Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天與地", 食朋友的討論~~~

大結局起碼有三個感動位。

Music Fest 一場,
Ending 平衡時空一場,
老實講,兩段都預o左。冇乜 ...
Garycharm 發表於 4-1-2012 02:41 AM

個人好好奇,呢一刻有咁氣氛,香港又攪唔攪得出一個ROCK FEST??
唔講質素,唔講佢地玩D乜出來,香港自稱玩ROCK的人唔少的.

呢套野有D朋友喜歡問究竟邊個係奸的,鼓佬?定黑仔??
其實人就係咁啦,為名為利行多左幾步唔一定就係無良心的,本主良心的人又唔一定對名利無興趣,可能只是未想/未到去貪的時間...

你講個三段,MUSIC FEST我最感動,亦真係想問香港有無攪到ROCK FEST的一日...
ENDING我喜歡個技巧,
家明仔...反面太多了一點...又搬宿命出來,就咁一個唔叫家明的我應該更感動.
頭像被屏蔽
睇電視睇到咁,差唔多有廿年未試過!
(對上一次應該係【大時代】,藍潔瑛死.....) Garycharm 發表於 4-1-2012 02:41 AM

【大時代】,藍潔瑛死真係要命,套戲阿玲之苦命,只因為識錯一個人!而當睇到流眼淚時,丁蟹仲要補番句:阿玲你係真係鍾意進新,你早 D 話俾我知!我忍唔住口講左句 D.KLM!!!!
丁蟹?...每個人都有一部份是丁蟹...
【大時代】,藍潔瑛死真係要命,套戲阿玲之苦命,只因為識錯一個人!而當睇到流眼淚時,丁蟹仲要補番句 ...
hk小文 發表於 4-1-2012 09:59 AM

所以,當下一集方展博一拳打丁蟹,真係大快人心!!

睇到拍手掌!:53:
藍潔瑛... what a waste...:die:
【大時代】,藍潔瑛死真係要命,套戲阿玲之苦命,只因為識錯一個人!而當睇到流眼淚時,丁蟹仲要補番句 ...
hk小文 發表於 4-1-2012 09:59 AM

我好想畀個LIKE你!
但係好多人只會話娛樂應該輕輕鬆鬆...
唔想諗太多野...
但係間中有一兩套呢D劇,我覺得唔錯...
最少 ...
小堅 發表於 16-12-2011 02:12 PM

MYTVB.COM有人講得好好,
要尊重對方O既口味,唔介意C奶睇C奶劇
問題係C奶要霸晒365日所有時段,一套唔岩睇既野都唔!準!存!在!
問題係C奶要霸晒365日所有時段,一套唔岩 ...
Toro 發表於 6-1-2012 12:55 AM

真係唔知幾時開始變成咁...
一有咩事就去投訴...
搞到依家既電視節目十年如一日...
回復 69# 小堅

That's good. I can go back to work at night :45:
問題係C奶要霸晒365日所有時段,一套唔岩 ...
Toro 發表於 6-1-2012 12:55 AM

咁又要兩面睇, D C9 只係得 C9劇一樣娛樂, 而我地呢D後生仔(haha! 四張幾仲話自己係後生仔:68:)可以上 internet 睇, 可以 download 黎睇, 大把得選擇.
咁又要兩面睇, D C9 只係得 C9劇一樣娛樂, 而我地呢D後生仔(haha! 四張幾仲話自己係後生仔)可 ...
hondacl7 發表於 6-1-2012 10:59 PM

你太睇少佢地,而家落街$19已可買一套大陸劇Super DVD,2張碟內有幾十集你睇.
同埋,呢類作品睇來睇去都係咁上下,不如佢地不斷翻睇同一集碟咪得...
此外,問題唔係我地用上網,DL定係直播形式去睇劇,
而係,只針對某類觀眾,某類安全題材去製作電視節目,會變成今時今日既TVB,365日都係一式一樣,冇新意.

我唔係對某一類題材反感,而係反感有人覺得單一化係好.
點解TVB拍唔出屬於香港人o既青春劇(阿SIR係阿SIR頭幾集就青春,最終D學生變晒臨記,講番3個成年人,又係三角戀),推理劇(林峯扮加利略加部洗街車扮原創)同其他題材o既劇集呢?
D電視製作人材,全部只可以生產C9喜歡睇既爭產劇,唔理時裝,民初,青裝,基本上都係一堆人o係度爭錢,爭地位,爭男人...
冇錯,呢類題材都可以好好睇,但而家個最終惡果係,某D"大路作品"因為需求多,水準高同低既作品都推出街....
而我地想追求另一D題材作品,就要向外國購買,而有能力創作呢類作品O既人,連入行,生存都成問題,最終都要去晒please C9一族...

其實,我覺得外國播劇個方針好D,一星期一次,7日唔同劇.咁樣可以多元化好多.
你太睇少佢地,而家落街$19已可買一套大陸劇Super DVD,2張碟內有幾十集你睇.
同埋,呢類作品睇來睇去都係 ...
Toro 發表於 9-1-2012 03:33 AM

大大有 point~~

忽然想講講,
天與地都仲有好多女性原素----
當然集中係佘小姐身上:
事業有成、
性生活瀟洒但又愛情專一(吹漲)、
萬人迷,幾乎係男人都鍾意,仲有一個野性陳豪對佢玩「純愛」....
都應該幾討好女性觀眾~~~

不過女性 不等於 師奶,
正如中國人 不一定等於 香港人~~~~
大大有 point~~

忽然想講講,
天與地都仲有好多女性原素----
當然集中係佘小姐身上:
事業有成、 ...
Garycharm 發表於 9-1-2012 12:04 PM

咪係LAW,新一代女性價值觀都唔同以前啦,點解D劇反而唔進步呢?
同埋,天與地入面所有女角色都寫得好好,有描寫,交到戲,黑仔個情婦同張國強O個part我勁喜歡.

其實同香港漫畫界一樣,打書最安全,因為睇開既人仍然會買,新題材唔畀做.
所以求新鮮o既人去晒睇日本漫畫.
佢地點解咁做?點解唔養一班睇日本湲畫睇大,畫功同橋都好得既新人?
香港個餅太細,你紅過我,D受歡迎既野你寫到,我唔識寫,你咪超越我!!!!!!!