Toysdaily 玩具日報

查看: 14663|回復: 74

[玩具報告] MU3.75"革命!尋回Marvel Hero的尊嚴!體操王子Daredevil加卡通Spiderman

大家不要被眼前見到嘅野嚇倒呀!!

(以上動作是冇用電腦特技,冇Wire或人手,冇替身,若尚未有MU新Body切勿模仿!):74:

小弟的玩具報告常用劇場或笑話去Present,但Post的本質仍是玩具報告,大家請見諒!

:64: :64: :64:

首先多謝Assassin兄相助才能正價買到,佢自己都冇買卻成全了我,太感動了:$

聽大家話E set 2 pack價已到了瘋狂的地步,但點解D人咁瘋狂追E set野呢?

點解咁瘋狂呢?

是尊嚴!!站立的尊嚴!!!:!

一對小小的關節,帶來了MU3.75" Figure Body的革命!!!從此,Marvel Hero尋回有型地站立的尊嚴!!!

之前己有多位C hing影過介紹過,小弟靚相机及器材或時間皆缺乏,粗賤的相片不多影了,反正不及Ching們影得靚!!!:cool:

現以下主要比較一下關節的突破性革命,和其重要意義。最後比大家看一下新Body的可玩性!

盲俠Daredevil是全盲的,只能靠超強手感觸,感應物件!

偏偏佢對手唔單只有双冏冏有神的大眼,仲百發百中!!

站立!!是人物基本的姿勢,以住MU 3.75" Figure的双腳可動關節有限,Figure僅能站直,不能有太多站姿!!

馬步!!是功夫高手的根本,正所謂"腰馬合一",馬步唔穩,睇落都唔似好打!!

站姿能定下Figure的Body Movment,身體重心,Balance。一顆小小的腳跟,定下雙腳動態,從而帶來身體語言,Figure唔會講野,身體語言就是表達他們想講的!!:35:

3.75"破天荒的腳跟Ball joint,橫向轉動可令Figure咬地力提升,力從地上起!!

呢 2pack也有很強的頸項關節,今盲俠頭向下,好有盲人feel!
Bullseye也因有可動頸項關節,表情更豐富了!!!:61:

關節比以往Body提升了,可玩性亦提高!!!:71:

今以比試,揾呢新出的卡通版Spiderman同MU Magneto助陣!

卡通版Spiderman號稱Super Poseable..........:26: 詳情
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-171590-1-1.html

關節多少和能開合角度多少,有目共睹!

MU Magneto基本上是靠件袍站立的!:70:
舊MU body就是站立不好,冇袍的Ironman, Wolverine, Cap American等,一放pose就似軟腳蟹!!

有Stand跟的就好企D,但都怪怪的!

Spiderman是Daredevil的好朋友!!

大家比較一下圖中手肘關節開合角度多少?(尾頁揭曉)

聯手大表演..........

助跑..................

Bull Eyes描準...................

1,2,3.............

體操王子!!

跳!

扭!!!

Spiderman一隻手己舉起Daredevil!!

冇Wire!

冇假冇花.................

冇電腦特技!!

完全靠Balance!!!

關節多,平衡自然得心應手!

Bull eyes接力!

一隻手己舉起!冇難度!!

一切!
一切!
都只是腳跟兩顆關節,It make a different, change the world!

Finished!!!完成動作!!

謝幕!!

現揭曉手肘關節角度如下.........

新Body手肘關節角度可彎曲低於45度角!!!! 今次新Body真是意義重大!!!:36:

後記: 都係嗰句,能做到如此好玩的Body,好難嗎?有很多技術問題要解決而遲遲未做到嗎?:38:

Bullshit! Harbro總是Dunm波鐘,攞住版權慢慢reprint出下,改一兩個關節又出下,比D誠意La唔該!:53:

不過咁............Toybiz夠好la,關節夠多La...........唔識好似Harbro咁Dunm波鐘,最後.........車毁人亡:31:
first to support!
very nice. coool :!
誘發MU毒的Post。。。Support!
正呀呢set
:no:唔係好明果招巴黎鐵塔反轉再轉搞咩?
anyway, 兩隻我都未入到呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
謝幕!!

現揭曉手肘關節角度如下.........

新Body手肘關節角度可彎曲低於45度角!!!! 今次新Body真 ...
無明: 發表於 28-11-2011 02:30 AM

都係果句,我一早已經鬧孩記不停用舊body repaint 當新貨出,好呃錢!
只係有朋友話孩記唔用盡套模攞唔番成本,又話模價貴,又話repaint正!
Repaint 無問題,但唔好明明有新body唔用,走去搵d舊body來repaint 當新貨出,會唔會太過份呢?
3.75" 果d細模,啤一款都已經回本,何況之前已經啤過幾十款!
回復 1# 無明:

好正既2 pack~
想問下大大今次既上色如何? 甩色/出界情況嚴重嗎?
hasbro 系幾pk既= =:blame:城日都出隻無咩可動既新角色,
d人忍唔住入左,
hasbro再出多隻正野,:@
又撈多筆~~:shiny:
回復  無明:

好正既2 pack~
想問下大大今次既上色如何? 甩色/出界情況嚴重嗎?
hkfelix1984 發表於 28-11-2011 08:05 PM

你話呢?

至於DD,全身紅色,冇出界機會了:38:
回復 13# 無明:

多謝大大review, 昨晚已於e記買了:73:
回復  無明:

多謝大大review, 昨晚已於e記買了
hkfelix1984 發表於 29-11-2011 09:29 AM
Expensive?:45:..................