如最近既 sunday jc, 如果你已經有普通 jc 的話, 其實唔駛買呢隻都可以。

雖然每個人既價值觀唔同, 但個人認為其實 3a 既 figure 比起其他野已經唔算貴架喇, 隻 sunday jc 如果用埋 3aa acc. 黎買, 都係六百幾, 已經算好合理了。

如果你係都要齊哂所有角色的話, 咁就要辛苦 d 喇。其實市面上既 figure, 你想儲齊就一定要付出一定既努力架啦係咪? 只不過係 3a 特別野就係要你努力 f5 而已。

當然買唔到既人會好不滿, 但平心而論, 如果比你買到既話又真係無比開心個wo, 有好多外國既 3a fans 都好享受 f5 呢樣野既。都係睇下你心態如何。

最後我都想講下既就係近期比人圍插既會場版預售, 其實預售係比 3aa 呢 d 狂熱 fans 買既, 有好多狂熱既 3aa, 其實有好多都會愛哂 3a 所有玩具既 line, 有好多住係美國, 日本, 台灣既 3aa 直情係會搭埋飛機黎出席月尾既 3a 展。對於佢地黎講, super set 可以話係最多人既選擇。set a 同 set b 佢地反而唔會考慮。

不過, 各有各喜好同負擔能力呢樣野, 又冇得好講。如果你只想買單隻, 又唔想排隊的話, 其實個展完左之後 3a 都會再安排一定數量比大家上網買。就唔會話如果係會場賣清光的話就冇得上網買返。
其實已經算係做到好足架喇。起碼每個人都有機會用原價黎入, 而唔係完全比 d 炒家 / 排隊黨搶哂 d 貨。

都係個句, 如果都係不滿, 可以同 3a 試下反映, 佢地個 cs 真係唔錯, 我估官腔又好細心解釋又好, 佢點都會比返個 reply 你既~:71:
回復  ricky_lam522

唔緊要, 大家討論下 je, 我都算係個 3a fan, 等我試下幫佢地解釋下。

其實對於佢 ...
kaiserfrog19 發表於 2-4-2012 12:44 PM

Can't agree more!!!
回復 5# kaiserfrog19

睇黎呢位ching係真心fans~~
回復  kaiserfrog19

睇黎呢位ching係真心fans~~
rudesbarry 發表於 2-4-2012 01:01 PM

同kaiserfrog19 大 D相都好有心機
兵人kaiserfrog19 大出GE post 我都会追
:35:
頭像被屏蔽